Aclamem en Carnestoltes!

20.02.2017

“Ciutadans i ciutadanes: prou de plors i fora angoixes. Tenim gresca per setmanes. Aclamem en Carnestoltes!”. El proper 23 de febrer és Dijous Gras, primer dia de carnaval. El Rei Carnestoltes —nom que prové de l’abreviació de l’expressió domenica ante carnes tollendas, ‘diumenge abans de treure les carns’— farà a Barcelona l’entrada triomfal al capvespre amb l’Arribo, l’activitat central del carnaval. La celebració durarà fins al Dimecres de Cendra, dia en què comença la Quaresma.

Arribo del Rei Carnestoltes i els Focs de Carnaval, Carnaval de Barcelona | Foto: Pere Virgili

Carnestoltes anirà acompanyat durant l’Arribo amb el seu seguici: el Primer Ministre, els Set Ambaixadors amb els agregats, els músics, banderers, en Rodanxó i la Rodanxona, els gegants del carnaval barceloní, etc. La cita serà el dijous a les 17.45h a la plaça de Sant Jaume amb Frank-i-fals, i a les 18h arrencarà des del palau de la Virreina la desfilada dels Set Ambaixadors acompanyats pel seu seguici i els gegants. La cercavila recorrerà indrets del barri Gòtic i fins a tornar a la plaça de Sant Jaume, on des del balcó de la casa consistorial Carnestoltes proclamarà el seu regnat d’una setmana de disbauxa. Podeu consultar el programa aquí.

Transgredir la norma

Per carnaval es poden transgredir les normes de moltes maneres: amagant el rostre rere una màscara, publicant bans satírics, jugant a ser un altre amb una disfressa o amb el menjar. La gastronomia és un dels protagonistes de la festa, perquè es dona el tret de sortida amb un gran berenar el Dijous Gras i s’acaba amb l’enterrament de la sardina i els últims banquets, per deixar pas al dejuni imposat per la Quaresma, representada com una vella xaruga i amb set potes. La botifarra d’ou, la coca de llardons, el ranxo, la truita, les greixoneres dolces, les sardines, etc. són alguns dels plats típics de la setmana.