Una píndola del bon humor

14.06.2013

Aquest ha sigut, sense cap mena de dubte,  un bon any per la Perla 29. Tres reposicions, sí, però tres grans èxits. Incendis, Cyrano de Bergerac i Luces de bohemia. “Hem arribat a un final d’etapa, a un nou horitzó,- deia ahir Oriol Broggi-, i no sabem cap a on tirar”. I van pensar en Federico Fellini i en Itàlia. Per què no fer, com a 8 ½, del bloqueig artístic la pròpia obra? Així va néixer 28 i mig, el primer espectacle de creació de La Perla 29. Circ, teatre, cinema, música en directe i molts de núvols.

Clara Segura | Foto La Perla 29

28 i mig és un collage. “Un 30% és l’univers de Fellini i les seves pel·lícules, un altre 30% el propi món de La Perla amb fragments o records d’altres obres,- Hamlet, El rei Lear, L’oncle Vània-, i el 30 % restant són les coses que han sortit entre tots” explica Broggi. A l’obra, doncs, hi trobarem textos o referències a autors tan diversos com Dante, Pirandello,  Ingmar Bergman, Jaume Sisa o Salvador Espriu. Clara Segura i Pablo Derqui són els protagonistes de l’espectacle: Una mestressa de casa que no és feliç i el seu veí l’acompanya per un món de fantasia, un univers de somni on Derqui serà el director i Segura l’actriu, la seva particular Claudia Cardinale. I a on es trobaran la resta del repartiment: Xavier Boada, Màrcia Cisteró, Pol López, Ernest Villegas, Tomeu Amer, Montse Vellvehí i Anna Madueño.

Dimarts a l’assaig obert de 28 i mig vam poder comprovar dues coses. La primera és que es tracta d’una obra molt estètica i visual. “Hem fet un text al servei de la imatge” ens confirma Jeroni Rubió, adaptador i coordinador del text. La segona és una escenografia força austera. Hi trobarem alguns elements reciclats (com la cortina vermella del Cyrano) però sobretot hi haurà moltes projeccions i jocs de llums. A més, la companyia s’ha deixat anar i ha afegit tot allò que sempre havia volgut incloure en un espectacle, com per exemple una moto o una barca. No desvelaré res més, però preparin que hi haurà sorpreses!

Broggi confessa que no està acostumat a treballar sense un text de base i que tot i que “ha estat divertit i un privilegi, no és fàcil de fer perquè necessites temps i és un teixit que es va cosint entre tots”. “Hem abordat  el treball, explica l’actor Xavier Boada, com si fos un joc. Aquesta és, potser, la principal sensació que es desprèn de 28 i mig després de veure’n unes quantes escenes. Sembla que serà un divertimento que ens farà somriure una bona estona i ens assegura una nit plena de riures i emocions. De fet, el propi Broggi la defineix com “una píndola del bon humor”.