Adam Michnik obre el congrés de Memòria

Barcelona acull el congrés «Ciutadania europea en temps de reptes» Adam Michnik, Régine Robin, Ricard Vinyes i Andreas Huyssen

Barcelona acull el congrés de la Comissió Europea «Ciutadania europea en temps de reptes» Entre els dies 30 de maig i 1 de juny, dos-cents representants d’entitats europees en els àmbits de la ciutadania i la memòria es reuniran a la Universitat de Barcelona i El Born Centre de Cultura i Memòria.

Adam Michnik

Entre els ponents hi ha el periodista polonès Adam Michnik, director del diari Gazeta Wyborcza i figura fonamental en la lluita de Polònia per la democràcia; el filòleg Andreas Huyssen, autor de referència en temes de memòria col·lectiva, i la historiadora Regine Robin, que farà el tancament del congrés amb una anàlisi de l’estat actual de les memòries europees.

Entre els dies 30 de maig i 1 de juny Barcelona acull el congrés internacional «Ciutadania europea en temps de reptes. Recorda, implica’t, debat!», organitzat per la Comissió Europea amb la col·laboració de l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona i de l’Ajuntament de Barcelona. Hi participen al voltant de dos-cents representats d’entitats europees dels àmbits de la ciutadania i la memòria amb l’objectiu de debatre i posar en comú algunes de les qüestions de fons de l’Europa actual, amb especial atenció a la participació ciutadana, els drets civils i les polítiques públiques de memòria.

Com a prèvia al congrés, el dilluns 30 de maig se celebrarà al Paranimf de la Universitat de Barcelona el concert «Farem la revolució, i la tornarem a fer», de Lídia Pujol, amb la participació especial de Manel Camp, que interpretarà el seu «Rèquiem per a Walter Benjamin». El congrés es presenta el dimarts 31 de maig, a les 9.30 h, al Paranimf de la Universitat de Barcelona. A més de la vicerectora Carme Panchón, hi intervindran el director general de Justícia i Consum de la Comissió Europea, Francisco Fonseca Mirollo i el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, Raül Romeva. El periodista Adam Michnik, editor en cap i fundador del periòdic polonès Gazeta Wyborcza, farà la conferència inaugural.

Durant tota la jornada del dia 31, acadèmics, professionals i representants d’associacions i de la societat civil en l’àmbit de les institucions europees debatran en tres panells oberts a la participació dels assistents. Es posaran sobre la taula algunes de les qüestions de fons de la identitat europea, amb èmfasi en els drets ciutadans, la participació civil i el compromís democràtic.

El dimecres 1 de juny està dedicat a les memòries conflictives d’Europa. El congrés es traslladarà a El Born Centre de Cultura i Memòria, que es convertirà en seu de la 6a Trobada de Xarxes de Memòria. Aquesta jornada reunirà al voltant de seixanta representants d’entitats europees de memòria i, per primer cop, s’obrirà també a la participació d’entitats locals. Les temàtiques dels debats destaquen les relacions evidents, però no sempre explícites, entre la memòria, la ciutadania i la solidaritat, tenint com a punt de partida l’actual situació d’emergència que viuen les persones refugiades a les costes i fronteres del continent europeu. La trobada començarà a les 9.30 h, amb la intervenció del director de l’Observatori Europeu de Memòries, l’historiador Jordi Guixé, acompanyat del comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Vinyes, i del representant de la Comissió Europea, Pavel Tychtl.

El filòleg Andreas Huyssen, de la Universitat de Colúmbia, farà la conferència principal, en què destacarà els processos de construcció de la memòria col·lectiva en els conflictes polítics internacionals. Considerat un autor de referència en aquest àmbit, Huyssen va abordar especialment els casos d’Alemanya i l’Argentina en diverses obres, com ara Present pasts: urban palimpsests and the politics of memory. El congrés seguirà amb una sèrie de diàlegs sobre els conflictes de memòria a Europa, amb especial atenció a la participació democràtica i la construcció de la solidaritat a partir de les memòries inclusives.

Hi intervindran, entre d’altres, el director del Centre d’Estudis de l’Orient Mitjà i professor de l’Orient Mitjà i Política Islàmica a la Universitat de Denver, Nader Hashemi; la filòsofa Siobhan Kattago, de la Universitat de Tartu (Estònia), i l’historiador Bruno Groppo, especialitzat en la història del moviment obrer. La historiadora i novel·lista Regine Robin, autora de títols com La mémoire saturée i Cybermigrances: Traversées fugitives, farà la conferència de clausura, sobre l’estat actual de les memòries europees.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació