15 anys d’Eòlia: “Tenim una finalitat més ètica que lucrativa”

17.11.2015

Eòlia està de celebració: fa 15 anys que es dedica a l’activitat acadèmica i ho aprofita per presentar el projecte Eòlia I+D, que pretén esdevenir un espai dinàmic per a la formació i promoció de nous talents a les arts escèniques. Un dels objectius principals és vincular els seus graduats amb l’àmbit professional.

El Teatre Eòlia acollirà a partir d'aquesta temporada una programació estable | Font: Eòlia

El Teatre Eòlia acollirà a partir d’aquesta temporada una programació estable | Font: Eòlia

Després de 15 anys de projecte, avui en dia Eòlia aglomera al voltant de 1000 estudiants als seus cursos de teatre. La seva gran fita ha sigut esdevenir Escola Superior d’Art Dramàtic, qualificació que va rebre fa cinc anys: “El fet de ser un centre oficial és una manera de dignificar la professió”, explica Josep Galindo, director d’Eòlia; “Tant pels alumnes com per l’escola significa la possibilitat de demanar beques i de poder vincular-se internacionalment”. Els estudiants que cursen aquest grau superior són 120, prop d’una trentena dels quals acabaran aquest any i es convertiran en la primera promoció d’estudiants titulats d’Eòlia.

Aprofitant aquests quinze anys d’edat i coincidint amb la primera promoció de titulats, Eòlia opta per fer un pas endavant i ampliar el seu projecte. La iniciativa principal és aconseguir vincular els seus estudis amb el món professional. “És el moment clau del salt”, afirma Galindo, “Podem aportar coses al sector”. És així com el centre promou el projecte Eòlia I+D, amb la voluntat d’establir sinergies entre iniciatives dels estudiants i l’àmbit professional.

Eòlia I+D consta de quatre àmbits: la companyia Eòlia; l’habilitació de quatre espais de creació; una programació estable i, per últim, grups de recerca i investigació.Rosa Galindo, fundadora i codirectora del projecte pedagògic d’Eòlia, reivindica que “en aquest país cultura i ensenyament estan separats”, fet que provoca que quan “busques créixer trobes que administrativament cultura i ensenyament estan en calaixos diferents”. Això dificulta el desenvolupament d’Eòlia, però no l’atura. La seva sala de teatre consta d’unes 70-100 localitats: “El projecte és més gran que el contenidor, però ja és el que té ser emprenedor en aquest país”, diu Rosa Galindo. L’actriu, protagonista de “La maternitat d’Elna”, una de les obres que conformen la programació d’Eòlia i que ja consideren un “clàssic”, destaca que el projecte Eòlia I+D és, sobretot, inclusiu. “Tenim una finalitat més ètica que lucrativa”, conclou  Josep Galindo.

Eòlia no vol ser una d’aquelles escoles que tanca les portes als seus alumnes quan acaben els estudis, i això queda demostrat en la seva programació. Hi participen exalumnes i s’hi emmirallen alumnes futurs. Digue’m la veritat és l’obra que encetarà la programació teatral de la sala, que durarà fins al març de l’any vinent amb l’exhibició d’obres de forma ininterrompuda. Us en presentem tres:

 

Digue’m la veritat

 

Ragazzo

 

La sal