10 sèries que seguiràs aquest octubre

19.10.2015

Atents perquè puja la marea. La marea d’un mar metafòric compost per sèries de televisió, vull dir. I és que torna la tardor i finalment arriba Netflix a Espanya i això significa que s’obre la temporada de sèries: sèries que s’estrenen i sèries que han sobreviscut a l’habitual delma que les cadenes perpetren durant l’estiu i es mantenen en antena un any més. Una campanya farcida de títols on hi destaquen el retorn de la lloada ‘Les Revenants’ –després de romandre tres anys al marge de la graella–, la segona temporada de ‘Fargo’ o la sempre beneïda i sanguinolenta presència de ‘The Walking Dead’.

Alicia Florrick (Julianna Marguilles) protagonista de The Good Wife

Alicia Florrick (Julianna Margulies) protagonista de The Good Wife

N’hi ha moltes i de variades. Fem un breu repàs de les 10 sèries que si ja estàs seguint no podràs abandonar tan fàcilment.

Empire (FOX, 1 d’octubre a Espanya)

Ambientada en el món del hip-hop, ‘Empire’ narra la lluita de poder dins una peculiar i heterogènia família que competeix per liderar un imperi discogràfic. Amb un aire tele-novel·lesc al més pur estil drama dinàstic (un ‘Dallas’ contemporani i sense complexes morals), ‘Empire’ fa pinta d’acabar convertint-se en una sèrie de seguiment massiu. La primera temporada d’aquesta sèrie produïda per Fox ha esdevingut en un veritable fenomen televisiu a Estats Units, i l’emissió de la segona temporada s’espera amb candeletes.

Modern Family (FOX/Neox, 14 d’octubre)

La reina dels Emmys (ha guanyat el guardó a millor comèdia cinc anys consecutius) no s’atura. ‘Modern Family’ enfila ja la setena temporada sense mostrar cap símptoma de desgast i amb la confiança del seu públic intacta. La sèrie narra la emocionalment complexa i divertida relació d’una família aparentment discordant –retrat de la genealogia moderna– que, malgrat les desventures, clama als valors propis de la família unida com a única i balsàmica solució als frecs de la convivència. Una comèdia mordaç i tendre, capaç d’infligir rialles i encongiments de cor a parts iguals i en lapses de temps supersònics.

Les Revenants (Canal + Series Xtra)

Estrenada el 2012 –des d’aleshores que no s’emet– el retorn de ‘Les Revenants’ és sense dubte un dels més esperats d’aquesta tardor. Tres anys que han servit per alimentar –i conservar– la fascinació que va generar la primera temporada d’aquesta producció francesa –sí, no és americana i mola–, considerada des de llavors una sèrie de culte. ‘Les Revenants’ explica com la vida dels habitants d’un petit poble es veu trastocat quan els éssers estimats que creien morts reapareixen anys després com si res hagués passat. Una ‘sèrie de zombis’ exposada en un to que no és el d’una ‘sèrie de zombis’ i que, malgrat carregar l’estigma de ser una producció ser europea, ha corprès a públic i crítica internacional. El passat 29 de setembre va engegar la segona temporada. De ben segur que ens farà fregar els ulls.

The Walking Dead (Fox, 11 d’octubre)

Un cop finalitzada la sèrie apèndix ‘Fear The Walking Dead’ –una sèrie molt més continguda i mesurada pel que fa al ràtio de zombis per minut que la seva matriu– torna la sèrie que compta amb el fanbase més ampli i fidel de la graella mundial. Després de cinc temporades de massacrar caminants i refundar les bases del codi moral del nou status quo, en Rick i el sèquit de supervivents s’han lliurat al seu costat més salvatge, just quan semblava que per fi havien trobat un lloc més o menys plàcid on prosperar. La sisena campanya, que es va estrenar el passat 11 d’octubre, promet nous perills per a la supervivència del grup. I molta mito-morralla, esclar.

Fargo 

La brillant parella actoral formada per Martin Freeman i Billy Bob Thornton donarà pas a un nou elenc d’actors en la segona temporada de ‘Fargo’, l’adaptació serialitzada de la cèlebre pel·lícula dels germans Cohen que ja va entusiasmar amb la primera entrega. Actors nous, trames noves, però conservant l’atmosfera hivernal, opressiva i ominosa d’aquesta Amèrica vilatana. Saba nova per una de les produccions més atractives del moment per ser deutora d’un gènere amb poca presència televisiva; un gènere sorneguer, divertit i intel·ligent com ho és la comèdia negra (o el thriller còmic) del qual ‘Fargo’, la pel·lícula, se’n pot considerar fundadora. Esperem que mantingui el nivell de la primera temporada.

The Last Man on Earth (Fox, 19 d’octubre)

Probablement la comèdia més arriscada i estranya del moment. ‘The Last Man on Earth’ narra la vida de Phill Miller (encarnat per Will Forte, que també n’és el creador), suposadament l’últim ésser humà viu a La Terra després que un virus devastés el planeta un any enrere. Suposadament. Una comèdia que agafa el context post-apocalíptic per explorar, amb la motxilla del sarcasme a l’esquena, els marges de la societat ordenada, civilitzada i benpensant actual. Només per la raresa de la proposta i per donar llum verda a una segona entrega, cal aplaudir als senyors de Fox.

The Leftovers (Canal + Series, 4 d’octubre)

I d’una comèdia diferent, a un drama que tampoc es queda curt pel que fa al seu grau de raresa. I això que parteix d’una premissa ja visitada com ho és ‘un gran nombre de persones desapareix de cop i de forma inexplicable’. Però el que fa que ‘The Leftovers’ sigui una sèrie diferent és el seu enfoc. Més que una recerca científica al fet insòlit –argument més nínxol del thriller polític–, furga en els efectes que provoca la desaparició sobtada i massiva d’un 2% de la població mundial en l’àmbit de les relacions personals, i a més ho fa des d’una vessant més metafísica, psicològica i moral. Un rara avis que cal seguir de prop.

The Good Wife (Canal + Series, 8 d’octubre)

Alicia Florrick ja forma part del cercle exclusiu de personatges memorables de la ficció televisiva, secció femenina. En un món heteropatriarcal com ho és el de la indústria televisiva, la protagonista de ‘The Good Wife’ esdevé en un perfecte cavall de Troia per a reivindicar la figura de la dona i dir que no és només un instrument narratiu al servei de l’home. Sis temporades (més la setena, que es va estrenar el passat 4 d’octubre) avalen una de les sèries veteranes de la graella i una de les que més moments memorables ens ha deixat.

Homeland (Fox, 8 d’octubre)

El centre de les controvèrsies serièfiles durant els últims anys. La sèrie creada per Howard Gordon ha arrencat tants aplaudiments com xiulets d’indignació entre els seus prosèlits. Després de dues temporades inicials infligint tensió narrativa a l’espectador, la sèrie es va anar desinflant entre trames erràtiques i poca inventiva fins al punt de la decepció. En aquesta cinquena entrega sembla que hi ha en joc la continuïtat d’una sèrie que va cotitzar a l’alça i que ara es troba entre les cordes. Un estímul més per veure com evoluciona i si, en efecte, recupera el nivell dels seus inicis.

The Knick

Una altra sorpresa que ens va deixar la campanya passada va ser la irrupció de ‘The Knick’ una sèrie que retrata la ciència mèdica de principis del s.XX, sense edulcorants ficcionals ni fàstics de cap mena. A les antípodes de la típica sèrie de metges de tonalitats lluminoses, ‘The Knick’ aconsegueix capturar l’atmosfera fosca i insalubre de la Nova York efervescent de l’època, mentre ens esquitxa de sang i ens endinsa en el lisèrgic i malaltís univers mental del seu protagonista. No ens perdrem aquesta segona ronda.

 

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris
  1. I per què no dius que no hi haurà versió en català d’aquestes sèries amb una clara mostra de menysteniment de la nostra llengua nacional? Seria bo fer constar la protesta de la Plataforma per la Llengua.

    • Hola Jan,

      Des del meu punt de vista el que cal més aviat és agafar la direcció inversa i fomentar el consum de ficció en versió original. Les noves plataformes de continguts ja donen la opció de doblat, VO i VOS, i les generalistes haurien de prendre nota.