El Palau Robert reflexiona sobre el valor del patrimoni arquitectònic

21.07.2017

El pati del Palau Robert s’omple fins a l’11 de setembre d’imatges de castells, masies i edificis d’arreu de Catalunya, en una mostra que celebra els 25 anys de Monumenta, l’Associació de Propietaris de Castells i Edificis Catalogats. L’exposició destaca la importància de la conservació del patrimoni arquitectònic català.

L’exposició de Monumenta es desplega al pati del Palau Robert | Foto: Mónica Genestar

Qualsevol edifici catalogat com a patrimoni històric pot formar part de Monumenta, l’Associació de Propietaris de Castells i Edificis Catalogats de Catalunya. El seu president, Xavier Gimeno, ha explicat a Barcelona la importància d’aquests edificis emblemàtics, i ha reiterat la tasca que duu a terme l’Associació des de fa 25 anys.

“Som un sector petit, però amb molta història i molt futur”, creu Gimeno. A través de la mostra que acull el Palau Robert fins a l’11 de setembre, Monumenta vol reivindicar la seva funció com a punt de trobada entre propietaris, així com d’assessorament als seus 150 socis per a la gestió del patrimoni.

Monumenta compta amb aproximadament 200 edificis dins de la seva xarxa. D’entre aquests, en trobem alguns de coneguts, però també d’altres de més discrets, com és el cas de la Torre de Barta (Salàs de Pallars) o el Castell de Florejacs (Torrefeta). “A edificis com el Palau de la Música o la Pedrera poc els podem aportar”, explica Xavier Gimeno, “però s’uneixen a l’Associació perquè saben que és important que estiguem tots junts”.

El president explica que principalment compten amb dos tipus de socis: propietaris històrics d’edificis, i propietaris nouvinguts. Aquests últims poden ser empreses que han volgut tenir una seu arquitectònicament imponent per tal d’afavorir la imatge pròpia, o també persones que “s’enamoren d’un edifici i ho deixen tot per comprar-lo”. Entre els propietaris hi ha grans cadenes com Nuñez i Navarro, però la majoria són petits propietaris que gestionen establiments no gaire grans.

Monumenta dona eines al propietari privat perquè conservi el seu patrimoni, tot i que Gimeno assegura que no tenen sempre via lliure: “Quan es toca un edifici emblemàtic, rebem pressió de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat, dels ajuntaments dels municipis o de la societat mateixa”.

Les masies, castells i habitatges modernistes o indians que formen part d’aquesta xarxa acostumen a tenir tant un espai per a la vida privada dels seus propietaris, com un espai per a altres activitats: s’hi organitzen bodes, s’hi fa turisme, hi ha bodegues o serveixen d’hotels. “Mentre es respecti la casa i la història, cadascú es busca la vida com vol i com pot”, assegura Xavier Gimeno.

Ara, Monumenta està preparant una petició per recuperar l’exempció de l’impost sobre béns immobles (IBI) que Montoro va eliminar. “No volem res de nou sinó el que ja teníem”, diu Gimeno, que creu que el Govern central els va demanar un esforç durant la crisi però que ara ja no hi ha excusa: “Les fàbriques les poden deslocalitzar, però la gent segueix volent visitar el país pel seu patrimoni.”

L’exposició del Palau Robert aplega 32 plafons amb informació i 28 fotografies de castells, palaus i cases monumentals que donen a conèixer la rica tradició arquitectònica de Catalunya i l’esplendor de molts edificis privats que mereixen una protecció especial pel seu valor artístic o per la seva història.