A propòsit dels límits i la disfuncionalitat de l’art

17.01.2017

L’Arts Santa Mònica 2017 ja està en marxa. Després de presentar la temporada a finals de desembre, el centre del Raval estrena l’any amb dues exposicions que s’interroguen sobre la performativitat artística, la conservació de les obres en l’era digital i la percepció activa de l’espectador contemporani. “Caminar sobre el gel” i “Harddiskmuseum” s’inauguren aquest dimarts amb l’objectiu de fer-nos reflexionar sobre la dialèctica de les peces en l’espai i en el temps i amb la voluntat de projectar una didàctica de l’art en l’època del “triomf” de l’obsolescència programada.

En campo abierto (2003). Àngels Ribé | Arts Santa Mònica

“Caminar sobre el gel”: entre la performativitat del paisatge i la disfuncionalitat de l’art

El director del Santa Mònica, Jaume Reus, la defineix com “una lectura de precarietats”, que es tradueix en una descoberta del paisatge a través d’una performance pensada per fer sobresortir la (in)utilitat de l’art. Per això cal fer notar el subtítol de l’exposició: “Èpica i disfuncionalitat en la pràctica artística”. El seu curador, David Armengol, explica que té un punt de partida claríssim: el llibre de Werner Herzog Del caminar sobre hielo (1978, publicat en castellà per Gallo Nero el 2015), una crònica assagística sobre el seu viatge solitari, a peu, de Munich a París, per visitar la seva amiga i crítica de cinema Lotte Eisner, greument malalta en un hospital. Herzog creu que, amb aquest viatge iniciàtic, aconseguirà mantenir la sega amiga en vida mentre camina. Armengol ho resumeix així: “és un acte de fe”. Que fusiona mística i infructuositat. Deia Herzog: Quan camino, és un bisó el que camina. Quan descanso, és una muntanya la que reposa.

“Caminar sobre el gel” és una exposició col·lectiva que s’inspira en aquest relat i que compta amb la participació de nou artistes de diverses procedències i generacions: Pauline Bastard, Lúa Coderch, Rafel G. Bianchi, Lluís Hortalà, Mercedes Mangrané, Àngels Ribé, Irene Visa, Fermín Jiménez Landa i Pere Llobera. Armengol sintetitza l’essència de l’exposició definint les dues línies mestres que li donen significat: la lectura del paisatge des de la performativitat, que incorpora una vivència a la mirada contemplativa, i l’anàlisi del sentit –funcional, disfuncional?– de la pràctica artística. En poques paraules, la mostra és la “traducció d’un gest” amb una clara vocació romàntica… i individual, perquè “està pensada per un consum en solitari”. “Caminar sobre el gel” està coproduïda amb el Bòlit Centra d’Art Contemporani de Girona, on es va inaugurar l’estiu passat.

How to paint mountains (2016). Rafel J. Bianchi | Arts Santa Mònica

“Harddiskmuseum”: una obra d’art col·lectiu sobre els límits dels museus del segle XXI

La periodista del diari El País, Roberta Bosco, comissaria aquesta exposició concebuda per Solimán López. Es tracta d’un “Museu d’arxius digitals únics”, tal com resa el seu subtítol, que s’engloba dins el concepte de l’espai artist-run, i que conté imatges, vídeos, documentals interactius i multimèdia, webs, àudios, textos i un llarg etcètera de continguts de més de cinquanta artistes d’arreu del món (Aram Bartholl, Gregory Chatonsky, María Cañas, Jorge Castro i una llarga llista de creadors). López ja ha portat aquesta mostra a més de cinc països i aterra a la capital catalana amb la seva vuitena sessió. “Harddiskmuseum” també recopila obres d’artistes residents a Barcelona i es presenta en primícia en la seva versió en realitat virtual gràcies a la col·laboració amb l’empresa VRANVIC.

Bosco diu que és, en conjunt, i tot alhora, “un projecte artístic, una col·lecció d’art, un espai performatiu i un museu itinerant” que proposa un debat sobre la conservació i la col·lecció digital contemporànies. Què farem davant l’obsolescència programada dels objectes que tenim?, es pregunta. El debat que planteja pretén donar-hi respostes a partir del diàleg sobre els límits dels museus en el segle XXI i sobre com s’organitzen els autors per conservar les seves obres. López afegeix que, amb “Harddiskmuseum”, volen crear precisament xarxes de contacte entre artistes, treballar l’arxiu digital i impel·lir l’espectador a veure una obra d’art en aquest format-museu singular. En definitiva, didàctica de l’art digital en un museu “en moviment continu”.

Solimán López | Arts Santa Mònica

“Caminar sobre el gel” es podrà visitar fins al 2 d’abril, mentre que “Harddiskmuseum” només es mantindrà en exposició fins al 29 de gener. A partir d’avui, la interrogació artística us espera al final de la Rambla. Trobareu més informació en aquest enllaç.