5 exposicions “must” de galeries de Barcelona

22.03.2019

A principis d’any, la fira ARCO de Madrid s’emporta tot el protagonisme de l’art contemporani. Les galeries, però, segueixen endavant amb la seva programació. Reunim cinc bones mostres de Barcelona que es desenvolupen durant els mesos de març, abril i maig.

“Heaven” de Xavi Muñoz a la L&B Contemporary Art

1) Xavi Muñoz: el cel és el mateix per tothom

La galeria L&B de Barcelona presenta els últims treballs de Xavi Muñoz (Barcelona, 1975.) amb l’exposició HEAVEN. La paraula “cel” pot traduir-se a l’anglès com “heaven” si fem referència al celestial, i com “sky” si parlem del cel que veiem des de la superfície terrestre. Xavi Muñoz reprèn aquest concepte per a reconstruir o argumentar des d’una perspectiva contemporània l’existència dels diferents idiomes i la interpretació d’un mateix concepte. “Malgrat les fronteres i els idiomes, el cel és el mateix per a tots”. Muñoz reutilitza materials domèstics que ens parlen sobre la comunicació en els temps de Google. En la mostra es presenten els treballs recents (2018-19) de l’artista en pintura, escultura i instal·lació, a més de dues peces escultòriques de gran format pertanyents a etapes anteriors. Fins al 17 d’abril.

Els paisatges de Josep Segú a la Sala Parés

2) Josep Segú: no hi ha paisatge sense superpoblació

Després de retratar ciutats com Barcelona i Japó, l’artista Josep Segú (Salomó, 1958), un dels màxims representants de la pintura realista a Catalunya, es fixa ara en espais emblemàtics de la ciutat de Nova York. La Sala Parés acull una mostra amb 9 teles a l’oli de gran format i que es podrà veure fins al proper 23 d’abril. Proposa un recorregut personal per alguns dels indrets més populars de Manhattan, de Times Square a Central Park, tot fent un subtil joc irònic al negoci del turisme. L’obra de Segú aprofita elements del Pop Art i dels fotorrealistes i els evoluciona gràcies a la seva característica paleta de colors càlids que evoquen emocions. El resultat és un nou realisme basat en la superpoblació humana i en les grans urbs del segle XXI retratades amb gran versemblança, complexitat i detallisme. Fins al 23 d’abril.

La sèrie “ultra” de Kiko Miyares a la Tres Punts Galeria

3) Kiko Miyares: la pintura deforma la forma

La 3 Punts Galeria presenta la primera exposició individual de l’artista Kiko Miyares (1977, Astúries) a Barcelona. L’escultor i pintor ha creat una sèrie d’escultures que es caracteritzen per la seva perspectiva i les seves proporcions deformades, que criden l’atenció a tothom qui les veu. Però més enllà de la forma, la seva obra també demostra la importància de la policromia: la pintura és especialment rellevant en el treball de Miyares, perquè ell l’estudia acuradament per crear una distorsió de plans i uns efectes visuals concrets. A la 3 Punts es poden veure una quinzena d’escultures de l’artista, la majoria representacions humanes duplicades, fragmentades o distorsionades que busquen que l’ull de l’observador completi la informació alterada. Obres sorprenents que proposen una participació activa de l’observador que queda atrapat en aquest joc òptic. Fins al 4 de maig.

Oksana a l’Àmbit Galeria d’Art

4) Oksana: vida, tecnologia, energia

Amb un esperit artístic irrefrenable i una energia creativa desbordant, Oksana Mas (Ucraïna, 1969) és indubtablement una artista polifacètica. Des del seu esperit de curiositat tracta, amb abstraccions formals, les temàtiques més pungents de l’actualitat. Amb el seu treball investiga la condició humana en la vida contemporània, i ara, Àmbit Galeria presenta una selecció de dues sèries d’Oksana que fan referència a la vida, la tecnologia i l’abastament energètic. Les pintures acríliques de negres sobre negres de Total Wi-Fi conviuen amb les escultures-partícules d’Helium 3. Aquesta selecció vol obrir una finestra a Catalunya envers el món reflexiu d’Oksana, i crear una experiència a partir del poder comunicatiu directe i profund de l’artista. Fins al 18 de maig.

‘Oro, papel, diamante’ és l’exposició de Teresa Estapé a la Chiquita Room

5) Teresa Estapé: ocultar el valor

Chiquita Room va obrir les seves portes el novembre passat al barri de Sant Antoni i ara exposa l’artista Teresa Estapé, comissariada per Zaida Trallero. Estapé, que també és joiera, presenta l’exposició Oro, papel, diamante, amb la qual proposa repensar el concepte de valor des de posicionaments diferents d’aquells a què estem acostumats. En la seva totalitat, les obres de la mostra es presenten com un joc d’ocultació i invisibilització. Com?A través dels tres elements amb els quals s’elaboren mercaderies de valor: or, paper i diamant. Aquests, però, els converteix en peces que s’allunyen dels reclams capitalistes, negant el seu valor i fent invisible el seu aspecte. Fins al 18 de maig.