A l’estiu tota cuca viu…

10.07.2017

L’estiu torna amb ganes i calor. Per als més petits de la casa us presentem un seguit de manuals d’activitats, llibres d’observació, receptaris de cuina i altres petites joies per fer servir durant les llargues hores que podrem passar sota una parra, en un porxo airejat, en un aeroport o ajaguts en una hamaca. 

Llibres d’activitats

El meu quadern Montessori
Text: Marie Kirchner i Ève Hermann
Il·lustració: Nicole Maubert i Roberta Rocchi
Estrella Polar
Edat: +3, +4, +5 i +6

Aquests quaderns, que ofereixen activitats tàctils, visuals i sonores i que conviden els més petits a descobrir les lletres, l’escriptura, els nombres i el món que els envolta, estan basats en la pedagogia Montessori, que potencia la sensibilitat i el contacte amb la realitat.

 

Barzoolona. De safari per la ciutat
Text: Laia Falcón
Il·lustració: Jordi Duró
La Galera
Edat: A partir de 4 anys

Per als que es quedaran per Barcelona durant l’estiu o per als que la visitaran, vet aquí un llibre magnífic: per fer passejades en família i descobrir la ciutat. Vint-i-dues són les bèsties que ens descobriran les diferents parades: des del gall a la girafa, passant pel camaleó o la salamandra. Totes en diferents punts de la ciutat. Agafeu el salacot!

 

Yasumi. Cuadernos de juegos para aprender a pensar
Text i il·lustració: Taro Gomi
Blackie Little Books
Edat: +4 i +6

Els nens enamorats dels llibres del japonès Taro Gomi ja poden estar contents: acaben de sortir els seus quaderns d’activitats! Destinats a les franges de +4 i +6, aquests llibrets tenen més de 30 jocs mentals amb els quals aprendran a … pensar! Tal com s’explica al principi: “En un món d’immediatesa i distraccions, Yasumi fomenta la paciència, la reflexió i, per sobre de tot, la fantasia”.

 

Els supertafaners descobreixen el món
Il·lustració: Laura Aviñó
Vox
Edat: A partir de 7 anys

Aquesta proposta té un format la mar de pràctic: són fitxes grans enganxades tipus bloc, que es poden separar i emportar-se on sigui. El tipus d’activitats que hi ha són d’allò més originals i de temes variats: des de destresa visual, mots encreuats, dibuix o matemàtiques amb un rerefons d’història i geografia. Amb solucionari i explicacions extres de cada tema.

 

Activijocs monstruosos
Text: Jaume Copons
Il·lustració: Liliana Fortuny
Combel
Edat: A partir de 8 anys

Doncs sí, tenim un llibre per als fans de l’Agus i els monstres. Per als pares que als 80 es van fer un tip de fer llibrets de “pasatiempos”, aquí en teniu la versió del segle XXI. Historietes, retallables, jocs de lògica, d’observació… amanits amb els típics laberints i sopes de lletres. Diversió assegurada!

 

La vaca a la baca
Text: Salvador Comelles
Il·lustració: Carlota Cirera i Norma Martínez
Barcanova
Edat: A partir de 9 anys

Aquest és un recull de 64 activitats de llengua presentades com un repte per consolidar de manera més divertida l’ortografia amb les regles més corrents i, de passada, aprendre nou lèxic. De format petit i pràctic, cada fitxa té la solució darrere.

 

Diari del Greg. Fes el teu propi llibre
Text i il·lustració: Jeff Kinney
Estrella Polar
Edat: A partir de 9 anys

Els seguidors del Greg, que es compten a milers arreu del món, ara estan d’enhorabona. Ha sortit una edició ampliada del llibre que serveix per escriure la pròpia història a partir de pàgines interactives i altres exercicis escrits amb l’hilarant sentit de l’humor d’aquest jovenet nord-americà. Una bona manera per a escriure sobre un mateix i exercitar l’autoparòdia.

 

Cuaderno de vacaciones para adultos
Text: Daniel López Valle
Il·lustració: Cristóbal Fortúnez
Blackie Books
Edat: Adults!

Entre aquesta marea de llibres d’activitats per als petits i joves de casa ens permetem de recomanar un quadern d’activitats per als pares de les criatures. Durant les estones que ells estiguin traient la llengua tot rumiant, aquí teniu un llibre avalat pels més de 100.000 exemplars venuts fins ara. Tests, sopa de lletres, humor, actualitat, curiositats… més de 120 hores d’entreteniment i aprenentatge. Compte, que pot ser addictiu!

  

Llibres d’observació

Busca i troba de tots els colors. Aprèn a comptar amb la natura
Text i il·lustració: Hvass&Hannibal
Editorial Flamboyant
Edat: A partir de 2 anys

Aquest llibre farà les delícies dels més petits que encara no saben comptar i dels que ja compten amb habilitat. A partir d’un índex de 7 colors s’agrupen boniques il·lustracions que barregen animals marins, aus, insectes i plantes i que conformen uns conjunts molt harmònics. L’autor: un estudi de disseny danès que presenta el seu primer llibre per a nens.

 

Col·lecció de curiositats. Insectes. Quadern d’activitats
Text: Vicky Egan
Direcció artística: Susi Martin
Larousse
Edat: A partir de 5 anys

Vénen dies de més contacte amb la natura del que és habitual i d’estones per observar i remirar els insectes que poblen el nostre entorn. A través de puzzles, adhesius i un pòster en aquest quadern ens donaran moltes explicacions i curiositats que ens deixaran amb la boca oberta. Tanquem-la, per si les mosques…

 

Inventari de flors il·lustrat
Text i il·lustració: Virginie Aladjidi i Emmanuelle Tchoukriel
Faktoria de libros
Edat: A partir de 6 anys

Al món hi ha unes 230.000 espècies del flors i aquest llibre en presenta 62. La selecció explica amb detall les flors més habituals que podem trobar en les nostres passejades. En comptes de classificar-les per família, gènere, espècie o lloc on viuen s’han agrupat a partir dels colors. A més, el llibre proporciona informació addicional de cada flor per despertar la curiositat dels joves lectors.

 

Una revista

Petit sàpiens
Som sàpiens publicacions
Edat: A partir de 7 anys

Una revista que recull articles molt complets i de temes molt diversos també pot ser una gran aliada per les hores d’estiu de massa calor. Aquest número recull un especial sobre els jocs olímpics, curiositats sobre el rei Jaume I o les caceres del mamut o articles sobre Miquel Àngel, la xocolata i recomanacions per viure la història aquest estiu.

 

Temps de cuina

Els meus plats preferits
Text i il·lustració: Jérome Merle, Laurence Jammes i Marc Clamens
Editorial Joventut
Edat: A partir de 4 anys

L’estiu també pot ser un magnífic moment per aprendre a cuinar. Senzilles receptes dels plats preferits dels més petits elaborats amb productes saludables per fer una cuina deliciosa i divertida. Les instruccions són molt clares i al final del receptari (que es pot obrir i mantenir obert per quan estem cuinant) hi ha un lèxic culinari i la llista dels materials necessaris.

 

Cuinem en família. Amb receptes d’una selecció dels millors xefs d’Europa
Text: Josep Vilella
Il·lustració: Anna Clariana
Pagès editors
Edat: A partir de 8 anys

Aquest llibre no està concebut per ensenyar a cuinar els més joves sinó que està plantejat com un joc, perquè passin una bona estona amb algun adult que els ajudi. El que fa més especial aquest receptari és que cada recepta és d’un gran cuiner que l’ha adaptat perquè els petits puguin participar-hi. Els passos estan molt ben explicats, mitjançant culleres de colors.

 

Lectures d’estiu

Els meus primers Haikús
Text: Núria Albertí
Il·lustració: Mercè Galí
El Cep i la Nansa edicions
A partir de 3 anys

Un bon moment per introduir els més petits en la lectura poètica dels haikús pot ser l’estiu! Amb unes il·lustracions boniques i evocadores acompanyades de tres versos que contenen un món de poesia i imaginació: “L’arc de Sant Martí / s’ha trencat a bocinets / per sobre del prat.”

 

La mare va al galop
Text i il·lustració: Jimena Tello
Editorial Flamboyant
Edat: A partir de 4 anys

Ja de vacances o a punt de començar-les, moltes mares se sentiran identificades amb la protagonista d’aquest hilarant conte: una mare sempre corrent, a toc de xiulet, que cada dia ha de recórrer tota la ciutat portant els seus fills a escola, violí, natació, pediatre, anglès, perruqueria… I a les nits està tan cansada, que gairebé no té esma ni per parlar. Fins que un matí els fills tenen una gran sorpresa en veure-la llevada…

 

Bea & Guille. A la Bea li costa perdonar
Text: María Menéndez-Ponte
Il·lustració: Emilio Uberuaga
La Galera
Edat: A partir de 4 anys

La Bea és una germana gran. Sí, i sovint té petits conflictes que la fan sentir malament i la converteixen en una remolatxa. A partir de la relació amb el seu germà petit els contes de la Bea serveixen per aprendre a gestionar els sentiments.

 

Harper i el paraigua màgic
Text: Cerrie Burnell
Il·lustració: Laura Ellen Anderson
La Galera
Edat: a partir de 7 anys

La Harper és una nena molt especial, amb un talent que la fa diferent dels altres: pot sentir la música del vent o la pluja o el soroll del batec de les ales d’una papallona. El dia que fa servir el paraigua Escarlata de la seva tia àvia, descobreix meravellada que és màgic! Aquest és l’inici d’una gran aventura d’un llibre que ha estat revelació al Regne Unit i s’ha arribat a representar com a musical.