5 frases cèlebres de dones artistes

13.04.2018

Són moltes les artistes que han hagut de restar en l’anonimat per raó de gènere. Antoni Gelonch n’ha seleccionat 100 al llibre 100 dones, 100 inspiracions creatives (Viena Edicions, 2018). A partir de cites d’elles mateixes, descobrim figures femenines del segle XVIII fins avui en dia, que van treballar en àmbits ben diversos com la pintura, la música, la dansa, el cinema, la fotografia o l’escultura. Per anar fent boca, recollim 5 d’aquestes frases.

La cantant Chavela Vargas i Frida Kahlo

1. “Jo no volia ser una dona artista, jo volia ser artista i prou”

Isabel Bishop (1902-1988) fou una pintora i dissenyadora gràfica nord-americana. La seva obra està centrada en  la descripció d’escenes urbanes a Union Square, Nova York. També és molt coneguda per pintar la vida quotidiana de les dones americanes. Va estudiar a l’Art Students League.

 

2. “Si la pintura ja no és necessària, quina llàstima que alguns de nosaltres hàgim viscut al món amb una passió tan forta per la línia i el color!”

Mary Cassatt (1844-1926) va ser una pintora i gravadora nord-americana. Va ser amiga de Degas i es va incorporar al moviment impressionista. Cassatt va pintar, sobretot, imatges de la vida social i privada de les dones.

 

3. “Crear és l’emoció més intensa que podem arribar a conèixer”

Anni Albers (1899-1994) va néixer en el si d’una família jueva a Berlín, de seguida es va decantar per estudiar art. De jove es va inscriure  a la Bauhaus a Weimar. Probablement és l’artista del segle XX més coneguda en el camp dels teixits.

 

4. “Una dona artista no té ni musa ni esclava. Ha de ser totes dues coses per a ella mateixa”

Edna O’Brien (1930-) és una escriptora i guionista de cinema irlandesa. Va voler fugir de l’ambient on va néixer, profundament catòlic, anant a estudiar Farmàcia a Dublín. Quan treballava a una editorial de Londres els mateixos editors van animar-la a escriure una novel·la. Va sorgir Les noies del camp. Es tracta d’un llibre en clau autobiogràfica, que va despertar les ires d’una part de la societat irlandesa.

 

5. “Realment no sé si les meves pintures són surrealistes o no ho són, però el que sí que sé és que són l’expressió més autèntica de mi mateixa, i tant se me’n donen els judicis o els prejudicis de qui sigui”

Frida Kahlo (1907-1954) va ser una pintora mexicana. La seva vida va estar marcada per la malaltia, va contreure la poliomielitis quan era petita i, de jove, va tenir un accident que li va deixar seqüeles per a tota la vida. Això l’obligava a passar llargs períodes al llit i va haver de sotmetre’s a 32 operacions. La seva obra pictòrica està basada en la seva vida i el seu patiment.