A propòsit de la desaparició d’un Picasso del Cau Ferrat

20.05.2019

En relació a la noticia que vàreu publicar el passat 30 d’abril titulada Noves dades sobre el Picasso desaparegut del Cau Ferrat voldria fer unes breus consideracions. No vaig assistir a la conferència, però, pel que he llegit a la premsa, sembla que s’hi va presentar com una descoberta rellevant el fet que la desaparició de Tres ballarines de can-can es va produir entre 1933 i 1942. La veritat és que costa d’entendre la rellevància d’aquesta aportació, quan la Guia que el mateix Cau Ferrat va publicar el 2007 ja precisa que d’aquest dibuix  “no se’n sap res des que el 1940 fou robat”. En segon lloc, em va sorprendre també que no es fes cap esment que el 1940 varen desaparèixer del Cau Ferrat no un sinó dos dibuixos de Picasso: el ja esmentat i un altre que es titula La familia de Don Paco a casa seva.

Tres ballarines de CanCan de Picasso

L’assumpte està àmpliament documentat a l’expedient “Cau Ferrat. Desaparición de dos Picassos”, de data 1940, conservat a l’arxiu de la Junta de Museus, arxiu que es pot consultar on line. Segons consta en aquest expedient, el febrer d’aquell any els responsables del Cau Ferrat varen adonar-se de l’absència d’aquests dos dibuixos, fet que es va posar en coneixement de la Junta de Museus en la reunió que aquest organisme va celebrar el 18 de març següent, tal com consta en l’acte d’aquella sessió. El 8 d’abril  la Junta de Museus, mitjançant el seu secretari Joaquim Borralleras, va fer arribar una nota a la Prefectura Superior de Policia de Barcelona, confirmant el fet per escrit i adjuntant les fotografies i les dades tècniques de les peces. Paral·lelament varen posar-ho en coneixement de l’Office International des Musées amb seu al Palais Royal de París, per tal que en fessin la corresponent divulgació a nivell internacional, informació que la revista Mouseion va publicar al seu número d’aquell mateix mes d’abril de 1940, incloent les imatges i les dades tècniques.

La revista Mouseion del 1940

La desaparició d’aquestes dues obres queda palesa en la guia i en el catàleg que va publicar el Museu del Cau Ferrat el 1940 i 1942 respectivament, en les quals només consten quatre dibuixos de Picasso i no els sis que havien pertangut a Santiago Rusiñol i que s’exhibien al museu quan es va inaugurar el 1933.

Atès que el dibuix titulat La familia de Don Paco a casa seva s’exhibeix actualment, i des de ja fa molt temps, al Museu del Cau Ferrat, tal vegada el que podria considerar-se una “nova dada” sobre aquest assumpte fora aclarir en quin moment posterior al 1942 i en quines circumstàncies aquest dibuix va ser recuperat.  En tot cas, benvingut sigui el soroll que ha fet aquesta suposada aportació, de la que s’han fet ressò els mitjans els darrers dies, si servís per recuperar el dibuix de Picasso Tres ballarines de can-can desaparegut des del 1940.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris