10 recomanacions per uns regals lliures d’estereotips i rols de gènere

Consells pràctics per evitar els estereotips i el binarisme de gèneren a la carta dels Reis.

Míriam Vázquez de Santiago

Míriam Vázquez de Santiago

Psicòloga feminista especialitzada en violència masclista i en gènere. Responsable de l'àrea d'empoderament personal de la Fundació Surt

Ja són aquí les festes i amb elles ve la il·lusió de les petites i petits, famílies i amistats, de rebre i fer regals. Per trencar amb la il·lusió i la màgia apareixen les campanyes publicitàries que perpetuen els rols i estereotips clàssics i tot el món infantil esclata de binarisme de gènere.
És important que pensem que les persones petites són el reflex del món adult i que és clau que puguem veure la relació que hi ha entre la socialització de les nostres criatures i els problemes que es poden trobar tant durant el seu desenvolupament com a la vida adulta. Una educació no sexista passa, entre altres coses, per revisar les joguines que oferim, els jocs que promovem i els contes que expliquem.

Els regals de Nadal són només una part més del treball educatiu que les famílies hem de fer dia a dia, però pot ser un inici per començar a posar en pràctica una educació no sexista i igualitària. Tenim moltes raons per fer-ho, com prevenir la violència masclista deixant de criar princeses indefenses i guerrers violents, evitar que rebin o exerceixin violència per raons de LGTBI fòbia, com el bullying LGTBI-fòbic a les aules i, en definitiva, reforçar l’autoestima de les nostres filles i fills enfortint i validant els seus gustos. Cal deixar-los llibertat perquè triïn i perquè puguin ser qui i com vulguin sense sentir-se malament.

No hem de caure en l’error de pensar que reproduint “una mica” els estereotips i rols de gènere amb les nostres criatures estem evitant que pateixin a l’escola o a altres entorns de socialització. Al contrari, el que aconseguirem és que s’avergonyeixin del que volen i renuncin als seus desitjos. Això impactarà directament i de forma negativa en la seva autoestima.

I ara sí! Aquí teniu les 10 recomanacions:

1. Evitar que tinguin accés a catàlegs i publicitat sobre joguines i botigues que no siguin respectuoses amb la igualtat de gènere.

2. Si en una botiga et pregunten si el que busques és per un nen o una nena, la resposta (sempre de bon rotllo): “No triem les joguines per les nostres filles o fills en funció del seu sexe”.

3. Que el nen o nena triï la joguina independentment del seu gènere. Deixeu que les criatures facin la seva carta i si el que demanen ho considereu massa normatiu (com per exemple un nen una pilota i una nena una cuineta), després d’ horroritzar-vos en silenci, no menyspreeu els seus gustos. Introduïu coses del tipus “Així podràs jugar amb el Pau i el Jan a fer pastissos” o “Ah que bé! Podrem anar amb l’Alèxia al parc a fer uns toques” o “¿Saps? En Joan també s’ha demanat una cuina”. El mateix amb les joguines hipersexualitzades. Segurament no podrem evitar-les, però sí que podem introduir el dubte en aquests cervells tan oberts i amb ganes d’absorbir coses noves. També teniu l’opció que alguna joguina concreta no la porti ni el Tió ni Santa ni cap dels Reis d’Orient, però no abuseu.

4. Si encara no fan carta, podeu triar el que us doni la gana. Aprofiteu que això és genial. Podeu transgredir la norma! Penseu que és molt important oferir tot tipus de joguines a la primera infància, joc simbòlic, disfresses, joguines de fusta, cartó i drap, construccions, nines, cuinetes, etc. Jo recomano oferir de tot a les nostres criatures fent una mica de contrapès amb la societat i la família extensa. És a dir, promovent la introducció de joguines considerades per nenes als nens i a l’inrevés. Penseu que no hi ha joguines ni colors de nenes o de nens, però no serà aquest missatge el que sentin majoritàriament.

5. Intenteu que tinguin alguna joguina, encara que no l’hagin demanat, que trenqui amb la normativitat de gènere. Serà màgic que un tiet qualsevol aparegui amb una moto de color rosa pel teu nen o que la teva amiga li porti una caixa d’eines a la teva filla.

6. Sempre haurien de rebre algun llibre. Trieu contes sobre diversitat, familiar, sexual i de gènere, cultural, etc.

7. No teniu per què renunciar als contes clàssics però teniu la responsabilitat d’introduir una mirada crítica quan els hi expliqueu.

8. Quan ja hagin arribat les joguines, juga amb les criatures i podreu aprofitar aquests espais compartits per posar en qüestió els estereotips i rols de gènere.

9. Una educació per la pau i antibèl·lica també és educació no sexista. Per tant eviteu armes i jocs de guerra.

10. Encara que us ho pugueu permetre, mesureu els regals que tindrà. No ompliu l’arbre de regals i intenteu agrupar a la gent perquè facin regals conjunts.

I sobretot no sigueu massa durs o dures amb vosaltres mateixes, és normal que a vegades us equivoqueu. Totes les persones tenim tendències heteropatriarcals, el que és important és reconèixer-ho i no deixar-nos portar per la inèrcia: moltes vegades sembla el camí fàcil, però en realitat ens complica cada vegada més la vida a nosaltres i sobretot a les nostres criatures. Ajudem-les a ser més lliures!

Us deixo un recull de botigues on trobar joguines i contes no sexistes així com altres recursos sobre joc i igualtat de gènere que han fet les companyes de Fil a l’agulla.

I no deixeu de veure aquest vídeo sobre la genderització de les joguines que és una part del projecte She-Culture:

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació