5 propostes culturals per començar bé el mes de setembre

31.08.2015

S’acaben les vacances, les hores de platja, sol i pinya colada. Com que sabem que la tornada a la rutina sempre és difícil, us fem cinc cèntics de cinc propostes culturals que, des de Núvol, esperem amb candeletes.

L'exposició que es pot veure al CCCB © Yves Gellie

L’exposició que es pot veure al CCCB © Yves Gellie

 

Dia del Brasil: 10 hores d’activitat lúdica i recreativa per a totes les edats amb la millor música de Brasil. Noms com Aleh Ferreira, el grup Carrossel de Emoções, Verlando Gomes i la banda Flor Serena i l’estrella del hip hop brasiler Emicida són alguns dels artistes que passaran aquest any pel “Festival Dia de Brasil – LATAM Airlines Group”. l proper diumenge 6 de setembre torna a Barcelona el Dia de Brasil, el Festival de Cultura Brasilera, amb el millor de la cultura d’aquest país. El Dia de Brasil canvia aquest any d’ubicació i aquesta jornada festiva tindrà lloc al Parc del Fòrum de Barcelona, ampliant així la seva capacitat i l’oferta cultural. La programació es completarà amb diverses activitats paral·leles, des de capoeira, batucada, fins a propostes dedicades als més petits, com tallers, mini concerts, jocs lúdics… que s’anunciaran pròximament. A més, per segon any consecutiu, del 10 al 13 de setembre, tindrà lloc de nou la Mostra de Cinema Dia de Brasil als Cinemes Girona de Barcelona (C/ Girona, 175), amb una representació del cinema més recent del país.

Temporada Alta: El festival d’arts escèniques que se celebra a les ciutats de Girona i Salt durant els mesos d’octubre, novembre i desembre. Al llarg de seva història ha guanyat el reconeixement del sector, del públic i de la premsa especialitzada, que l’ha qualificat com “el millor festival de l’Estat espanyol”, fins a convertir-se en un esdeveniment de referència que comença a fer-se lloc entre els principals festivals europeus.

+ Humans. El futur de la nostra espècie: Aquesta exposició, que es podrà veue a partir del 7 d’octubre al CCCB, dóna continuïtat al projecte HUMAN+, presentat a la Science Gallery de Dublín el 2011. L’exposició explora els possibles camins de futur de la nostra espècie tenint en compte especialment les tecnologies emergents i el nostre context cultural i ètic. Què significa ser un ésser humà avui dia? Des de les tècniques de reproducció assistida (TRA) i els experiments incipients en biologia sintètica, fins a la possibilitat de perpetuar-nos a través de l’àmbit digital, les nostres vides estan condicionades i definides pels descobriments científics i les tecnologies que se’n deriven. L’exposició s’endinsa en els límits del que significa ser un ésser humà: els límits del cos, els límits de l’espècie, els límits del que és socialment i èticament acceptable. Ens hem de millorar nosaltres mateixos, o hem d’intentar modificar els nostres descendents? Ens acostem a una singularitat d’una hibridació home-màquina, o perdem facultats a causa de la dependència sempre en augment respecte a les extensions tecnològiques del cos? És l’allargament de la longevitat humana una magnífica aspiració o una terrible amenaça per al planeta?

Marits i mullers: És una de les grans pel·lícules de Woody Allen. Un film devastador sobre les relacions de parelles que, a més, es va anticipar a la resolució del matrimoni del cineasta amb l’actriu Mia Farrow. “L’obra fa un retrat “cru i obscè” de les relacions de parella a través de l’humor, i que el text, “més pròxim a la literatura que al món del cinema”, ofereix “moltes possibilitats escèniques” assegura el director de l’adaptació, Àlex Rigola. Després de triomfar al Teatro de la Abadía de Madrid, Marits i Mullers arriba a la Villarroel amb un repartiment encapçalat per dos habituals de Rigola: Andreu Benito i Joan Carreras. Ja frisem.

Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya de Sitges: És el primer festival de cinema fantàstic del món i la manifestació cultural amb més ressò mediàtic de Catalunya. Amb una sòlida trajectòria, el Festival de Sitges ofereix al cinema fantàstic d’arreu del món un marc estimulant de trobada, exhibició, presentació i projecció.