15 exposicions per gaudir aquest tombant d’any

29.12.2016

Les exposicions del 2016 encaren la seva recta final i comencen a deixar pas a les noves programacions del 2017. Abans que les primeres tanquin les seves portes, destaquem 10 mostres imperdibles de les quals encara podem gaudir aquest tombant d’any. 

Marchel Duchamp jugant als escacs en una performance al Pasadena Museum el 18 d’octubre de 1963 | Foto: Julian Wasser, Arxiu Pere Vehí de Cadaqués

1. CCCB. 1.000 m2 de desig. Arquitectura i sexualitat

La contemporaneïtat, l’individu i les relacions de poder dins de la societat no es poden explicar sense parlar de sexe. Amb la convicció d’il·lustrar el present, el CCCB presenta 1.000 m2 de desig. Arquitectura i sexualitat, una exposició que investiga com s’han construït i imaginat els espais per al sexe en la societat occidental des del segle XVIII fins ara.

2. MACBA. Gelatina dura

I si reconsiderem els discursos generats als anys 80? El MACBA presenta Gelatina dura. Històries escamotejades dels 80, una revisió del relat hegemònic de l’Estat espanyol durant la transició. La mostra reuneix més de 200 obres i s’emmarca dins del projecte de la xarxa de museus europeus L’internationale.

3. Arts Santa Mònica. Tecnologies de la violència

L’Arts Santa Mònica presenta a Barcelona dues exposicions sobre la relació entre tecnologia i violència. La mostra “Tecnologies de la violència” està enfocada a nivell global, mentre que la titulada “60 dB/16 kHZ BCN. Sents la violència?” presenta una perspectiva local. Es podran veure fins el 8 de gener del 2017.

Antoni Miralda a la seva exposició al MACBA | Foto: Ester Roig ©

Antoni Miralda a la seva exposició al MACBA | Foto: Ester Roig ©

4. MACBA. Miralda Madeinusa

Antoni Miralda té 74 anys i acaba d’ocupar el MACBA. El Museu d’Art Contemporani de Barcelona dedica una gran retrospectiva a l’artista terrassenc, agrupant per primer cop la totalitat dels projectes americans del creador. Algunes de les obres estàtiques de Miralda estan fetes a partir d’aliments, com ara Food Situation for a Patriotic Banquet, construïda a base d’arròs; o Breadline, a base de pa.

5. Fundació Miró. Fi de partida: Duchamp, els escacs i les avantguardes

Marcel Duchamp va morir el 2 d’octubre de 1968 i el seu obituari a Le Figaro es va publicar a la secció d’escacs. Ara, la Fundació Joan Miró dedica una exposició temporal a l’artista i la seva relació amb el joc, buscant ressons de la seva passió en tot l’art contemporani. La mostra es pot veure fins el 22 de gener del 2017.

6. Fundació Suñol. Resplandor seco

La Fundació Suñol ha presentat l’exposició Resplandor seco de l’artista Darío Villalba (Sant Sebastià, 1939), que recull una selecció de més de trenta obres provinents de la Col·lecció Josep Suñol i dels fons personals de l’artista. L’exposició es podrà veure fins al dia 11 de març a la seu de la Fundació Suñol (Passeig de Gràcia, 98).

7. Fundació Catalunya-La Pedrera. Oteiza, la desocupació de l’espai

“Siempre me encontrarás en el país de lo quieto”, deia l’escultor Jorge Oteiza (Orio, Gipúscoa, 1908 – San Sebastián, 2003), artista polifacètic i teòric de l’art. Oteiza arriba ara a Barcelona, després de vint-i-vuit anys d’absència, i ho fa fonent-se amb l’arquitectura de Gaudí a La Pedrera. La Fundació Catalunya-La Pedrera presenta una retrospectiva de l’escultor que s’acaba el dia 1 de gener.

Jorge Oteiza treballant al seu estudi als anys setanta | Foto: Fundació Catalunya-La Pedrera

8. Palau Güell. Maria Lluïsa Güell, pintora

Des del 18 de novembre fins al 17 de maig de l’any que ve, el Palau Güell ofereix una exposició dedicada a la pintora i compositora Maria Lluïsa Güell. Amb aquesta mostra la Diputació de Barcelona vol posar llum a l’obra de l’artista i al paper que desenvolupà en el panorama artístic i intel·lectual català de principis de segle.

9. Ca l’Arenas, Mataró. Logicofobistes 1936. El surrealisme com a revolució de l’esperit

L’Exposició logicofobista va tenir lloc el maig de 1936 a la Llibreria Catalònia de Barcelona. Era una època convulsa, i l’esclat de la Guerra Civil va truncar les expectatives de projecció d’aquest grup surrealista. La majoria dels artistes es van haver d’exiliar i gran part de les obres van desaparèixer. La Diputació de Barcelona presenta la reproducció d’aquesta exposició històrica al Centre d’Art Ca l’Arenas del Museu de Mataró.

10. Diputació de Barcelona. Salveu-me la mirada

“Les paraules i les imatges ens transformen i els pobles només avancen amb la transformació”, deia Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona, a la inauguració de la mostra Salveu-me la mirada. L’exposició recull textos de Miquel Martí i Pol i l’obra de Joan Pere Viladecans al voltant del poeta.

11.  Teatre Museu Dalí. Estereoscòpies. La pintura en tres dimensions

Salvador Dalí extrapolava la seva producció artística als més recòndits viatges creatius, i sovint adoptava més el paper d’un científic que el d’un artista plàstic. S’entotsolava amb la fenomenologia, la metafísica i les perspectives del món. Per aquest motiu, el Museu Dalí de Figueres ha inaugurat l’exposició anomenada Dalí. Estereoscòpies. La pintura en tres dimensions que acollirà sis parells d’olis estereoscòpics inèdits que es podran visitar durant tota la temporada.

12. Museu Nacional. Picasso romànic

Des del 17 de novembre de 2016 fins el 26 de febrer de 2017, el Museu Nacional d’Art de Catalunya acull l’exposició Picasso romànic a través de la qual es vol mostrar la influència que aquest estil artístic dels segles XI, XII i part del XIII tingué en l’obra de Pablo Picasso. Possiblement, el més interessant de l’exposició és l’espai on s’ha dut a terme, ja que s’ha aprofitat la ruta museística del romànic per desenvolupar el diàleg entre estil i artista.

13. Museu Picasso. Cubisme i guerra

“La teva carta d’ahir m’ha fet molt feliç. Veig que continues mirant-te el futur amb tot el coratge i l’entusiasme del món”, escrivia el pintor Juan Gris al marxant d’art Léonce Rosenberg. La carta està firmada a París el 15 de maig de 1917. La Primera Guerra Mundial feia dos anys que havia començat i encara trigaria a acabar-se. Ara, el Museu Picasso recull les obres de 10 artistes cubistes que com Juan Gris van intentar evadir-se de la guerra.

14. CaixaForum. Un Thyssen mai vist Bàlsam i fuga

L’any que ve, el Museo Thyssen farà 25 anys. Per celebrar-ho, el CaixaForum de Barcelona ha inaugurat una exposició inèdita que preludia la commemoració d’aquest quart de segle. Un Thyssen mai vist reuneix De Fra Angelico a Wassili Kandinski passant per Ticià, Courbet, Rembrandt, Picasso i tants altres mestres. Podeu visitar la mostra fins al 5 de febrer del 2017. En el mateix museu, la comissària Mery Cuesta presenta Bàlsam i fuga, una mostra emocional que es qüestiona i reflecteix els dilemes i les contradiccions de la naturalesa humana i la vida dels presos.

15. Fundació Mapfre. Renoir i les dones

La Fundació MAPFRE presenta l’exposició “Renoir entre dones” a la seva seu barcelonina de la Casa Garriga Nogués. La mostra durarà fins el 8 de gener del 2017, i estudia la interpretació que Renoir va fer de la dona al llarg de la seva obra. L’exposició inclou unes setanta obres, quaranta de les quals procedents dels Museus d’Orsay i de l’Orangerie de Paris i la resta d’altres Museus i col·leccions privades.