100 anys de biblioteques al llibre-nadala de la Fundació Carulla

17.11.2015

Les biblioteques són les protagonistes del llibre-nadala que edita cada any per a aquestes dates la Fundació Carulla. El volum es titula Biblioteques. De l’Escola de Bibliotecàries al llibre electrònic i ressegueix els 100 anys d’aquests equipaments a Catalunya. Coordinat per Lluís Anglada, el llibre-nadala es presentarà dijous a les set de la tarda a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona.

Biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall | Jordi Vidal

Biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall | Jordi Vidal

Biblioteques se centra en l’empenta de la Mancomunitat de Catalunya –amb la creació de la Biblioteca de Catalunya, l’Escola de Bibliotecàries i la xarxa de biblioteques populars–, l’època franquista, la represa democràtica, l’evolució recent que han tingut les biblioteques municipals i universitàries i la lectura digital. Es tracta d’un llibre de gran format i il·lustrat que incorpora una gran quantitat de material gràfic com ara imatges històriques i fotografies de biblioteques ideades per arquitectes de prestigi.

Diversos bibliotecaris han col·laborat al llibre-nadala amb articles sobre la seva feina. Entre aquests hi ha Assumpció Estivill, que parla de l’impuls que va suposar per a les biblioteques l’obra de la Mancomunitat, i Teresa Mañà, que se centra en la implantació de les biblioteques populars en el període comprés entre els anys 1915 i 1939, la tasca que va desenvolupar-hi Jordi Rubió i Balaguer i el funcionament del sistema durant la dictadura de Primo de Rivera i la Generalitat Republicana.

De la seva banda, Lluís Agustí exposa la situació de les biblioteques catalanes sota el franquisme i com van sobreviure i mantenir-se. El llibre-nadala també inclou un text de Cristòfol Urbano sobre l’evolució i de la modernització de les biblioteques de recerca des dels anys vuitanta i un article de Núria Ventura sobre els grans canvis d’aquests equipaments des de finals del segle XX fins a l’actualitat.

El volum de la Fundació Carulla es completa amb el balanç de la situació en què es troben les biblioteques públiques en l’actualitat de la mà de la cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat, Carme Fenoll. La directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Laura Borràs, parla de l’impacte digital sobre la lectura i de les transformacions en la manera de llegir, mentre que Marga Losantos i Reis Fontanals elaboren una cronologia de la Biblioteca de Catalunya. Finalment, el llibre-nadala clou amb un text de Lluís M. Anglada sobre el paper que tindran les biblioteques a Catalunya en un futur on la lectura en paper conviurà cada cop més amb la lectura en digital.

Aula de l’Escola de Bibliotecàries, amb les alumnes de les dues primeres promocions i el professor Lluís Segalà (1916 o 1917). Foto: MDC

Aula de l’Escola de Bibliotecàries, amb les alumnes de les dues primeres promocions i el professor Lluís Segalà (1916 o 1917). Foto: MDC

La Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona acollirà aquest dijous la presentació del llibre-nadala en el marc de cloenda del centenari de la Facultat, hereva de l’Escola de Bibliotecàries. A l’acte hi participaran el degà de la facultat, Ernest Abadal, el director de la Fundació Carulla, Carles Duarte, el filòleg i crític Ramon Pla i Arxé, Carme Fenoll i Lluís Anglada.

El llibre-nadala és una monografia il·lustrada de divulgació que publica anualment la Fundació Carulla i que dedica a un aspecte rellevant i d’actualitat de la cultura i la societat catalana. Aquesta iniciativa, que enguany arriba a la seva 49a edició, dedica les aportacions recollides a la dotació dels Premis Baldiri Reixac. Entre els títols publicats en anys anteriors hi ha Dau al set (2011), Fotografia catalana contemporània (2012), Castells (2013) i 1714-2014, publicada l’any passat amb motiu del tricentenari.