51 anys premiant literatura a Olot

22.11.2016

Olot torna a obrir la convocatòria dels seus guardons literaris. Fins a l’1 de març del 2017, els interessats poden presentar originals als Premis literaris ciutat d’Olot, que organitza l’Institut de Cultura del municipi i consten de tres categories: el Marian Vayreda de prosa narrativa, el Joan Teixidor de poesia i el premi de novel·la juvenil. Els dos primers reconeixements van celebrar el gener passat 50 anys de trajectòria, de manera que són dels guardons més antics en llengua catalana.

Víctor Garcia Tur és l'autor d''Els ocells', l'últim premi Marian Vayreda que ha estat publicat

Víctor Garcia Tur és l’autor d”Els ocells’, l’últim premi Marian Vayreda que ha estat publicat

Dotat amb 10.000 euros i la publicació de la novel·la per part d’Empúries, el 51è premi Marian Vayreda reconeixerà la millor obra de prosa narrativa del certamen. El jurat del guardó està format per Mita Casacuberta, Josep Maria Fonalleras, Carles Batlle, Marta Ramoneda i Josep Lluch. En paral·lel, el 51è premi Joan Teixidor de poesia, dedicat a reculls d’haikus d’un mateix autor, donarà 2.000 euros al guanyador i Viena Edicions en publicarà el text. En aquest cas, els membres del jurat són D. Sam Abrams, Maria Rosa Font i Massot, Txema Martínez, Roger Costa-Pau i Rosa Vilanova.

Pel que fa al premi de novel·la juvenil, que enguany arriba a la 48a edició, guardonarà la millor obra adreçada a un públic d’entre 13 i 16 anys. El guanyador rebrà 4.500 euros i Llibres del Segle li publicarà la novel·la. El jurat està conformat per Josep Gòrriz, Josep Torrent, Marta Costa-Pau, Dolors Garcia i Cornellà i Pau Joan Hernàndez. En tots els casos s’han de presentar obres originals i inèdites en llengua catalana. No poden participar-hi treballs guardonats en altres certamens, com tampoc els guanyadors de les quatre últimes edicions del premi.

Els autors premiats en la 51a edició dels Premis Literaris Ciutat d’Olot es donaran a conèixer el dissabte 10 de juny. L’anunci tindrà lloc durant un acte obert a tothom. En l’edició anterior, Joan Jordi Miralles va endur-se el premi Marian Vayreda per La intimitat de les bèsties. El premi Joan Teixidor va recaure en Carme Cruelles per Delta, mentre que el premi de novel·la juvenil va ser per a Francesc Puigpelat amb L’àliga perduda dels nazis.