5 coses que no sabies sobre l’artista Nalini Malani

23.05.2019

L’artista índia Nalini Malani acaba de rebre el Premi Joan Miró 2019. Amb una obra profundament política, el jurat destaca d’ella la seva infinitat de referències culturals, que li han permès desenvolupar “una barreja iconogràfica molt personal que denuncia amb audàcia la violència i la injustícia contemporànies”. Malani no ha exposat mai a casa nostra, i encara haurem d’esperar fins al 2020 per veure la seva exposició monogràfica a la Fundació Miró.

L’artista Nalini Malani | Foto: Premi Joan Miró 2019

1. Reivindica l’instint femení
Sovint, Nalini Malani fa referència a la importància de l’instint femení que, especifica, creu que té tothom. Per l’artista, “entendre el món des d’una perspectiva feminista és una via essencial per arribar a un futur més esperançador, si volem assolir alguna cosa semblant al progrés humà”. Pionera a introduir el feminisme en l’art del seu país als anys setanta, posa un èmfasi especial en els arquetips femenins amb l’objectiu de recuperar i amplificar la veu de les dones de tots els temps. Com a comissaria, Malani va organitzar la primera exposició col·lectiva d’artistes índies, l’any 1985 a Delhi.

2. S’allunya de l’art com a producte
“No crec en els productes”, assegura Malani, que recorda que en el passat, quan no podia pagar-se un estudi, va anar-se’n a viure amb la seva mare per tal de no veure’s obligada a fer una feina orientada al consumidor i al mercat. La creadora assegura que no li interessa vendre la seva obra, sinó que la gent la vegi. A més, l’artista creu que si nega el valor de mercat del seu art, el que fa és recuperar el valor de la memòria: si tu saps que aquella obra no la podràs comprar mai, la viuràs més intensament i faràs tots els possibles per recordar-la i, així, la tindràs emmagatzemada… a la teva ment.

3. Sent fascinació per Joan Miró
Malani va estudiar Belles Arts a Bombai, però va viure dos anys a París gràcies a una beca del govern francès. Allà va coincidir amb Miró, que exposava en diversos espais. “Cada cop que feia una mostra jo estava allà”, recorda l’artista, “però tenia 23 anys i molta vergonya, així que no el vaig arribar a conèixer personalment”. Segons Nalini Malani, l’art de Joan Miró ha influït en la seva obra sobretot en dos aspectes: les superposicions de capes i la manca de línia horitzontal, que fa que les representacions flotin arreu. A part d’això, el jurat del Premi Joan Miró destaca d’ella “la curiositat intel·lectual, la imaginació radical i la consciència sociopolítica”, valors que també van caracteritzar Miró.

4. Creu profundament que l’art pot lluitar contra la violència
Va néixer a Karachi el 1946, un any abans de la separació de l’Índia i el Pakistan que va seguir a la independència de l’Imperi britànic. La seva família es va exiliar a Calcuta el 1947 i es va traslladar a Bombai el 1954. El trauma personal i col·lectiu de la partició de l’Índia, així com l’experiència primerenca del desplaçament i la condició de refugiada, han marcat la seva biografia i la seva producció artística. Aborda temes com la violència, la guerra, el fonamentalisme i l’opressió de les dones, així com la destrucció del medi ambient. Per ella, la violència pot ser contraposada per l’humanisme de l’art. A més, “sense art hi ha avorriment, i si hi ha avorriment hi ha violència”, destaca.

5. Pinta obres a les parets i després ordena que algú les esborri
“Sense la meva audiència, l’art no pren vida”, assegura Malani. És per això que barreja les arts plàstiques amb el teatre i crea instal·lacions immersives, i també és per això que pinta dibuixos a les parets i després demana a algú altre que els esborri, ja sigui el públic de l’exposició o els guàrdies del museu. I per què ho fa? Per emfatitzar que la cultura té un component molt gran de fugacitat, i també per homenatjar els frescs dels artistes de Jaipur, les obres dels quals van ser destruïdes. A la Fundació Miró, l’artista ja ha anunciat que dibuixarà les parets que hi ha entre sala i sala, per tal de lligar les peces que hi haurà en cadascun dels espais. Qui ho esborrarà? Haurem d’esperar per veure-ho.

 

El premi Joan Miró: 70.000€ i una exposició

Marko Daniel, director de la Fundació Joan Miró, i Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació Bancària ”la Caixa”, han donat a conèixer l’artista guardonada amb el Premi Joan Miró 2019. “La Caixa” es fa càrrec de la dotació de 70.000€ del guardó i de la producció de l’exposició monogràfica que Nalini Malani protagonitzarà durant l’any 2020 a la Fundació Miró, que actualment està passant per un moment econòmic complicat. Enguany, a l’aliança entre aquestes dues institucions catalanes s’hi suma una tercera organització, la Fundació Serralves de Portugal, que exposarà a Porto la mostra de Malani un cop aquesta ja hagi passat per Barcelona.

El guardó, que s’atorga cada dos anys, inclou en el seu palmarès els artistes Olafur Eliasson, Pipilotti Rist, Mona Hatoum, Roni Horn, Ignasi Aballí i Kader Attia. El jurat del Premi Joan Miró 2019 està format per Iwona Blazwick, directora de la Whitechapel Gallery (Londres); Magnus af Petersens, director del Bonniers Konsthall (Estocolm); Alfred Pacquement, exdirector del Musée national d’art moderne, Centre Georges Pompidou (París); João Ribas, comissari del pavelló de Portugal a la 58a Biennal d’art de Venècia 2019; Nimfa Bisbe, cap de les col·leccions d’art de la Fundació Bancària ”la Caixa”, i Marko Daniel, director de la Fundació Joan Miró.