10 plans per aquest cap de setmana

14.04.2016

Aquest cap de setmana es presenta culturalment mogut. A continuació fem una llista de 10 propostes que van des d’òpera a una quedada de booktubers, passant per una trobada Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, entre d’altres. Aquestes activitats tenen lloc arreu de Catalunya, com per exemple Montcada i Reixac, Olot, Esplugues del Llobregat, Barcelona o Gironella, per dir-ne alguns.

Joana Biarnés és fotògrafa que va amagar-se dins de l'avió dels Beatles per fer-los una foto quan venien a Barcelona

Joana Biarnés és fotògrafa que va amagar-se dins de l’avió dels Beatles per fer-los una foto quan venien a Barcelona

1. Documental del Mes: “Joana Biarnés, una entre tots”
Joana Biarnés tot just començava la seva carrera com a fotògraf de premsa quan va anar a un camp de futbol. Es va asseure a prop de la porteria junt amb d’altres companys de professió. Aleshores, la grada va començar a cridar i xiular. “A fregar plats!”, exclamava el públic masculí. Davant de l’enrenou, l’àrbitre del partit va decidir acostar-s’hi per fer-la fora. “Sóc fotògraf”, li deia Biarnés; “Si vostè és una dona!”, responia l’àrbitre. Divendres 15 d’abril, aquest documental es projectarà a Rubí (El Celler, 19h) i a Gironella (Biblioteca de GIronella, 20h). Però no s’acaba aquí: diumenge 17 d’abril es podrà veure a Sarrià (Teatre de Sarrià, 20:30h) i Premià de Mar (Patronat Social Premianenc, 19:00h). Tot plegat gràcies a la iniciativa del Documental del Mes.

 

Trobada de Booktubers a la Biblioteca Trinitat Vella | Font: Biblioteques Barcelona

Trobada de Booktubers a la Biblioteca Trinitat Vella | Font: Biblioteques Barcelona

2. Món Llibre: kedada de booktubers
Ha nascut a Youtube una comunitat de nous crítics literaris. S’anomenen a si mateixos booktubers i han substituït els clubs de lectura pels vídeos casolans. Enguany les biblioteques de Barcelona organitzen una Kedada de BookTubers dins de #MónLlibre2016, que se celebrarà els dies 16 i 17 d’abril al CCCB. Joves lectors recomanaran llibres amb vídeos autoeditats.

 

"Race. L'heroi de Berlín" s'estrena en català | Font: DeAplaneta

“Race. L’heroi de Berlín” s’estrena en català | Font: DeAplaneta

3. Cinema en català: estrena de “Race. L’heroi de Berlín”
Aquest divendres, 15 d’abril, s’estrena el film Race. L’heroi de Berlín, en versió doblada en català —amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura. Dirigida per Stephen Hopkins, presenta un drama esportiu biogràfic centrar en la figura de l’atleta afroamericà Jesse Owens, el primer atleta de pista que va obtenir quatre medalles d’or als Jocs Olímpics. Va aconseguir la gesta als Jocs de Berlín de 1936, i el seu quart or el va assolir als 100 metres llisos, amb Adolf Hitler a la llotja. La pel·lícula està interpetada per Stephen James, Jason Sudeikis, William Hurt, Jeremy Irons, Carice van Houten i Amanda Crew. Es projecte a diverses sales de Catalunya.

 

Martí Sales,

4. Onzena edició de Poesia als parcs
Aquest dissabte dia 16 comença una nova edició del cicle Poesia als parcs, un programa poètic promogut per la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat i la Institució de les Lletres Catalanes. Dissabte a les 18h, Guiem Soldevila a la veu i la guitarra i Lluís Gener al contrabaix interpretaran “Nura i Amoramort” a partir de textos de Ponç Pons, Sònia Moll, Salvador Espriu, Màrius Torres i el mateix Guiem Soldevila. Serà a l’Ermita de Sant Pere de Reixac, al parc de la Serralada de Marina. L’edició d’enguany, l’onzena, dedicarà una atenció especial a Carles Hac Mor, antic coordinador del cicle, que ens va deixar prematurament al mes de gener.

 

Maria Barbal | © Ariana Nalda

Maria Barbal | © Ariana Nalda

5. El Festival MOT omple Olot
A Olot, Eva Vàzquez i Cristina Masanés obriran el festival MOT amb una conversa titulada “Escriure muses”, entre la biografia i l’assaig narratiu, al voltant de l’obra Cos, pintura, error dedicada a Germain Gargallo, que Masanés ha escrit recentment. Juan Antonio Masoliver Ródenas, Juan José Millás, David Foenkinos, Perico Pastor, Enric Casasses, Miquel de Palol, Mia Couto i Jordi Nopca, entre d’altres, també deixaran petjada a la capital olotina, que comptarà, així mateix, amb una conversa entre Alícia Giménez Bartlett i Martí Domínguez sobre els maquis del Maestrat i amb un diàleg entre Javier Cercas i Maria Barbal, entre d’altres actes.

 

MuJazzT | Espai A

MuJazzT | Espai A

6. Teatre amateur arreu del territori en el marc de l’Espai A
La xarxa d’arts escèniques amateurs de Catalunya, l’espai A, prepara molts espectacles per aquest cap de setmana. Divendres la Coral Xàntica interpretarà La volta al món cantant a La Unió Mas Rampinyo de Montcada i Reixac, al Vallès Occidental. Dissabte les representacions són múltiples: la Mujazzt New Talent Combo tocarà Jazz Standards a la Societat El Casino de Sant Andreu de la Barca. A l’Ateneu Torrellenc hi podrem veure Somni d’una nit d’estiu de Sotacabina Teatre; una altra obra de teatre és Kbarret, amb la qual Filagarsa parlarà de passió, crims i jazz a Esplugues del Llobregat. Per últim, el grup vocal Zetzània portarà el seu espectacle Ànima de Soul a Breda.

 

Tripula, dels Farrés Brothers i cia

Tripula, dels Farrés Brothers i cia

7. Tripula, un espectacle per a menuts i grans
Els Farrés Brothers han estrenat Tripula, a la Sala Tallers del TNC. Un viatge estàtic dins d’un globus aerostàtic, on petits i grans seran guiats pels germans Montgolfier en una travessia plena d’aire calent, ombres i objectes. I sense sabates. El crític de teatre Oriol Puig Taulé n’ha dit això a Núvol: “Vagin a veure Tripula si volen fer aquest viatge sense aixecar els peus de terra, i estic segur que l’experiència escènica que tindran els més petits no l’oblidaran en molt de temps. Els més grans riuran, i els més petits… fliparan”.

 

José Antonio Hernández-Díez | Foto: Ester Roig

José Antonio Hernández-Díez | Foto: Ester Roig

8. “No tinc por de cap mal”, exposició sense complexes al MACBA
El Convent dels Àngels és actualment un espai dessacralitzat. Tanmateix, la majoria dels artistes que hi exposen senten la necessitat de dialogar amb el passat d’aquest espai, com ha fet l’artista d’origen veneçolà José Antonio Hernández-Díez a l’exposició “No tinc por de cap mal”, on es poden veure obres que l’artista va realitzar durant la dècada dels vuitanta i dels noranta. “No tinc por de cap mal” es podrà veure al MACBA des del 18 de març fins al 26 de juny del 2016.

 

"Simon Boccanegra" al Gran Teatre del Liceu | Foto: Antoni Bofill

“Simon Boccanegra” al Gran Teatre del Liceu | Foto: Antoni Bofill

9. Simon Boccanegra al Liceu
Diumenge 17 podreu veure al gran Teatre del Liceu estrena la nova producció de la temporada: Simon Boccanegra. Arriba de la mà del director musical Massimo Zanetti amb direcció escènica de José Luis Gómez i les veus de Leo Nucci, Barbara Frittoli, Vitalij Kowaljow o Fabio Sartori. La manera de representar-ho a escena serà una gran caixa de vidre, símbol del poder reclòs a la minoria que habita el seu interior. Aquesta caixa, de cop, s’obre; dues grans portes comuniquen l’interior amb l’exterior, fan accessible, per tant, el poder al poble.

 

Montserrat Roig

Montserrat Roig

10. VI Trobada de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIPVG)
Aquesta trobada se celebra per primer cop a Barcelona. Més de 100 dones professionals de la comunicació provinents d’una vintena de països donaran la seva visió de com s’han d’enfocar les mesures per visibilitzar les dones als mitjans i estar més prop de la igualtat real. Entre el divendres 15 i el diumenge 17 d’abril hi haurà una sèrie de debats i reunions que tenen com a finalitat poder enriquir i construir discursos des de les experiències del periodisme amb visió de gènere de les persones participants.