10 plans per celebrar el dia de la dona a Barcelona

6.03.2017

El 8 de març és el dia Internacional de la Dona i les institucions preparen activitats i actes al respecte. A Barcelona, els Centres Cívics ofereixen una programació especial per reivindicar el paper de les dones en la societat. A continuació us proposem 10 plans de tot tipus per a commemorar aquest dia:

‘Sonita’ | DocsBarcelona

1. Música: “La Otra, Les Sueques, Monique Makon i Bad Gyal”

Per celebrar el Dia Internacional de les Dones, el proper dissabte 11 de març a partir de les 20h la Seu del Districte de Nou Barris (Plaça Major de Nou Barris, 1) organitza un concert gratuït amb actuacions dels grups reivindicatius La Otra, Les sueques, Monique Makon i Bad Gyal, totes elles formacions femenines reconegudes dins del món de la música aquests últims mesos. El concert està organitzat per la Regidoria de Feminismes i LGTBI amb la col·laboració del Districte de Nou Barris.

2. Exposició: “Il·lustríssi+”

El Centre Cívic Urgell promou el cicle +Dones, que vol visibilitzar el treball i el paper de la dona creadora. Dins del cicle hi trobem conferències com ara la +Dones de novel·la, que tindrà lloc el 13 de març al seu Auditori, i una exposició col·lectiva d’il·lustradores. En aquesta mostra hi exposen algunes de les professionals més influents dins de món de la il·lustració a Barcelona. Les obres exposades ens permetran fer un recorregut pel treball de cada autora i veure com reflecteixen el gènere en les seves peces.

3. Cinema: “Les amigues de l’Àgata”

Les amigues de l’Àgata és un treball col·lectiu de final de carrera de quatre joves realitzadores: Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius i Marta Verheyen. La pel·lícula, produïda a la Universitat Pompeu Fabra, parteix de la mirada de l’Àgata i relata la seva joventut, els finals d’etapa, els retrobaments i les pèrdues, tot explicat d’una manera propera i màgica, delicada i íntima. El film està rodat a Barcelona i la Costa Brava i es pot veure al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc el dijous 9 de març.

4. Documental: “Sonita”

Dimarts, 7 de març, el Centre Cultural Albareda del barri del Poble Sec emetrà el documental Sonita, un dels més destacats del festival Docs Barcelona i la peça escollida com a Documental del Mes al passat mes d’octubre. La producció narra la vida de Sonita, noia afganesa de 18 anys que entra a l’Iran sense papers i viu als suburbis de Teheran. La protagonista vol convertir-se en cantant de rap, però la seva passió xoca amb el casament que li prepara la família. El documental mostra com a través de la música, l’artista planta cara a la realitat.

 5. Música i paraules: “Solo veus”

Solo veus és un concert que gira al voltant dels sentiments expressat amb la veu i les paraules. La cantant Mariona Sagarra protagonitzarà la vetllada gràcies a la seva música, que comptarà amb efectes electrònics, junt amb projeccions de pintures de Perico Pastor. A la Sala d’actes del Centre Cívic de Navas hi ressonaran, doncs, paraules extretes de textos d’autors i autores com Montserrat Abelló, Mercè Rodoreda, Joan Vinyoli, Maria Mercè Marçal, Fernando Pessoa o Jaime Gil de Biedma, entre d’altres. Serà el mateix dimecres 8 de març.

6. Lliurament de premis: “Relats curts en femení”

El Centre Cívic Sagrada Família celebra el 8 de març l’acte de lliurement de premis del 17è concurs literari Premi de Relats Curts en femení. L’esdeveniment es basarà en una lectura dramatitzada dels textos guanyadors i d’una composició amb Soundpainting, un llenguatge de signes multidisciplinari de representació en viu. Un grup d’intèrprets improvisadors es trobaran a l’escenari per crear una composició en directe mentre escolten una peça inèdita.

7. Conferència: “Primer la vida, economia feminista”

La Casa Orlandai prepara una setmana feminista plena d’activitats, entre les quals destaca la conferència Primer la vida, economia feministaa càrrec de Lourdes Benería, catedràtica emèrita de la Universitat Cornell de Nova York, i Vicent Borràs, professor de sociologia de la UAB. Benería partirà de la base que l’economia tal com s’entén actualment considera el treball remunerat per sobre les tasques de cura o domèstiques. L’economia feminista, explica la Comissió Feminista de la Casa Orlandai, proposa un canvi cap a un model social que consideri primer la vida, que cuidi la seva població i no intensifiqui les desigualtats ja patents.

8. Recital de poesia: “Sor Juana Inés de la Crus: Libertad Interior”

El Centre Cívic l’Elèctric, del districte Sarrià-Sant Gervasi i situat al barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes, organitza aquest dimecres 8 de març el recital de poesia Sor Juana Inés de la Curs: Libertad interior, dins del cicle Scènic. Aquest serà un recital a tres veus, on la guitarrista Belisana Ruiz acompanyarà les actrius Mar Casas, Eli Iranzo i Anabel Moreno. Aquestes dones musicaran poemes i textos de Sor Juan Inés de la Cruz, una de les veus més importants del barroc novohispà.

9. Teatre i dansa: “Cospress”

El Centre Cívic Casa del Rellotge del barri de La Marina acull el dia de la dona l’espectacle de teatre i dansa Cospress, que parla sobre la idolatració obsessiva per ser físicament perfectes. Amb un to poètic, irònica i surrealista, l’obra parla de l’obsessió pel culte del cos i mostra dues dones víctimes de la seva pròpia lluita. L’activitat està programada pel divendres 10 de març i comptarà amb un col·loqui posterior a càrrec de la companyia Kimani.

10. Taller d’artteràpia: “Trobada intercultural de dones”

El Centre Cívic El Sortidor del barri del Poble Sec prepara pel mateix dia 8 de març un taller d’artteràpia per fomentar la interacció entre dones de diferents cultures i edats, i afavorir el coneixement mutu i la reflexió sobre el fet de ser dones. Aquest taller està organitzat pel Pla Comunitari del Poble Sec, estarà dinamitzat per l’associació l’Artèria i forma part del projecte Trobades Interculturals de Dones.