Elisabet Roselló

Elisabet Roselló

Investigadora independent en societat i cultura digitals, analista de tendències i de comunitats, i comissària eventual. Foto Fran Berbell

99 dies sense Facebook

Una agència de comunicació holandesa ha llançat la campanya 99 Days of Freedom, un experiment social totalment voluntari i conscient que ens planteja aquesta pregunta: “Podem ser feliços sense Facebook?”.

Una agència de comunicació holandesa ha llançat la campanya 99 Days of Freedom, un experiment social totalment voluntari i conscient que ens planteja aquesta pregunta: “Podem ser feliços sense Facebook?”. La campanya, que ja ha captat milers d’internautes d’arreu del món, és una invitació a la reflexió mitjançant l’experimentació dels propis usuaris en una època en què les xarxes socials posen en joc qüestions com la privacitat i la seguretat. Elisabet Roselló participa en aquest experiment col·lectiu i ens ho explica a Núvol.

Facebook va incomodar molts usuaris quan fa unes setmanes es van fer públics el procés i part dels resultats d’una investigació social que el gener del 2012 es va dur a terme sobre un conjunt de quasi 700.000 usuaris (tots angloparlants), sense que aquests en tinguessin coneixement.

La investigació, en una complexa i no menys polèmica col·laboració amb dues universitats dels EEUU, es proposava aclarir fins a quin grau les publicacions a Facebook podien afectar visiblement l’estat emocional dels usuaris, i amb aquesta finalitat van modificar uns quants algoritmes.

A un gran grup dels “usuaris escollits” els van fer veure únicament en el seu timeline publicacions dels seus contactes que els algoritmes consideraven optimistes, mentre a un altre gran grup només els feien veure les negatives i pessimistes. Tot això gràcies a les tecnologies informàtiques de Facebook que filtra, al seu criteri Big Data Style, el que hom veu a la pàgina d’Inici de la plataforma.

Facebook va concloure alegrement que sí que podien afectar l’estat emocional, tal i com demostrava una mica el seu experiment, per bé que després altres científics, com J. H. Grohol, fundador Psych Central, avaluessin ja no l’ètica (inexistent) de l’experiment, sinó la pròpia metodologia i per tant la validesa dels seus resultats…

En part com a reacció, una agència de publicitat i comunicació especialitzada en el 2.0 i les xarxes socials ha llançat la següent proposta: 99 Days of Freedom. L’agència holandesa Just ens proposa estar 99 dies, ni més ni menys, sense utilitzar, ni tant sols obrir per cap via (ni per l’ordinador, ni pel mòbil, tablets, apps terceres,…), el Facebook, i que cadascú avaluï la seva dependència.

Òbviament, aquesta iniciativa també aporta una gran visibilitat a l’agència de comunicació que justament es dedica a fer campanyes per a altres empreses de publicitat en línia. Com a mínim fa pensar sobre els nous mecanismes de comunicació en un món que alguns experts ja anomenen més post-mediàtic, i en la manera que tenim tots de participar-hi.

Ara bé, la proposta, com comentava, pretén ser una resposta a l’experiment del Facebook. Tothom és lliure de participar-hi. Cada 33 dies, si se’ls facilita el correu electrònic, l’agència envia a l’usuari un petit qüestionari en què se li pregunta com porta la convivència sense el Facebook. I segons han indicat, es comprometen a publicar els resultats en el seu blog a mesura que vagin rebent les respostes de les quasi 30.000 persones que ja s’hi han inscrit. L’agència Just ens insta a quedar amb la gent amb qui sempre diem per missatges privats que ens hauríem de trobar però no ho fem, per exemple, i a viure la vida sense el blanc i el blau de fons. És una campanya oportunista, però els beneficis, tant a nivell personal com col·lectiu, semblen prou suggerents.

Cal reconèixer que Facebook és la xarxa social més massiva, amb més de mil milions d’usuaris de tot el món, i s’ha integrat en molts casos en molts processos socials, com per exemple mantenir el contacte amb amistats i familiars. També ha intentat crear-ne de nous (intentant sempre transformar el significat de l’amistat), i ha participat en la creació i difusió de nous codis de comunicació (com el famós meme) purament digitals. I cal no oblidar que també està implicada en nous processos econòmics, incloent els famosos intercanvis de dades generades entre?els propis usuaris.

Això, però, no és una proposta de “desintoxicació” de les xarxes socials. Només s’aplica al Facebook, tot i que si algú vol aplicar-ho a totes les xarxes socials pot adaptar-ho lliurement al seu gust, i pot ser una bona idea. Tampoc no és un atac, com podria ser una vaga d’usuaris.

Evidentment prop de 30.000 usuaris estarem tres mesos llargs sense generar gaires dades (perquè, recordem-ho, hi ha molts serveis externs que utilitzen el compte de Facebook per a permetre l’accés i ús de l’usuari, l’Enter with Facebook), però tampoc ens podem enganyar creient que li estem fent un gran mal, o poc servei segons com es vulgui veure, mentre encara hi tinguem dipositades totes les nostres dades anteriors (fotos, estats, etc.). A més a més, l’agència Just no deixa clar si la gestió de pàgines —per exemple, per a aquells que justament es dediquen a la gestió de comunitats i perfils corporatius— s’inclouria en el procés.

El mecanisme per a participar en aquest experiment és molt senzill (tradueixo en part els passos de la web de 99 Days of Freedom, i n’afegeixo alguns de recomanables.

Si vols, i sobretot si fas servir el Facebook per a feina, pots avisar prèviament que participaràs en aquest experiment. També pots deixar enllaços i recomanacions per a ser contactat d’altres maneres, incloent-hi la trucada. Accedeixes a la web de Facebook, i al primer pas podràs descarregar-te una imatge que hauràs de pujar on normalment hi poses la teva fotografia de perfil o avatar.

Al segon pas, podràs introduir el teu nom de pila i, opcionalment, la teva adreça electrònica, si vols participar de totes totes a l’experiment. En fer clic a Create Countdown, t’apareixerà un compte enrere personalitzat al teu nom, que indicarà quants dies, hores i minuts et queden per a complir el repte, i que hauràs de compartir al teu mur del Facebook com a última cosa que facis allà.

Finalment, acaba d’entrar al Facebook i tanca sessió. Elimina l’app del mòbil, i si no et deixa, com a mínim de l’escriptori o pantalles principals. També de la teva tauleta.

Aguanta fins al final, pot valer la pena almenys per a tenir reflexions per a un mateix sobre la qüestió de si es pot ser feliç i sobreviure sense una xarxa social massiva.

Si em permeteu explicar una mica alguna idea que he tingut per optimitzar el que extrauré d’aquest experiment voluntari que l’agència Just ha posat en marxa, proposo que cada trenta-tres dies, o la quantitat de dies que consideris oportuna (per exemple, podria ser cada onze dies), comparteixis als blogs, webs o espais digitals que tinguis (que no siguin Facebook, òbviament) els pensaments, sensacions, reflexions i vivències que et generi estar aquests tres mesos sense Facebook.

L’objectiu és prendre consciència d’on es troben els límits de la nostra participació a Facebook, de la dependència real que tenim d’aquesta xarxa, i potser per extensió, d’altres xarxes. Ens trobem en un punt que, deixant de banda la campanya dels 99 Days of Freedom, seria prou interessant adquirir coneixements i competències per a poder defensar-nos i actuar davant les transformacions que ens porta la revolució digital.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació