5 raons per visitar el Museu Picasso aquest 2018

1.02.2018

El Museu Picasso comença el 2018 amb les expectatives molt altes. Té pensat començar una revista anual internacional titulada Quaderns Picasso; vol insistir en l’elaboració d’una cronologia unificada, corroborada i documentada de la vida i l’obra del pintor, i a part de tots els estudis, pretén seguir endavant amb noves propostes expositives. Us expliquem 5 motius per posar els peus al Museu del famós artista aquest 2018:

Una de les sales del Museu Picasso | Foto: David Campos

1. Menjar, menjar, menjar. Si és veritat allò que diuen que els aliments entren pels ulls, amb Picasso estem apanyats. La cuina i els aliments formen part de l’univers iconogràfic de l’artista, que va pintar fruites i verdures però també copes i plats. De fet, per ell el menjar és una font de desitjos inconscients i es vincula al temps i l’erotisme. Aquest 2018, el Museu parlarà de tot plegat a l’exposició La cuina de Picasso, que comptarà amb prop de dues-centes obres i la col·laboració de Ferran Adrià. Serà del 25 de maig al 30 de setembre i caldrà estar pendents de les activitats complementàries.

2. Oh, París! Us imagineu tenir 19 anys i viatjar per primer cop a la capital francesa per tal de deixar-vos influir pels artistes més importants del moment? Això és el que va fer Picasso el 1900. Des d’aleshores va alternar les seves estades a París amb viatges a Madrid i sobretot a Barcelona. Ara el Museu barceloní recull les peces que Picasso va veure en directe per primera vegada a París i les relaciona amb les seves obres de la col·lecció. Delacroix, Manet, Cézanne i Gauguin són només alguns dels artistes que podrem veure del 18 de setembre de 2018 al 6 de gener del 2019.

3. L’amistat entre dones. La Gustavo Gili és una important editorial fundada a Barcelona l’any 1902. Pablo Picasso va tenir una estreta relació amb l’editorial gràcies al fet que la seva dona, Jacqueline Roque, era amiga d’Anna Maria Torra Amat, l’esposa de Gustau Gili. El vincle professional fou llarg i fructífer, fet que podrem corroborar a partir del 23 de novembre del 2018 a les sales del Museu Picasso de Barcelona. De fet, és la primera vegada que la institució mostra la globalitat del Fons Gustau Gili i Anna Maria Torra, que va adquirir l’any 2014.

4. Les confidències del confident. Jaume Sabartés (1881-1968) és conegut per ser amic íntim, secretari i principal biògraf de Picasso. A part d’això va ser fundador, junt amb el pintor, del Museu Picasso de Barcelona. Però el confident era moltes més coses, i també cal reconèixer-lo com a escultor i escriptor català. Ara el Museu vol reivindicar la seva figura i deixarà que els investigadors consultin l’arxiu personal que d’ell conserva. Per acabar de conèixer-lo bé, haurem de visitar la institució del 4 de setembre de 2018 al 13 de gener de 2019.

5. Una tempesta de les bones. Per celebrar que farà cinquanta-cinc anys de l’oberta del Museu Picasso de Barcelona, a partir del 9 de març hi podrem veure una intervenció de l’artista conceptual sonor Vacca (Granollers, 1954). Consistirà en la simulació d’una tempesta meteorològica que representa que s’apropa, gràcies a diversos equips de reproducció i difusió de so que es distribuiran pel Pati Finestres del Museu. Tot un sacseig artístic.