6 territoris de Costa Barcelona per explorar

30.06.2016

Aquest estiu, tant si us agrada la calor com si no, teniu l’oportunitat d’explorar un extens territori que s’estén des de les costes del Garraf fins a les platges del Maresme, en el qual podreu visitar museus i espais naturals protegits i descobrir el patrimoni i la gastronomia dels diversos indrets que en formen part. El fotògraf i escriptor Jordi Bastart ens invita a recórrer aquest territori, Costa Barcelona, en una guia turística editada per Cossetània Edicions i la Diputació de Barcelona.

Sitges

Sitges

Costa Barcelona, de fet, és una de les marques turístiques de Catalunya, i està constituïda per sis comarques: l’Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Garraf, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental, deixant de banda l’autonomia del Barcelonès com a comarca de la capital del país. La particularitat de Costa Barcelona és que no sols compta amb una gran oferta de platges, ja que també disposa de poblacions i entorns naturals amb encants i possibilitats molt variades entre la història, la cultura i l’entreteniment.

Ruta 1: La Serralada Litoral i el Maresme, de la Tordera al Besòs

El Maresme s’allarga entre la costa i la Serralada Litoral, entre conreus d’hora i extenses platges, turons i pinedes; un territori molt poblat i ben comunicat que brilla espacialment gràcies a les seves platges, des de Malgrat de Mar fins a tocar Badalona passant per Calella, Arenys de Mar, Mataró i Cabrera de Mar. A l’interior, Alella, Argentona, Arenys de Munt i Tordera sobresurten per les seves vinyes, fonts i rieres, emparades per les serres del Montnegre i el Corredor, on podem trepitjar espais verds de gran bellesa i visitar museus, ermites i castells, per acabar (o començar) el dia amb una bona capbussada marítima.

Ruta 2: El Montseny, reserva de la biosfera i bressol de l’excursionisme

Sens dubte, el Montseny és un dels grans pulmons verds de l’àrea metropolitana, atesa la seva proximitat envers Barcelona i altres importants nuclis de població. La seva accessibilitat ens permet endinsar-nos ràpidament pels seus boscos espessos sota els emblemàtics Matagalls, Turó de l’Home i Les Agudes. El Montseny també és territori de falles, roca calcària, granítica i pissarra, i està banyat per rieres i rierols que s’enjogassen per valls i fondalades. No és estrany que fos una zona d’inspiració de poetes, escriptors i pintors com Guerau de Liost, Joan Maragall, Jacint Verdaguer o Marià Manent.

Vaques pasturant sota el Matagalls

Vaques pasturant sota el Matagalls

Ruta 3: El Vallès, la plana entre la Tordera i el Llobregat

Entre les serralades Prelitoral i Litoral, el Vallès està format per dues comarques administratives amb un grapat de poblacions amb història (sobretot industrial) i activitat econòmica, i amb una gran oferta comercial. El seu clima i el patrimoni arquitectònic que podem visitar-hi són dos dels reclams per passejar per aquestes terres, on no hi manques les esglésies romàniques i preromàniques, ni els espais naturals accessibles per visitar tranquil·lament en família. L’art, la música, les fires i els mercats són altres atractius d’aquest territori interior.

Ruta 4: Montserrat i el Llobregat: de moure ginys industrials a regar l’horta de Barcelona

El Llobregat travessa el paisatge i Montserrat el contempla: horts, fruiters, pobles de postal i, al final de tot, el mar. Començant per Montserrat, símbol de Catalunya, i acabant a les costes de Gavà i Castelldefels, tenim l’oportunitat de conèixer tresors culturals, fer excursions i gaudir de la gastronomia de la zona, així com d’algunes tradicions que fa temps que perduren, com l’emblemàtica Passió d’Olesa. El Parc Agrari i el Delta del Llobregat són altres indrets que no es poden deixar de visitar, així com la Colònia Güell, el Pont del Diable o el Museu de les Aigües de Cornellà.

El Llobregat al seu pas per Monistrol

El Llobregat al seu pas per Monistrol

Ruta 5: El Garraf, del paisatge aspre a les llegendes dels indianos

El Garraf és una altra combinació perfecta entre el turisme de sol i platja amb el de natura, activitats de lleure i propostes culturals. Les petites cales entre el rocam s’intercalen entre les llargues platges de Sitges i Vilanova i la Geltrú i la costa de Castelldefels. Un altre tret distintiu d’aquest territori és la seva relació històrica amb els indians, l’esperit romàntic de la qual es veu reflectit en alguns dels seus edificis i exposicions. Sitges, la joia turística per excel·lència de la comarca, és un escenari ideal per la disbauxa, però també per visitar el Cau Ferrat, el Museu Romàntic Can Llopis o el Palau Maricel.

Ruta 6: La plana penedesenca, el paisatge de la vinya

Els pujols i els camps de ceps donen forma al paisatge serè de l’Alt Penedès, amb els Parcs del Foix i d’Olèrdola, Sant Sadurní d’Anoia i la capital Vilafranca com a primers reclams, sense oblidar el seu gran atractiu: la cultura del vi. Els molins, els monestirs, els castells i, naturalment, els castellers, configuren la identitat del territori, on l’arquitectura i l’enoturisme concentren gran part de la seva oferta lúdica i cultural. A banda de visitar els nombrosos cellers de la comarca, també resulta impagable explorar les rutes pels seus entorns naturals, ideals pel senderisme i l’aventura.

Caves Codorniu, a Sant Sadurní d'Anoia

Caves Codorniu, a Sant Sadurní d’Anoia

Podeu trobar altres propostes per aquest cap de setmana a Barcelona és molt més.

Etiquetes: