La Llibreria Roca de Valls: un lloc segur

24.10.2014

La Llibreria Roca de Valls va ser fundada l’any 1944 per Octavi Roca i Júlia Ortiga, avis de l’actual llibretera, Júlia Secall Roca. Els seus pares, el Gabriel i la Paquita, van ser la segona d’aquestes tres generacions de llibreters vallencs.

Júlia Secall, de la Llibreria Roca de Valls, amb un exemplar de la novel·la 'Un lloc segur', un llibre icona

Octavi Roca, amic de Manuel Gonzàlez Alba, amb qui col·laborava a l’editorial Arc de Berà a la Barcelona de preguerra, va decidir posar un negoci per a la seva dona. I com que es movia en el camp de l’edició va pensar que la llibreria seria un lloc segur. Inicien una llibreria on hi articulen tant la venda de llibres com un espai de converses entre amics i companys del poble. La filla, primer sola i després ja amb el seu marit, continuaran la feina a la llibreria quan l’avi es jubila.

Seran uns anys difícils, els de postguerra, amb llibres que no es poden tenir a la llibreria –però que hi seran-; amb inspeccions que determinen, falsament!, que la llibreria no té cap dels llibres no permesos –entengui’s llibres en català, llibres d’autors perversos com Miller o llibres malèfics com Madame Bovary. Hi són, però, amagats, lluny de l’ull curiós.

La vinculació de la Júlia a la llibreria li ve de naixement. Però serà a partir de l’adolescència quan començarà a fer feines al negoci familiar. Petites incursions que li permetran anar veient com es porta una llibreria. La Júlia observa la tria que fa el seu pare per a les editorials. Mirant, pren consciència de quins llibres cal comprar i quins no i comença a fer el seu cànon llibresc. S’ha començat a posar en marxa la Júlia llibretera.

El pare no era només llibreter i docent. Vivia per a l’estudi de la història antiga i l’arqueologia. És autor del llibre Els jueus a Valls, primer número de la col·lecció que cap a mitjans dels vuitanta l’Institut d’Estudis Vallencs comença a editar focalitzant sempre la mirada a la història local i comarcal. Amant de la fotografia i dedicat a la recerca de la memòria visual del que s’esdevé al poble i al patrimoni que es perd, reuneix un arxiu fotogràfic de més de 10.000 imatges de patrimoni vallenc que custodia l’Arxiu Municipal de Valls.

Júlia Secall amb el seu avi, fundador de la Llibreria Roca, l'any 1964

De l’avi –que va ser qui l’encaminà cap a la lectura- la Júlia guarda un tresor que qualsevol lector voldria veure de prop: el Romancero gitano, de García Lorca, en la primera edició del 1938. Un llibre-objecte no apte per a delicats del cor!

La llibreria Roca sempre ha estat al capdamunt del Carrer de la Cort de Valls, el carrer que va des de la Plaça del Blat – on les colles vallenques fan vibrar el món casteller- fins al Pati, la plaça que és punt de trobada per als vallencs. No hi ha res que es faci a Valls que no passi per aquest carrer i per davant de la llibreria.

La celebració dels setanta anys de la llibreria ha portat a Valls diferents veus literàries de primera línia. El primer acte que es va fer, coincidint amb el dia internacional de la dona treballadora, va anar a càrrec de Sílvia Querini, editora de Lumen, al voltant de Virginia Woolf. La Woolf és una autora especial per a la Júlia Secall. I la llibretera s’ha/ens ha volgut regalar una conferència sobre l’autora. Una vetllada espectacular per la seva senzillesa i cordialitat.

El segon acte d’aniversari és la xerrada sobre els clàssics que la Dra. Laura Borràs realitza just aquesta setmana i que, com era previsible, causa emoció en un públic entregat que omple la sala. La tercera activitat serà destinada al públic infantil amb un rondallaire de temàtica castellera, tot coincidint amb la fira de Santa Úrsula, jornada castellera per excel·lència.

I s’acabaran les celebracions d’aniversari, en aquest Any Vinyoli, amb una xerrada sobre la poesia de Vinyoli a càrrec del seu comissari, Jordi Llavina, juntament amb un recital poètic amb acompanyament de piano. Quatre actes diferents per al públic divers que des de fa 70 anys té en la llibreria un referent del món del llibre i la cultura a Valls.

Trobareu més informació aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris
 1. Bona tarde Júlia,

  sóc Josep Pàmies Mariné de l’Aleixar ( el que va venir a visitar-te junt amb Miguel Giribets, referent a l’obra del teu pare) i et comunico l’obertura del nostre blog historiuesaleixar.blogsopt.com .

  En ell, li hem dedicat un capitol mol especial al tema dels jueus; de forma general ( Miguel Giribets) i en particular de l’Aleixar (Josep Pàmies)

  Tan l’un com l’altre, fem un reconeixement explícit a l’obra del mestre Secall.

  I estem gratament sorpresos. Més de mil entrades en no massa dies ens animen a seguir

  Crec, ho tenies que saber

  Una encaixada!

  Josep Pàmies