Abril a Serra d’Or

10.04.2015

El número d’abril de 2015 de Serra d’Or presenta un dossier amb tres articles sobre els nous aires de la publicació. Jordi Cervera explica com està el panorama editorial del segle XXI. Xènia Bussé comenta com funciona el negoci de les llibreries a Barcelona. I Bernat Puigtobella fa un repàs de les noves publicacions digitals dins de l’àmbit cultural.

Jordi Coca | Foto de BiBi Oye | Núvol

Jordi Coca | Foto de BiBi Oye | Núvol

A la portada es destaca el centenari del genocidi del poble armeni a mans de l’imperi Otomà. Josep Torroella i Prats evoca la matança i repassa els testimoniatges artístics que n’han preservat la memòria, des de l’obra de William Seroyan, el film Ararat i la novel·la Quaderns d’Aram de Maria-Àngels Anglada. També s’hi destaca l’entrevista de Francesc Bombí-Vilaseca a Jordi Coca just en un moment de canvis i noves perspectives creatives i vitals de l’escriptor.

A la secció Lletres, Margarida Aritzeta repassa l’obra d’Olga Xirinacs, l’escriptora tarragonina que ha estat objecte d’un llibre que n’estudia la variada trajectòria. Pere Guixà fa un repàs de la producció de narrativa catalana del darrer semestre de l’any passat i Xulio Ricardo Trigo fa una tria personal d’algunes de les darreres novetats. Una de les entrevistes destacades és la que Miquel-Lluís Muntané fa a Maria-Victòria Molins, escriptora i activista compromesa amb els més desfavorits del barri del Raval. Montserrat Vilaseca parla sobre la feina de la comunitat de Sant Egidi, que ajuda els ancians que es volen quedar a viure sols a casa.

A la secció Art, Ricard Bru presenta el nou Museu de Cultures del Món que es va inaugurar a Barcelona el passat 7 de febrer. Rossend Casanova recull en el seu article una aplicació de l’escultura sovint ignorada pel gran públic, el medallisme. Sílvia Muñoz d’Imbert recorda Josep Uclés mitjançant el món al límit de la realitat. Dins la secció dedicada a la música s’homenatja la figura d’Ovidi Montllor amb un article de Miquel Pujadó, i Xavier Chavarria dóna la notícia de l’arribada del pianisme romàntic a Catalunya a partir dels recitals que va fer Franz Liszt a Barcelona el 1845.

Pel que fa a teatre, Enric Ciurans evoca els cinquanta anys de l’estrena de Ronda de mort a Sinera, i Jordi Coca analitza la trajectòria de Ricard Salvat, el director que va escenificar la Ronda a partir de textos d’Espriu. Dins del món del cinema, Tariq Porter repassa els noms que han estat destacats als darrers premis Gaudí, Goya i Oscar. Sandra Comas Anglada entrevista el realitzador televisiu Jaume Clèries, que opina sobre la relació entre la televisió i la literatura.

Etiquetes: