6 territoris barcelonins per explorar

2.06.2016

L’Anoia, el Bages, el Moianès, Osona, el Lluçanès i el Berguedà són territoris amb un encant paisatgístic molt divers, que s’articulen al voltant de quatre grans rius: l’Anoia, el Cardener, el Llobregat i el Ter, des de les planes de la Catalunya central fins a les muntanyes del Cadí-Moixeró. Múltiples possibilitats per fer descobertes paisatgístiques, artístiques i gastronòmiques entre rutes de muntanya, enginys industrials, santuaris i castells, que l’escriptor i fotògraf Jordi Bastart ens proposa a la guia turística Barcelona Paisatges Pirineus, editada per Cossetània i la Diputació de Barcelona.

El Pantà de Sau

El Pantà de Sau

A través dels recorreguts que ens proposa Bastart podem endinsar-nos en la història d’aquests territoris: molins fariners i paperers, innovacions del món de la indústria, museus, capelles, esglésies, monestirs, palaus, santuaris, hostals, espais i parcs naturals, acompanyats de receptes gastronòmiques amb productes de proximitat per degustar la seva cuina tradicional.

 

Ruta 1. L’Anoia: el riu que treballa

L’Anoia sempre ha estat territori de pas, tant per anar cap a Barcelona com per encaminar-se cap a l’Aragó pel camí ral, que ara es diu autovia A-2. El riu homònim circula entre terres de secà on creixen blat, oliveres i préssecs, amb una gran quantitat de construccions romàniques escampades pels volts d’Igualada, amb els seus edificis modernistes, i les serres de Castelltallat, Rubió, Miralles-Queralt, Collbàs i la Portella, a l’entorn de poblacions emblemàtiques com Piera, Jorba i Bellprat.

Un camp de colza amb Montserrat al fons

Un camp de colza amb Montserrat al fons

Ruta 2. El Bages: entre dos rius

El Llobregat i el Cardener recorren perpendicularment el Bages i formen dues valls que s’uneixen a la capital, Manresa, ciutat amb un gran patrimoni per visitar abans o després de recórrer Súria, Cardona i les terres circumdants on indústria i conreu es combinen a part iguals. Un territori conegut pels seus vins, les restes prehistòriques, les esglésies romàniques, les mines de sal i els parcs naturals de la muntanya de Montserrat i Sant Llorenç del Munt i l’Obac. I Santpedor, on van néixer dos catalans il·lustres: Josep Guardiola i el Timbaler del Bruc.

Ruta 3. El Moianès: la comarca més jove de Catalunya

Les planes del Bages, de Vic i del Vallès encerclen el Moianès, territori de gran bellesa que sempre s’ha considerat una comarca natural i que, per fi, també s’ha constituït com a comarca administrativa: un altiplà amb altituds que arriben fins als 1.000 metres (com el Puig Rodó) pintat de boscos de roures, alzines i pins que s’alternen amb conreus i pobles de postal com Collsuspina o Castellterçol. Un paisatge ondulat amb una capital coneguda pels paraires, teixidors i rellotgers que hi habitaren, i on va néixer un altre català il·lustre: Rafael Casanova.

Sant Quirze Safarja

Sant Quirze Safarja

Ruta 4. Osona: la terra dels ausetans

La capital de la comarca, Vic, fou un assentament iber anomenat Ausa. Els ausetans, avui osonencs, habitaven un territori molt extens que destaca per la seva plana i els seus embotits, els rius, els castells i les muntanyes del Montseny, les Guilleries i el Collsacabra. Però Osona també conserva restes de l’època dels romans i del romànic, així com les històries de Guifré el Pilós, l’abat Oliva o Mossèn Cinto Verdaguer. Des de Cantonigròs fins Viladrau i des de Vidrà fins a Centelles, Osona ofereix múltiples camins per descobrir.

Ruta 5. El Lluçanès: diuen que com el Lluçanès no hi ha res

El Lluçanès és una comarca natural enlairada en un altiplà entre les conques del Ter i el Llobregat, ben alimentats per rieres i rierols que decoren un paisatge de contrastos i colors presidit pel Prepirineu, eminentment rural. Ermites romàniques, l’art de la forja, la gastronomia i les llegendes populars, sobretot de bruixes i bandolers (com en Perot Rocaguinarda) són els grans atractius de la comarca. Prats de Lluçanès, Alpens i Olost tenen molts atractius turístics per visitar a cavall d’Osona i el Berguedà.

Ruta 6. El Berguedà: a redós del Pirineu

Des dels contraforts del Cadí-Moixeró i el Pedraforca fins als altiplans del Bages, el Berguedà és un territori prepirinenc per on transcorre el Llobregat, ideal pel senderisme i per fer activitats aquàtiques, però també per visitar el seu patrimoni arquitectònic i històric (colònies i mines) i per caçar bolets. A més de la capital, Berga, és imprescindible passejar per Castellar de n’Hug o la Pobla de Lillet, visitar el seu art romànic i tastar els productes de muntanya. Sota el Cadí, les serres de Montgrony i Ensija atalaien un territori amb un encant natural envejable.

El Pedraforca

El Pedraforca

Pots trobar altres propostes per aquest cap de setmana a Barcelona és molt més.

Etiquetes: