1939: exposar la guerra vuitanta anys més tard

2.04.2019

Amb la derrota republicana a la Batalla de l’Ebre el mes de novembre de 1938, l’ofensiva final franquista sobre Catalunya era imminent. El 26 de gener, el mateix dia en què Barcelona era ocupada, bona part de la classe política, dels dirigents obrers i sindicals, de la intel·lectualitat catalana i molts altres ciutadans anaven cap a l’exili. L’1 d’abril de 1939 el general Franco va donar l’estocada final a la República. Aquest 2019, amb 80 anys de la fi de la Guerra Civil Espanyola, la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona presenta 1939. L’abans i el després, un recull d’exposicions que es duran a terme en els 25 museus de la demarcació de Barcelona.

Escena després dels bombardejos de Barcelona, 1938 | Foto: Fons Brangulí, Arxiu Nacional de Catalunya

Les exposicions de tots els museus s’han creat al voltant de tres eixos que s’adapten a cada localitat: la salvaguarda del patrimoni, la guerra i la repressió, i la simbologia del canvi. Quant a la salvaguarda del patrimoni, per exemple, el Museu de Granollers destaca la taula del Martiri de Santa Eulàlia, que el centre va poder rescatar després de la sacsejada de la Guerra Civil. En aquesta taula s’expliquen les conseqüències que va patir l’Eulàlia, una noia de Sarrià, per oposar-se en el segle IV a la persecució que havia ordenat l’emperador romà Dioclecià contra tots els cristians. La fe la va dur a rebel·lar-se contra el cònsol Dacià i conseqüentment, va quedar empresonada. Entre els martiris, Eulàlia, de tretze anys, va haver de suportar com li cremaven els pits, història que s’explica a la taula. L’actitud d’Eulàlia va esdevenir un símbol de defensa de la justícia, de la igualtat i de la veneració dels barcelonins. Va ser així com Eulàlia va convertir-se en patrona de la ciutat de Barcelona en el segle VII. 

Peces com la de Santa Eulàlia són significatives perquè a part d’explicar la seva història original, també porten amb elles la història afegida dels successos de la Guerra Civil. A part d’aquest cas, entre les salvaguardes del patrimoni també hi destaquen les històries de la salvaguarda del patrimoni terrassenc al Museu de Terrassa, la salvaguarda del Palau Mercader de Cornellà del Llobregat durant la Guerra Civil espanyola, o l’enderroc i la salvaguarda de l’església de Sant Miquel de Manresa.

El segon eix va dedicat a la guerra i a la repressió que es va viure durant la Guerra Civil, com ara la història entre el 1936 i el maig de 1937 al Cementiri de Cerdanyola, on 158 persones van ser executades i enterrades en una fossa comuna a l’interior de l’antiga església de Sant Martí. Posteriorment, el 1940 en el marc de la Causa General” (oberta pel decret del 26 d’abril de 1940) es va obrir la fossa per intentar identificar els cossos. A Cerdanyola les tasques d’exhumació i identificació dels cossos van durar del 1940 al 1943, però la Causa General va seguir oberta fins al 1969. Aquest és un dels molts relats sobre la guerra que expliquen els museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona. En concret, la història del Cementiri de Cerdanyola la podeu veure al Museu d’Història de la ciutat en qüestió.

Finalment, el tercer eix en què s’orienta l’exposició és la simbologia del canvi. Dins d’aquest circuit, hi podem trobar les mirades de les víctimes més innocents de la Guerra, com ara els infants, a través d’un recull de dibuixos i escrits que il·lustren com van haver de sotmetre als bombardejos, la mort, la por i la fam a causa de la realitat dramàtica en què vivien. Una exposició visual que es pot veure al Centre d’Interpretació del Patrimoni Molí d’en Rata de Ripollet. Per altra banda, el simbolisme del canvi també es veu reflectit en l’evolució dels cartells institucionals de la festa major de Sabadell que exposa el Museu d’Art de la ciutat, on es contraposa l’últim cartell de la festa major de la Segona República (1936) amb el primer de l’època franquista (1939). 

Aquest conjunt d’exposicions que s’agrupen sota el títol 1939. L’abans i el després es podran veure simultàniament a diferents municipis des d’inicis del mes d’abril de 2019 fins al de gener de 2020. A través de la pàgina web s’ofereix la possibilitat de planificar visites, crear itineraris personalitzats i tenir a l’abast el conjunt de les activitats programades.