Per a què serveix la cultura? Deu respostes

28.02.2018

Potser la cultura només es pot definir en forma de pregunta: el 2009, l’artista Alfredo Jarr va omplir Barcelona amb Qüestions Qüestions, un conjunt de materials publicitaris amb preguntes com ara “Què és l’art?”, “Quina és la responsabilitat de la cultura?” o “Com seria el món sense cultura?”. Soy Cámara, el canal d’assajos audiovisuals del CCCB, recupera aquesta obra i moltes altres en el seu darrer episodi ¿Para qué sirve la cultura?, escrit i dirigit per Antonio Monegal, que recull les reflexions al voltant d’aquesta pregunta de pensadors i artistes de totes les èpoques i d’altres que han passat darrerament pel centre.

Kiosk Downtown (2006). Vista de sala al Centre d’Art Santa Mònica.

“La cultura és el nom de la nostra inadequació: serveix per elaborar constantment la distància entre nosaltres i el món. Hi ha dues cultures, la que treballa pel poder intenta fixar els límits d’allò que som, i la que ens vol emancipar intenta obrir-los” Marina Garcés, filòsofa.

“La cultura, com diria un banquer, és obra social, el cor del sistema econòmic” Eloy Fernández Porta, assagista.

“La nostra civilització és una suma de coneixements i records acumulats per les generacions que ens han precedit. Només podem participar d’ella prenent contacte amb el pensament d’aquestes generacions” André Maurois, novel·lista i assagista

“El procés de creació transforma el cervell de qui crea i de qui rep la creació. La cultura transforma literalment les consciències i per això hauria de ser una eina de canvi que permeti a una societat reinventar-se contínuament a ella mateixa” Mara Diersen, Neurobiòloga i cantant.

“La cultura serveix per rebel·lar-se contra la incertesa del destí” Frederic Amat, artista visual.

“La literatura és un perill que cal enfrontar, perquè no ens deixa viure sense enfrontar les coses humanes des de la perspectiva més violenta” Georges Bataille, escriptor.

“Si volem que la societat sigui més humana, necessitem tots aquells sabers que no produeixen cap tipus de profit econòmic com ara la literatura, la filosofia o l’art… necessitem la utilitat de l’inútil” Nuccio Ordine, filòsof.

“Van Gogh era molt més important que el fuster que fabricava el cavallet sobre el qual pintava” Jean-Luc Godard, cineasta

“Quan escolto la paraula cultura, agafo la meva pistola” Hanns Johst, Poeta i dramaturg vinculat al règim nazi.

“Quan escolto la paraula pistola, agafo la meva cultura” Malcom Muggeridge Periodista, escriptor i espia.