Guimerà als escenaris de Broadway

3.10.2016

El número 682 d’octubre de «Serra d’Or» surt carregat d’articles ben interessants d’opinió, política, literatura, amb entrevistes de pensament… En definitiva, de temes de plena actualitat! No te’l perdis i posa’t al dia de la cultura!

«Terra baixa» (Marta of the lowlands) que el 30 d'octubre de 1904 es va estrenar per la Florence Roberts Company al Grand Opera House de Seattle.

«Terra baixa» (Marta of the lowlands) que el 30 d’octubre de 1904 es va estrenar per la Florence Roberts Company al Grand Opera House de Seattle.

Sabies que, fa aproximadament cent anys, les obres Maria Rosa i Terra baixa d’Àngel Guimerà es van estrenar en llengua anglesa als escenaris de Broadway? En el cas de Maria Rosa, va tenir tan bona acollida als Estats Units que fins i tot va ser adaptada al cinema mut. Sharon G. Feldman, traductora a l’anglès d’un bon nombre d’obres teatrals d’autors catalans, ens ho explica.

Francesc Viadel ens introdueix en el món del ja reconegut escriptor valencià Martí Domínguez. Fa un repàs dels seus inicis com a escriptor i ens parla de la seva passió per la ciència i de la seva obra més recent, La sega, guanyadora del Premi Crítica «Serra d’Or» 2016 en la categoria de novel·la.

Gabi Stanislavsky se centra en el programa de televisió «Catalunya Experience», presentat per la coneguda actriu Ivana Miño i dirigit per Xavier Brichs. Aquest article, doncs, ens ajuda a conèixer el muntatge d’aquest innovador viatge de TV3.

Oferim, a més, dues entrevistes ben espirituals: una a l’actual arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, i l’altra, al filòsof Joan-Carles Mèlich, estudiós de temes relacionats amb l’existència humana.

A art, podem descobrir la relació d’amistat entre Apel·les Fenosa i Mercè Rodoreda. Fins i tot, Fenosa va fer un bust de la Rodoreda de l’època en què es conegueren a París.

Pere Antoni Pons ens presenta el politòleg Jordi Muñoz, que actualment fa classes d’anàlisi electoral a la UB i coordina un projecte de recerca sobre el comportament electoral a Catalunya durant els anys trenta. Frederic Ribas explica la llarga i compromesa evolució del catalanisme sota el títol «De l’Espanya gran a la Catalunya independent?».

A lletres, a més de l’article ja esmentat sobre M. Domínguez, parlem de l’escriptor i editor Miquel Arimany, ara que fa vint anys de la seva desaparició, i analitzem l’obra del magnífic escriptor nord-amercià David Foster Wallace, que, encara que va morir molt jove, va deixar moltes novel·les, contes i assajos fantàstics.

A la secció de música, Xavier Chavarria ens introdueix en el món dels autoretrats musicals, aquesta vegada «Ein Heldenleben» de Richard Strauss. Es tracta d’«una confessió íntima i profunda en què el compositor expressa el seu món interior i les vicissituds més crues de la seva existència». També, Miquel Pujadó comenta diversos concerts des dels anys 70 fins a l’actualitat que considera dignes de recordar i, com cada més, fa la crítica musical de quatre títols de la discografia catalana recent.

A cinema, Antoni Kirchner ens parla d’Arnau Olivar, home de cinema que, juntament amb Antoni Farré, va crear el 1948 el cineclub Llanterna Màgica, que va destacar per programar uns interessants week-ends cinematogràfics entre 1957 i 1970 a Perpinyà, quan al sud de l’Albera es vivia la foscor de la dictadura.

La coberta del número 682 d'octubre de la revista «Serra d'Or». (Foto: arxiu «Serra d'Or»)

La coberta del número 682 d’octubre de la revista «Serra d’Or». (Foto: arxiu «Serra d’Or»)

Per acabar, Vicenç Llorca ofereix la seva tria personal, a més de les habituals ressenyes i notes de lectura, i l’opinió amb les columnes de Miquel Calçada, Neus Canyelles i Vicent Partal, i els articles de Jaume Fabre i Francesc-Marc Álvaro. També, hi trobareu una pàgina d’entreteniments amb un «sidoku» i els mots encreuats de Màrius Serra.

Subscriu-te al número en paper o bé en digital. Si vols que t’afegim al butlletí mensual, escriu-nos a <serrador@pamsa.cat>També ens pots trobar a Facebook i a Twitter