30 anys ballant claqué a Reus

14.09.2018

Claqué, aquella dansa que quan es balla es fa soroll amb els peus, que els ballarins porten unes sabates amb metalls caragolats a la sola i fan moviments molt ràpids atacant el terra i fent música. Sí, com a les pel·lícules musicals de Brodway dels anys 30! El claqué, la dansa percutiva. La dansa que mentre es balla es fa ritme, es fa percussió, es fa música. La fusió de la dansa com a instrument complementari de la música. La dansa de Fred Astaire, Ginger Rogers, Gene Kelly…

Claqué

A Reus, fa 30 anys que es balla claqué i cada any se celebra amb l’emblemàtica Nit del Claqué de Reus. La capital del Baix Camp manté una relació poderosa amb el ball des de sempre i gràcies a la idea esbojarrada d’uns joves ballarins de la ciutat formats a l’escola de dansa Artis i fundadors de la companyia de claqué Dixiclac, l’any 1988 va néixer l’emblemàtica Nit del Claqué de Reus. Gràcies a la actual directora del festival, Pilar Sanz (directora també de l’Escola de Dansa i Arts Escèniques Artis Reus des d’on es promou aquest esdeveniment), a la col·laboració de desenes de persones i al compromís de la ciutat amb la cultura i la dansa, avui, aquest esdeveniment encara perdura i no hi ha cap any que la ciutat no senti el ritme de Tap Dance.

Des d’aleshores, han passat per l’escenari un gran nombre de ballarins nacionals i internacionals, tots ells primeres figures d’aquesta especialitat. En l’àmbit nacional, no oblidem que Barcelona és una de les capitals del claqué en el marge europeu, parlem de figures com ara: Guillem Alonso, Laia Molins, Roser Font, Camut Band (amb els germans Méndez), Rubén Sánchez, Jep Meléndez. Però també en són molts els ballarins internacionals que han trepitjat la Nit del Claqué: Brenda Bufalino, Barbara Duffy, Tony Wag, Josh Hilberman, Sharon Lavi, Thomas Merek, Max Pollak, Sebastian Weber, Cristina Delius, Sarah i Leela Petronio, entre molts d’altres. Tots ells grans estrelles del gènere de la dansa més musical.

En un principi, el festival va crear-se com un esdeveniment que se celebrava en diferents sales i petits escenaris de la ciutat. Però ja des de fa uns quants anys, és el Teatre Bartrina qui acull aquesta nit tan especial. No oblidem, però, els esdeveniments paral·lels com la Mostra de Claqué, que té lloc a la Palma de Reus el dia previ, aquest cop el divendres dia 14 de setembre a les 21h, les masterclasses de professors invitats i les demostracions de números al carrer de la ciutat.

Aquest any, en motiu de la celebració del trentè aniversari, Reus vol celebrar aquesta ressonant nit amb tothom el dissabte 15 de setembre a les 21h al Teatre Bartrina. És per això que enguany tots els espectacles que acull aquest festival seran gratuïts i així tots podrem gaudir d’una espectacular nit plena de ritme. Així doncs, per celebrar un bon aniversari es reunirà la major part de les companyies nacionals amb trajectòria internacional que al llarg d’aquests anys han ballat sobre l’escenari de la Nit del Claqué, i també companyies joves que estan creixent amb molt de talent al nostre país. Barcelona Rhythm Tap, Cia. Sharon Lavi, Camut Band, Cambuyón, UNUM Project, Cia. REM, La Banda, 3C Tap Fellows són alguns dels noms de les formacions claquetistes que aquest any podrem veure sobre l’escenari de la Nit del Claqué.

Finalment, cal destacar la presència de l’estatunidenc amb actual residència a Bèlgica Josh Hilberman, el qual tindrem el gran plaer de poder acollir pel 30è aniversari. Una gran figura del claqué que és conegut per la seva contribució en l’evolució del gènere i per la seva particular posta en escena sempre filtrada amb el característic sentit de l’humor del ballarí. Hilberman ballarà en representació de totes les companyies i ballarins internacionals que han deixat empremta en aquest festival.

A què espereu doncs? Tots cap a Reus a moure els peus!