30 anys de Tradicionàrius

19.01.2017

El Festival Folk Internacional Tradicionàrius arriba a la seva trentena edició amb una salut de ferro. Del 13 de gener i fins al 23 de juny de 2017, el Centre Artesà Tradicionàrius (C.A.T), al cor de la Vila de Gràcia, serà el punt neuràlgic d’una programació que enguany s’allargarà sis mesos.

La Màlaga tocant al Tradicionàrius 2014 | Foto: Dani Íñiguez

Si bé fins ara el festival  Tradicionàrius durava tres mesos, la celebració dels trenta anys motiva l’allargament de les dates i tindrà una durada de mig any. Aquesta edició comptarà amb un centenar d’activitats i més de 500 artistes d’arreu del món, dels quals un 30% seran grups internacionals i de la península ibèrica, mentre que el 70% restant seran grups de Catalunya, Les Illes, La Vall d’Aran i el País Valencià. De fet, aquesta és la vocació del festival des dels seus inicis: relacionar-se amb tots els territoris dels països catalans.

D’entre tota la programació destaquen quatre celebracions d’aniversaris: els 25 anys dels Foguerons de Gràcia, els 30 anys de carrera musical de Rosa Zaragoza, els 50 anys d’escenaris de Maria el Mar Bonet i els 50 anys del Grup de Folk. A més, el Tradicionàrius acollirà ni més ni menys que 48 concerts, 14 balls folk, 17 presentacions de discos, 6 estrenes absolutes d’espectacles, 4 presentacions de llibres i 4 exposicions.

El crític musical i expert en la música i la cultura popular, Josep Vicent Frechina, recorda els inicis del projecte: “Corria l’any 1988”, fa memòria l’expert; “L’Ateneu Artesà de Gràcia organitzava el Primer Cicle de Música Tradicional i Popular Tradicionàrius on havien estat cridats a participar 32 músics joves que vivien la música tradicional des del present, segons explicava el programa de mà”.

L’aleshores ja director del Tradicionàrius, Jordi Fàbregas, tenia la intenció de fer un pas endavant en la música popular i assolir una periodicitat dels cicles. I 30 anys després, els resultats avalen la iniciativa. “Hem aconseguit tenir una història sòlida a través de la música d’arrel”, explica el director. Fàbregas destaca les sessions que el Bar del C.A.T acollirà cada dimecres sota el títol La taverna del C.A.T. 

Enguany, el pressupost destinat a l’organització del festival  és de 234.160€, mentre que l’any passat el balanç final va ser de 134.000€. Quim Solé, gerent del festival, destaca que un 51% de la xifra prové de l’Institut Català de les Emrpeses Culturals (ICEC) i de l’Ajuntament de Barcelona. “La immensa majoria dels diners van a parar a les butxaques de les persones”, deixa clar l’organitzador.

Lluís Puig, director general de l’organisme de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya, creu que el Tradicionàrius és una peça clau per a la música tradicional als Països Catalans, que entre d’altres coses permet incorporar als joves a la música tradicional. En aquest sentit, Marta Duñach, consellera d’Educació i Cultura del Districte de Gràcia, també destaca que la iniciativa ha donat veu des de grups desconeguts fins a grans figures.