10 propostes perquè els petits llegeixin aquest estiu

22.07.2018

Arriba l’estiu i els infants tenen ganes de desconnectar de l’escola, però això no vol dir que s’hagin de separar de les lletres i la lectura. A continuació recomanem 10 revistes o jocs perquè els petits de la casa segueixin descobrint el món de les paraules a partir d’alguns projectes fets a mida.

La revista Namaka, una de les propostes d’aquest estiu

1. Nushu, l’actualitat terrícola en 3D
Nushu és una eina per les escoles que també es pot fer servir a títol individual, i que connecta l’actualitat informativa amb el currículum educatiu. La seva intenció és que els petits investiguin i reflexionin sobre els conflictes actuals a través d’un joc en el qual s’han d’anar acomplint missions, però tot amb l’ajuda de la realitat augmentada. Per jugar aquest estiu a casa tenen, per exemple, un còmic interactiu en el qual a partir d’una aplicació mòbil, el Nushu, l’extraterrestre protagonista, apareixerà en 3D damunt del llibre físic.

 2. Un bon Cavall Fort mai falla
Quants petits catalans hauran crescut llegint El Cavall Fort! L’estiu és una bona època per gaudir de la publicació, i no només per llegir-ne l’últim número, sinó també per recuperar els anteriors. Mares i pares, tingueu en compte que també existeix El Tatano, el germà petit de Cavall Fort, que és una revista pensada per a nens a partir de 4 anys. Un clàssic imperdible.

3. Jugar i detectar comportaments amb Glifing
Glifing és un joc d’ordinador per aprendre a llegir mentre es juga i, al mateix temps, ajudar a detectar i resoldre problemes de dislèxia i altres impediments que dificulten la lectura. El 60% dels casos de nens amb fracàs escolar es deuen a problemes de comprensió lectora, i l’estiu pot ser un bon moment per esbrinar, mentre el nen juga, si aquest és el seu cas. Ja hi ha professors que el fan servir a les aules.

4. Estimular el pensament i la vista amb Namaka
Namaka és una revista lúdica que es defineix a si mateixa com “una mica salvatge”. Destaca sobretot per les seves il·lustracions, i de fet pretén allunyar-se d’altres publicacions tot apostant per l’estimulació visual i un estil molt creatiu. A més, tot i que la revista està pensada per nens i nenes de 6 a 11 anys, també deixa marge perquè pugui ser explicada als més petits a partir de les imatges que conté.

5. Un estiu RobòTIC
Si parlem de llenguatge, també hem de tenir clar que els nostres infants conviuran en contacte amb la seva aplicació informàtica. És per això que aquest estiu biblioteques de tot el territori dediquen cursos a les noves tecnologies. Les Biblioteques de Barcelona, per exemple, fan tallers per a nens i nenes de 7 a 12 anys on juguen amb eines com l’Scratch, una de les millors maneres d’introduir-se a la lògica i els llenguatges informàtics.

6. Al mar o a la muntanya: Bitxos
Bitxos és un diari imprès i digital dirigit a infants d’entre 8 i 12 anys. La seva intenció és acostar els més petits a la lectura informativa i també esperonar-los perquè aprenguin a crear-se una opinió pròpia. “Hem optat per una tria de notícies d’actualitat curioses, educatives i alhora divertides, utilitzant un llenguatge simple, directe i sincer”, explica a Núvol Sònia Mestre, co-creadora del projecte junt amb Esther Pradell.

 7. A l’estiu continua el Velocirepte
Sentim molt a dir que cal “crear des de la base”, i això és el que fan sovint les biblioteques de Catalunya. A Barcelona, enguany s’ha posat en marxa un projecte que va néixer a la Biblioteca Sagrada Família i que el 2018 s’ha implementat a tota la ciutat: el Velocirepte. Us expliquem què és, i us el recomanem com a activitat que podeu fer junts grans i petits.

8. El Gènius també se’n va de vacances
En Gènius, la Valentina, en PlayMe i en Bit són els protagonistes de la secció infantil de la Biblioteca Virtual de la Diputació de Barcelona. Us acompanyaran tot l’estiu i us proposaran un munt d’idees per a aquests mesos: receptes de cuina, cançons, jocs, activitats i manualitats. Ah, i us recomanaran lectures per gaudir-ne a la fresca… o sota el sol!

9. Lletres i aigua amb les bibliopiscines i les biblioplatges
Cada estiu, les biblioteques públiques ofereixen als seus usuaris la possibilitat d’apropar-se als seus fons, però fora dels edificis tradicionals que visiteu tot l’any. Hi ha diferents formes de gaudir de les biblioteques quan arriba la temporada de sol, platja i muntanya, però les més conegudes són les bibliopiscines i les biblioplatges. Aquí teniu els horaris d’enguany.

10. L’agenda que salva als adults: El Culturista
Aquesta és una recomanació més enfocada als adults que no pas als infants, però en última instància serveix perquè aquests s’ho passin d’allò més bé. El Culturista és l’agenda familiar de Barcelona, i podeu visitar el web durant tot l’estiu per tal de fer plans que diverteixin als més menuts i que també us facin reflexionar a vosaltres. Us servirà!