5 rutes literàries per les comarques de Barcelona

25.08.2016

Jacint Verdaguer a Folgueroles, Santiago Rusiñol a Sitges, Salvador Espriu a Arenys de Mar, Miquel Martí i Pol a Roda de Ter i Maria Àngels Anglada a Vic. 5 paladins de la cultura catalana i 5 itineraris amb història per descobrir abans que s’acabi l’estiu.

Signatura, de Perejaume. Autor: Joan Anguera, AFJV.

Signatura, de Perejaume. Autor: Joan Anguera, AFJV.

Més enllà de la capital, la província de Barcelona compta amb una extensa i variada oferta cultural, paisatgística i gastronòmica, des de Sitges fins a les Fonts del Llobregat i des de Cardona fins al Collsacabra. En aquest territori, la muntanya, el mar i la plana han vist néixer escriptors i poetes que s’han fet cèlebres, i n’han captivat d’altres que hi han trobat indrets ideals per crear (per viure, per estimar). Ara, els podem recórrer assossegadament i curiosa gràcies a un seguit de rutes literàries accessibles i molt ben senyalitzades.

1. La Ruta Verdaguer a Folgueroles

La Ruta Verdaguer transcorre pels escenaris de la infantesa i la joventut del poeta, a la seva Folgueroles natal, a la Plana de Vic. Un entorn típic del ruralisme de la Catalunya central, al peu de la Guilleries. El recorregut es pot fer de manera guiada o lliure, i inclou visites a l’Ermita de la Damunt, el Jardí Brins d’Espígol, el Bosc de les Alzines Sureres, la Font Trobada i la Casa Museu, l’habitatge familiar de mossèn Cinto, que conserva la bellesa d’una casa de poble de mitjan segle XIX.

2. La Ruta Rusiñol a Sitges

Aquest itinerari és sense dubte un passeig pels principals escenaris on es va gestar el Modernisme català, amb un punt neuràlgic tan simbòlic com el Cau Ferrat, la residència de Rusiñol en aquesta vila del Garraf. Artista total (escriptor, dramaturg, periodista, pintor, a més de col·leccionista), Rusiñol hi va deixar un gran patrimoni arquitectònic, literari i estètic. La ruta ens permet visitar el Casino, la platja de Sant Sebastià o el passeig de la Ribera, on hi ha el famós monument a El Greco.

Sitges

Sitges

3. Ruta Espriu a Arenys de Mar

Salvador Espriu va viure a Santa Coloma de Farners, a Viladrau i a Barcelona, però enlloc s’hi va sentir tan bé com a Arenys de Mar, el poble d’on venien els seus avantpassats i on solia estiuejar la seva familia: l’univers de “Sinera” (“Arenys” llegit al revés), que evoca el mite del paradís perdut en la seva obra teatral i poètica. Un mite que podem explorar gràcies al recorregut que comença a la residència de vacances dels Espriu i que acaba al cementiri on descansa l’autor, un lloc de pau perfecte per admirar el mar i la natura circumdant.

4. Ruta Martí i Pol a Roda de Ter

No gaire lluny de la Ruta Verdaguer, a Roda de Ter, entre Cantonigròs i Vic, la Ruta Literària de Miquel Martí i Pol ens permet resseguir alguns dels escenaris més importants en la vida d’aquest prosista, traductor i poeta osonenc: la casa on va néixer, les escoles on va estudiar, la fàbrica tèxtil on va treballar (i que tant el va inspirar)… I també la biblioteca, un edifici de gran valor documental on es poden fullejar les seves obres completes, entre la plana i la muntanya.

Vista general del Pont Vell, l’església i el principi del carrer de EPre Almeda.. Autor: Eumo.

Vista general del Pont Vell, l’església i el principi del carrer de EPre Almeda.. Autor: Eumo.

5. Ruta Anglada a Vic

Maria Àngels Anglada sempre va mantener el seu lligam amb Vic, on va nèixer, a l’antiga Casa Fontcuberta. La ruta literaria per la capital d’Osona en honor de l’autora d’El violí d’Auschwitz transita per bona part dels indrets que apareixen en alguns dels seus poemes i novel·les: la Plaça Major, el mercat, el carrer de la Riera, el seminari vell i la Casa de l’Heura, per citar els més emblemàtics. Una bona oportunitat per familiaritzar-se amb una de les grans viles històriques de Catalunya i la seva arquitectura.

Més informació al web de Barcelona és molt més de la Diputació de Barcelona.