30 anys de la revista «El Temps» a Serra d’Or

6.10.2014

El número d’octubre de «Serra d’Or» dedica la coberta i una profunda entrevista-reportatge de Francesc Viadel a repassar l’activitat d’Eliseu Climent, en ocasió del trentè aniversari del setmanari «El Temps», incidint en el projecte orientador de la llarga trajectòria de l’editor: la construcció d’un espai comunicatiu català.

Eliseu Climent entrevistat al programa Estira la llengua

 

A la secció de teatre, el dramaturg Joan Casas repassa la trajectòria d’un altre homenàs de la nostra cultura: Feliu Formosa, poeta, traductor i home de teatre, que el 10 de setembre ha fet vuitanta anys. L’article va acompanyat d’un ampli reportatge fotogràfic d’algunes de les obres que Formosa ha traduït, interpretat o dirigit.

Pel que fa a la televisió, Albert Elduque entrevista Francesc Escribano a propòsit del festival Input Conference, un encontre internacional de realitzadors de programes de televisió en què intercanvien experiències i, sobretot, miren molta televisió.

Albert Balcells, a propòsit de la figura del periodista i prosista Miquel dels Sants Oliver, en ocasió dels cent cinquanta anys del seu naixement, investiga una pàgina fosca de la història de «La Vanguardia», diari que Oliver va dirigir fins a la seva mort.

També el número d’octubre dedica un espai destacat a evocar la figura de Francesc Vallverdú, l’escriptor, poeta, traductor i sociolingüista, col·laborador de primera hora de «Serra d’Or», que vam perdre el passat 12 de juny. El sociolingüista Miquel Àngel Pradilla en valora el paper determinant dins la sociolingüística catalana, i Eduard Salvadó i Barrera ofereix una llarga entrevista amb Vallverdú, centrada sobretot en la faceta de traductor, mantinguda un mes abans que ens deixés, la darrera que va concedir.

Miquel Pujadó, a la seva secció «A puntades de veu», dedicada a la cançó, repassa l’obra del poeta, traductor i lletrista Josep M. Andreu, mort el passat 21 de març, autor de més que quatre-centes cinquanta lletres de cançó, entre originals i adaptacions, i que amb el compositor Lleó Borrell va assolir grans èxits, com és el cas de «Se’n va anar».

Dins l’apartat de commemoracions, Sílvia Muñoz d’Imbert dedica un article a evocar la figura i l’obra de Jaume Pla, en el centenari del naixement del gravador, i remarca la col·laboració que va mantenir amb l’avi de l’autora, el col·leccionista, promotor i mecenes Víctor M. d’Imbert.

En l’apartat de lletres Hèctor Moret dóna notícia de l’Any Desideri Lombarte, instituït en ocasió del vint-i-cinquè aniversari de la mort del poeta, escriptor, investigador i activista cultural més important del Matarranya.

El musicòleg Xavier Chavarria tanca la seva sèrie d’articles adreçats a repassar la revolució musical europea que es va produir durant els anys que van envoltar la Gran Guerra.

El cineasta Paco Poch dóna notícia dels films més destacats presentats als festivals estiuencs de Canes i de Karlovy Vary.