10 propostes pel Dia Internacional dels Museus

16.05.2018

El Dia i la Nit Internacional dels Museus és un esdeveniment organitzat pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) des del 1977. Té com a objectiu conscienciar els ciutadans sobre el paper dels museus en el desenvolupament de la societat. L’edició d’enguany versa sobre el tema Museus hiperconnectats: nous enfocaments, nous públics, reconeixent les connexions que els museus estableixen amb la comunitat. Destaquem les activitats de 10 museus de Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona durant el Dia i la Nit dels Museus:

Dig Draw Barcelona, 2017 | © Museu Picasso

GRANOLLERS

Al Museu de Granollers, a part de les exposicions d’art contemporani i de l’exposició del Fons del museu, el 19 de maig a partir de les 20h es podrà fer la visita teatralitzada “La noia de l’Adoberia”, amb motiu de La Nit Europea dels Museus. Aquesta és una activitat que es durà a terme a L’Adoberia, Centre d’interpretació històrica, en la qual de la mà d’una antiga treballadora, els visitants s’endinsaran en la fàbrica i el treball de la pell. La visita és gratuïta, l’aforament limitat i va a càrrec d’Arsènic.

 

ARENYS DE MAR

Amb motiu de la Nit dels Museus us proposem una visita diferent a l’exposició “Posem fil a l’agulla, el gènere de punt a Arenys de Mar”. A més de conèixer quines indústries hi havia a Arenys de Mar dedicades al gènere de punt i els productes que realitzavem, alguns visitants del passat ens ajudaran a reviure com era la població durant els anys 40-50 del segle XX i el treball a les fàbriques de gènere de punt. Les places són limitades i cal inscripció prèvia del 8 al 18 de maig.

 

CARDEDEU

Un any més, el MATBC se suma a les activitats organitzades per la Nit als Museus que se celebra anualment el 18 de maig i l’entrada al Museu serà gratuïta i es faran dues visites guiades a les exposicions a les 12 i 18h. Des del MATBC s’han organitzat diferents activitats entorn aquesta celebració, entrada gratuïta al Museu, visites guiades, magatzems oberts i dansa improvisada.

 

CERDANYOLA

A les 18h, visita guiada a l’exposició “Patrimoni oblidat. Memòria literària” del Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver i itinerari literari per Montflorit a partir de la figura de Víctor Català i la seva empremta a la població. De 22 a 24h es durà a terme la V Mostra de Curtmetratges de Cerdanyola, sota el títol La vida és curta. El Museu d’Art de Cerdanyola restarà obert al públic fins la mitjanit.

 

CORNELLÀ

Dissabte a les 19:30h el Museu Palau Mercader projectarà el Documental “Barcelona, abans que el temps ho esborri” sobre la història d’uns parents dels Mercader, la família Baladía-Llorach, en paral·lel a la història de la Barcelona de les dues exposicions universals de 1888 i 1929. A les 21h, es farà una visita nocturna al Museu acompanyada de música en directe, amb la presentació de l’obra de Carles Beltran, “Anit”, acompanyat de Tànit Navarro (cant) i Lluç de la Plana (recitacions). El dia 20 el Museu Palau Mercader farà una jornada de portes obertes amb l’acompanyament dels professionals que hi col·laboren.

 

ESPLUGUES

Dissabte 19 de maig, el museu de ceràmica La Rajoleta i Can Tinturé obriran les seves portes de les 19h a la 1h de la nit. El primer, de 22 a 24h farà l’activitat teatralitzada “Les ombres de la fàbrica”, on es representa una trobada inesperada a la fàbrica La Rajoleta entre Eusebi Güell i una florista de La Rambla. Can Tinturé farà el taller familiar “Flors, flors i més flors”, on els més petits crearan la seva pròpia rajola de flors de 19 a 21h, i més tard, es durà a terme l’activitat “Amb els cinc sentits”, una visita sensorial per redescobrir la col·lecció de rajola. Les sessions d’aquesta proposta es faran entre les 20:30 i les 24h.

 

MARTORELL

A Martorell el Dia Internacional dels Museus comença tres dies abans: dimecres 17 de maig a partir de les 17:30h al Jardí de L’enrajolada, Casa Museu Santacana, es podrà gaudir d’una òpera per a infants en motiu de l’Any Palet. L’obra, sota el títol “Miau”, comptarà amb peces de Rossini i Mozart, entre d’altres. Dimecres a les 19h, la historiadora de l’art M. Carme Palou parlarà de “Plantes que curen, plantes que maten” a la Farmàcia Bujons; i dissabte 19h a partir de les 20h començarà la Nit dels Museus, on es farà el “MartoQuiz”: una activitat on es convidarà a refrescar la memòria dels ciutadans i a demostrar que ho saben tot sobre Martorell.

 

MATARÓ

Els equipaments que hi participen són Can Serra, Ca l’Arenas i Can Marfà Gènere de Punt del Museu de Mataró, Can Palauet, la Nau Gaudí, la vil·la romana de Torres Lauder, al Casa Coll i Regàs, el Museu Arxiu de Santa Maria i l’Ateneu de la Fundació Iluro. Hi haurà visites teatralitzades, visites-concert, performances, visites guiades, espectacles, dansa, un vermut a la romana a Torre Llauder, una ballada de swing a Can Marfà i la inauguració de l’exposició relativa a la 11a edició de Zona intrusa que es podrà veure a Can Palauet fins al 10 de juny.

 

SITGES

El dia Internacional dels Museus és una bona oportunitat per conèixer les interioritats dels museus sitgetans. A part d’una jornada de portes obertes divendres 18, durant el mateix dia i tot el cap de setmana posterior es durà a terme el joc de pistes familiar “Els col·leccionistes de Maricel”, per a les famílies que vulguin visitar el Museu d’una manera amena i divertida. Divendres 18 l’activitat serà gratuïta, i dissabte 19 i diumenge 20 estarà inclosa amb el preu de l’entrada.

 

VILAFRANCA DEL PENEDÈS

A Vilafranca, el Vinseum oferirà tres jornades de portes obertes al museu  el divendres de 10h a 19h, el dissabte de 10h a 24h i diumenge de 10h a 14h. L’entrada inclou una degustació de vi o de most per als visitants. A més, del 18 al 26 de maig també s’han programat activitats per a tots els públics: tastos, un documental i col·loqui sobre el cas Sixena, visites guiades i activitats infantils. L’any passat van participar gairebé un miler de persones en les activitats programades i aquest any esperen repetir l’èxit.

Podeu descobrir propostes fora de la província de Barcelona en l’article “De nord a sud: propostes pel Dia dels Museus arreu de Catalunya“.