Vint anys de vacances d’Ovidi Montllor

12.01.2015

Volem el par sencer!” és el lema d’enguany del BarnaSants, Festival de Cançó d’autor que arriba a la seva 20a edició. Durant dos mesos i mig, del 24 de gener al 14 d’abril, el festival celebra el seu 20è aniversari recordant Ovidi Montllor en l’any que també es commemoren 20 anys de la seva desaparició. En aquesta edició es congreguen més d’un centenar de cantants, intèrprets i grups que donen protagonisme a la paraula, al poble i als drets socials.

Ovidi Montllor, en un retrat de 1981 / Pilar Aymerich

Ovidi Montllor, en un retrat de 1981 © Pilar Aymerich

“Podria comparar la trajectòria del BarnaSants, sempre lluitant contra les adversitats burocràtiques i polítiques, amb una odissea en la qual només s’haurien de substituir les subvencions, els permisos, els impostos sobre el valor afegit i la manca d’interès mediàtic per sirenes, cíclops, fantasmes i altres personatges mitològics” escriu el periodista J.M Hernández Ripoll. Vint anys després, doncs, el festival continua cridant a l’inconformisme a artistes i espectadors davant de l’actualitat política i social del nostre país. “Vint anys donant guerra, vint anys donant la paraula” conclou el periodista i crític musical.

Toti Soler serà l’encarregat de donar el tret de sortida al festival i homenatjar, també, els vint anys de les “vacances” d’Ovidi Montllor. El cartell d’enguany, encarregat a Retina & Retinette, també recorda la figura del cantautor alcoià a través de les seves paraules: “Ja no ens alimenten molles, volem el pa sencer. Vostra raó es va desfent, la nostra és força creixent”. Un missatge que encara connecta amb l’actualitat social, ja que, com recorda Jordi Bianciotto “pocs cantautors simbolitzen amb tanta rotunditat i esplendor l’essència i les intencions del BarnaSants“. El Festival proposa diversos concerts que recordaran la figura de l’Ovidi: des d’un concert programat conjuntament amb el Tradicionàrius, a Homenatge a T, una obra de teatre basada en la popular cançó que es podrà veure el 10 de març a La Seca Espai Brossa. El recital El(s) poeta de l’Ovidi, ideat per la seva filla Jana Montllor tancarà aquest doble 20è aniversari.

El cartell del BarnaSants l’acaben de formar, entre d’altres Adrià Puntí, Feliu Ventura, Cesk Freixas, Joan Dausà, Paco Ibáñez i Ismael Serrano entre d’altres.