Set novetats per Sant Jordi

La nit del drac omplirà de literatura la plaça del Rei de literatura per retre homenatge a tots els escriptors dels quals enguany se’n celebra algun aniversari.

Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Seria possible que Sant Jordi fos el dia laborable més festiu de tot l’any? Llibres, roses i centenars de persones al carrer amaneixen una diada que si malgrat la multitud no mor d’èxit és perquè és massa romàntica com per fer-ho. L’Ajuntament de Barcelona ja ha presentat les activitats d’aquest any i us les detallem a continuació.

1) Un pregó amb regust de literatura espanyola

El 19 d’abril, quatre dies abans de Sant Jordi, el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona acollirà el tradicional Pregó de la lectura. Aquest cop el protagonitzarà Almudena Grandes, columnista i autora d’una dotzena de novel·les com ara Las edades de Lulú (1989) o Inés y la alegria (2010). Grandes és una de les escriptores més populars de la literatura espanyola contemporània, i a Barcelona conversarà amb l’escriptor i periodista Antonio G. Iturbe.

2) La nit del drac: una prèvia nocturna en forma d’espectacle literari

El 22 d’abril, que enguany cau en diumenge, l’espectacle La nit del drac omplirà de literatura la plaça del Rei de literatura per retre homenatge a tots els escriptors dels quals enguany se’n celebra algun aniversari. No són pocs: Maria-Mercè Marçal (20 anys de la seva mort), Joan Brossa (20 anys de la seva mort), Manuel de Pedrolo (100 anys del seu naixement), Montserrat Abelló (100 anys del seu naixement) i Vicent Andrés Estellés (25 anys de la seva mort). Per recordar-los, el dramaturg Marc Rosich dirigeix un espectacle amb música original de Clara Peya que compta amb l’actriu Victòria Pagès, els poetes Josep Pedrals i Maria Sevilla, i els cantants Anna Ferrer i Alessio Arena.

3) El dia de Sant Jordi, més espai als carrers

Joan Subirats, comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, explica que per tal de “no dispersar la festa excessivament per no perdre densitat i intensitat comercial” s’optarà per tallar la circulació d’un tram del Carrer Consell de Cent de Barcelona. Concretament, és el que va des de Passeig de Gràcia fins a Balmes, que també s’omplirà de parades. Tot i que s’havia pensat en ampliar la zona de parades per la part de la Diagonal, els llibreters i botiguers prefereixen que tota l’acció quedi compresa en una part concreta –tradicionalment, entre Passeig de Gràcia i Rambla Catalunya-, que s’ha engrandit per tal de poder assimilar tota la gent que visita el centre aquell dia.

4) Si hi ha llibres hi ha diàleg

Entre el 20 i el 21 d’abril, les Biblioteques de Barcelona i Barcelona Ciutat de la Literatura han reunit vuit escriptors amb la intenció d’acostar-los als lectors i fer-los conversar sobre literatura. Els autors que participaran als diàlegs d’enguany són Amélie Nothomb, Carme Riera, Najat El Hachmi, Philip Pullman, Albert Sánchez Piñol, José Eduardo Agualusa, Xavier Aldekoa i Fernando Aramburu. A part de les converses, el 19 d’abril les Biblioteques acullen una acció especial de donació de sang a al Biblioteca Jaume Fuster i Poblenou-Manuel Arranz.

5) Món Llibre: literatura pels més petits

Els dies 14 i 15 d’abril, Món Llibre serà l’encarregat de donar el tret de sortida a les activitats de Sant Jordi. En concret, oferirà seixanta-tres propostes literàries pels més menuts. El festival treballa per tenir una mirada inclusiva: cura l’accessibilitat física dels diferents espais i introdueix progressivament en cada edició propostes que siguin adequades per públics amb diversitat funcional, com ara infants amb dificultats visuals o auditives. Dels nou espectacles que acull, dos compten amb interpretació al llenguatge de signes, i un aposta per la integració de les persones amb discapacitat des de l’escenari amb l’espectacle L’aneguet lleig, una faula universal sobre la diversitat.

6) Reeditar les Barcelones de Vázquez Montalbán

Aquest 2018 fa 15 anys de la mort de Manuel Vázquez Montalbán, gran referent de la literatura catalana i, concretament, barcelonina. El 21 d’abril, a les portes de la Diada de Sant Jordi, l’Ajuntament de Barcelona presentarà la reedició del llibre Barcelones, que ja havia editat l’Editorial Empúries el 1987 però que estava esgotat. El llibre comptarà amb un prefaci i notes de Quim Aranda, periodista i escriptor, que ajudaran al lector a comprendre les referències d’espais i moments de l’època. A més, Pau Gasol Valls ha il·lustrat el llibre, i Mari Paz Balibrea, doctora per la Universitat de California i professora de literatura espanyola a la Universitat de Londres, n’ha escrit l’epíleg final. 

7) Un espai de trobada pels escriptors

Fins el 2016 i el mateix dia de Sant Jordi al matí, abans de començar la firma de llibres, els autors participaven en un esmorzar-trobada a l’Hotel Regina que els servia per interactuar i crear xarxa. El 2016 es va deixar de fer, i aquest 2018 la proposta s’ha tornat a posar sobre la taula. Enguany, l’Ajuntament de Barcelona junt amb d’altres entitats dels gremis literaris organitzarà un esmorzar al Palau de la Virreina a les 9:30h, on hi podran assistir editors, escriptors, periodistes, representants dels Gremis i diferents associacions d’escriptors i escriptores.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació