5 museus locals per visitar aquest estiu

8.08.2017

És estiu i omplim l’agenda de plans: platja, muntanya, activitats d’aventura, llibres per llegir, sopars amb amics, dies sencers al sofà. D’entre totes les idees que se’ns puguin acudir, podem optar per no oblidar els museus i visitar aquells que tenim més a prop. La Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona està integrada per 67 equipaments de 52 municipis de la demarcació, i d’entre moltes altres propostes, presenta aquestes 5 exposicions que destaquem:

Els museus locals ofereixen activitats durant tot l’estiu | Foto: Arxiu

 

1. Thermalia. Museu de Caldes de Montbui: Catifes de ciment

Portem anys i anys trepitjant tot tipus de rajoles, sovint sense fixar-nos en la seva naturalesa, tècnica i evolució. Encara avui no es cuida prou la seva conservació quan es restaura, per exemple, un edifici antic. Tot i així, actualment la rajola hidràulica viu un renaixement gràcies a nous dissenyadors i arquitectes que creuen en les seves possibilitats constructives i ornamentals. Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica és una exposició que posa en valor aquest objecte abastament utilitzat a Catalunya entre el 1890i 1930. Thermalia, el Museu de Caldes de Montbui, acull aquesta exposició temporal fins a l’11 de setembre.

2. Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu: Intimitats

Entre el segle XIX i XXI, mentre el món es transformava social, econòmica, tecnològica, estètica i èticament, el món de la roba interior també canviava radicalment. Això és el que mostra l’exposició Intimitats. La roba interior del segle XIX al segle XXI, on s’hi exposen peces quotidianes. La major part d’aquests objectes procedeixen del fons del Museu de Badalona i de col·leccions particulars, tot i que el Museu Arxiu Tomàs Balvey també hi col·labora ensenyant unes mitges anteriors al 1900, unes mitges blanques i un polissó del Segle XIX. Es pot visitar fins a l’11 de setembre.

3. Museu Arxiu de Vilassar de Dalt: Gols de tinta

El Museu Arxiu de Vilassar de Dalt deixa de banda els colors de cada equip i acull l’exposició itinerant Gols de tinta. Futbol i vinyetes a Catalunya des de 1895 fins avui. La mostra s’endinsa en el món del còmic vinculat al futbol, descobrint l’enfocament que els dibuixants, il·lustradors i humoristes han dispensat al futbol des de la seva implantació fins avui en dia. Atenció, perquè aquesta exposició només es pot veure a Vilassar de Dalt a partir del 25 d’agost.

4. Museu Municipal Joan Abelló de Mollet del Vallès: Logicofobistes

Fins a l’11 de setembre, el Museu Municipal de Mollet recrea l’exposició que va acollir la Llibreria Catalonia l’estiu del 1936 amb l’obra de joves talents, segona generació del surrealisme. J.V. Foix, Joan Miró, Salvador Dalí, Josep Lluís Sert, Montserrat i Nuria Isern, Carles Sindreu… El moviment Logicofobista va quedar estroncat per l’esclat de la guerra i el posterior exili. Tot i que és una mostra itinerant, a Mollet s’amplia amb obres originals de José Viola Gamón que formen part del fons del Museu, i també es recuperen obres de la poetessa logicofobista Nadia Sokolova.

5. Casa Museu de Verdaguer: La Mirada tàctil

La Mirada Tàctil no és una exposició, sinó un programa de la Diputació de Barcelona que pretén oferir continguts tàctils per a persones sordes o cegues. Es centra en el desplegament d’equipaments museogràfics, de presentació tàctil del fons i d’adaptació de continguts del museu, com elements d’inclusió per assegurar l’accessibilitat cultural a tots els visitants. La Casa Museu Verdaguer de Folgueroles ha remodelat recentment les seves instal·lacions i ha adaptat el seus continguts per fer-los accessibles.