“Abracadabra” i la creació contínua

5.06.2018

Lluny de trucs d’il·lusionisme, la locució aramea “abracadabra” en el seu sentit original dóna nom al projecte multidisciplinari de l’artista Jordi Pagès, que serà a Can Manyé fins aquest diumenge 10 de juny en el marc de l’onzena edició d’Espais de Poesia. Exposada per primera vegada a Roca Umbert Fàbrica de les Arts i acollida per Konvent a partir del pròxim mes de juliol, Abracadabra obre les portes al descobriment del procés creatiu, al conjunt de sinergies que darrerament han orientat la producció artística de Pagès. Partitures, apunts, provatures i molta poesia; poesia en expansió més enllà de la paraula dita, trencant esquemes: versos que són art visual, reflex indagador, fins i tot instal·lació inquietant amb un octòpode de banyera.

“Abracadabra” de Jordi Pagès a l’Espai d’Art i Creació Can Manyé

“Abracadabra” de Jordi Pagès a l’Espai d’Art i Creació Can Manyé

Mostra basada fonamentalment en la tècnica del collage i formada, de fet, per quatre mostres distintes —amb entitat pròpia però en diàleg amb la totalitat de la proposta— que no fan sinó demostrar allò que realment vol dir el títol plantejat: “mentre parlo, vaig creant” o, en definitiva, art viu en permanent elaboració. Els originals de Nochera, llibre d’artista realitzat amb David Caño que es troba vinculat al poemari Nictàlgia, en són el punt d’inici. Una amistat que ens duu a les peces entorn de Baudelaire i el seu “Obsession”, poema-concepte emprat com a lligam punyent per tal de conjugar des de quadres familiars a pops recurrents sobre paper, també tatuats a la pell.

El tercer apartat és el més extens, nascut fruit de la petició de versos inèdits a una cinquantena de poetes catalans. N’observem una selecció de les trameses, moltes a mà, que condueixen a la nombrosa sèrie d’obres cal·ligràfiques, de fragments, pictòriques, desenvolupada per l’artista granollerí durant més d’un any a partir dels escrits rebuts. Al costat, un mirall de grans dimensions ens interpel·la sense miraments com a extensió de la relació art-poesia, sacseja la visió de la nostra pròpia imatge a través dels mots prestats mentre, la quarta i última part, recull obres més properes al camp fotogràfic generades en paral·lel; noves línies de treball que just despunten.

El poder transformador de les complicitats traçades configura “Abracadabra” de cap a peus i és que, el projecte, allunyat de propostes expositives tradicionals, ha remarcat el valor de les col·laboracions amb l’acompanyament a Granollers i a Alella —així com està previst que succeeixi a Berga— d’intervencions poètiques, musicals, amb Núria Martinez-Vernis, Guim Valls, Ivette Nadal, Blanca Llum Vidal o l’espectacle Ovidi 4, entre d’altres. Creació contínua avançant sense aturador recollida ben aviat en un llibre d’art dissenyat per Núria Vila i al documental produït per Àngela Balcells, iniciatives en construcció sobre la trajectòria d’aquesta aventura artística innegablement plural.