La Filmoteca celebra el primer segle amb Orson Welles

8.04.2015

Coincidint amb el centenari del naixement d’Orson Welles, la Filmoteca de Catalunya presenta del 6 de maig al 30 de juny un programa en què s’homenatjarà el cineasta amb projeccions de pel·lícules, teatre, presentacions de llibres, una exposició i un seminari.

Orson Welles | ©Central Press/Getty Images

Orson Welles | ©Central Press/Getty Images

Orson Welles va ser un artista multidisciplinar. Conegut sobretot per la seva faceta cinematogràfica, també es va dedicar al teatre, a la ràdio, la televisió, la política o, fins i tot, a la màgia. Per això la Filmoteca ha volgut commemorar el centenari del seu naixement amb un programa ple d’activitats, que inclou la projecció de 35 pel·lícules, films acabats i inacabats, una exposició de fotografies de Colita, la presentació de 3 llibres sobre el cineasta, l’estrena d’una obra de teatre, un seminari professional i un programa especial de ràdio. A més, la ciutat de Cardona organitzarà una visita i la projecció del film Campanades a mitjanit que es va rodar a la ciutat fa 50 anys.

Durant la presentació d’aquest cicle, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va agrair la feina de la Filmoteca i sobretot va destacar la qualitat del cineasta. El director de la Filmoteca, Esteve Riambau, va manifestar que la Filmoteca esdevindrà, amb aquesta celebració, un dels referents mundials de l’univers Welles, que enguany acolliran 30 institucions internacionals. L’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, va remarcar la importància d’estendre aquest tipus de celebracions a tot el territori.

Les activitats

-Retrospectiva Orson Welles: projecció de 35 títols que inclouen tots els llargmetratges que va dirigir, alguns dels seus treballs inacabats o no exhibits, una mostra de la seva obra per a la televisió i alguns dels films que va protagonitzar com a actor. També s’inclouen documentals i ficcions que giren a l’entorn de Welles.

Exposició Orson Welles a Cardona, 1964. Fotografies de Colita qui va visitar el rodatge de Campanades a mitjanit al castell de Cardona, l’octubre de 1964.

Presentació de llibres sobre Orson Welles. Durant la commemoració del centenari del cineasta a la Filmoteca, s’han programat dues presentacions de tres llibres sobre Welles. Seran presentacions obertes complementades amb la projecció d’una pel·lícula.

Welles i el teatre: Feliç centenari, Mr. Welles! El Teatre Romea serà l’escenari on es desenvoluparà un espectacle teatral protagonitzat per: Josep Maria Pou i Carles Canut, amb dramatúrgia i direcció d’Esteve Riambau.

Seminari Internacional: ‘Orson Welles, Un Artista Multidisciplinar’. Del 3 al 5 de juny, a la seu de la Filmoteca, diversos experts reflexionaran sobre diferents aspectes de la seva personalitat i de la seva obra. El seminari  comptarà, entre d’altres, amb la participació de Chris Welles Feder, filla del cineasta, i de l’actor Keith Baxter.

50 anys de Chimes At Midnight. L’octubre de 1964, Cardona va ser un dels escenaris del rodatge de Campanades a mitjanit. Per commemorar aquell rodatge, es projectarà la pel·lícula dins de la Col·legiata de Cardona que va acollir la filmació, i prèviament s’oferirà una visita guiada pels escenaris del rodatge.

Vicis de Filmoteca: Orson Welles i la ràdio. Emissió en directe, des de la Filmoteca de Catalunya, de El séptimo vicio programa de ràdio dirigit per Javier Tolentino. En aquesta ocasió, el programa serà un monogràfic dedicat a Orson Welles.