10 museus imprescindibles pel Dia Internacional dels Museus

17.05.2016

Aquest dimecres és el Dia Internacional dels Museus i dissabte tindrà lloc la Nit Internacionals dels Museus. Una bona ocasió per aquestes institucions per lluir tot el seu patrimoni i obrir-se a tots els públics. A continuació us recomanem 10 museus que fan activitats interessants.

Una de les sales d'exposicions del MACBA | Foto: Noemi Roset

Una de les sales d’exposicions del MACBA | Foto: Noemi Roset

1. MACBA

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona celebra el Dia Internacional dels Museus obrint les seves portes al públic i donant accés lliure a totes les seves exposicions. És així com aquest dimecres els visitants podran gaudir de la proposta d’Andrea Fraser: L’1% c’est moi i de José Antonio Hernández-Díez: No tinc por de cap mal; i de les exposicions Desitjos i necessitats i Punk. Els seus rastres en l’art contemporani. Durant el dissabte, el MACBA oferirà activitats per a públics de totes les edats. Des de la venda especial de Macbabooks; la instal·lació d’un bar-terrassa a càrrec de Morro Fi; també es faran tallers de MACBA en famíliai un taller per a joves d’entre 14 o 18 anys i un espectacle de dansa REM des de les 20 fins les 22h.

 

2. Museu Marítim de Barcelona

El Museu Marítim vol posar el seu granet de sorra a la denúncia del drama dels refugiats a la Mediterrània, i també vol homenatjar la feina voluntària que duen a terme centenars de persones al marge de les institucions. El projecte neix “d’aquests sentiments de vergonya davant la ineficàcia política, però també d’orgull davant l’acció d’ajuda directa a les persones”, segons explica el mateix Museu. Aquest espai es dirà Mar, Mort, Mans i s’inaugurarà coincidint amb el Dia Internacional dels Museus. El Museu durà a terme una jornada de portes obertes, i a la nit prepara un concert al vestíbul dels museus sota el títol “Sons de la mediterrània”. Miquel Pujol interpretarà una suite per a violoncel i Carles Duarte llegirà textos poètics.

 

3. Fundació Palau

La Fundació Palau prepara una Nit dels Museus molt musical. Al matí (11:30h), tindrà lloc el concert Cromàtic, una activitat familiar. Al vespre (19:30h), el periodista i escriptor Pep Blay durà a terme el recital David Bowie & Lou Reed: Cançons d’amor i mort. A les 21h, Big Mama Montse & Riqui Sabatés Blues Band oferiran l’últim concert. Al marge d’aquests actes, durant tot el dia es farà una jornada de portes obertes a la Fundació.

 

4. Institut del Teatre

L’institut del Teatre organitza una mostra sobre els espectacles del Paral·lel de principis del segle XX i una instal·lació en homenatge a Rosa Novell. Per altra banda, prop de dos-cents alumnes de les escoles d’art dramàtic i de dansa de l’IT prenen part en més de cinquanta actuacions, i no només això, sinó que hi ha un llarg programa de tallers familiars impartits per professors i col·laboradors. Aquests tallers són de Teatre musical, amb assaig i posada en escena; de Construcció de teatrins, de Teatre corporal i tres de dansa de modalitats diferents: Dansa i percussió, Popping (dansa ritmica de carrer) i Dansa integrada per a ballarins amb o sense diversitat funcional.

 

 5. Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

Per celebrar el Dia Internacional dels Museus, el MNAT ofereix l’espectacle Musa i Medusa. Quan la bellesa es torna monstruosa per venjança divina, un muntatge escènic del grup Arqueoescena on els protagonistes seran les peces emblemàtiques del museu. Les obres del patrimoni arqueològic de Tàrraco transportaran als espectadors a la mitologia clàssica i en concret a les Muses i Medusa. A part, el museu també oferirà una Jornada de portes obertes a tots els seus centres, i es podran veure les exposicions temporals La moneda en època d’August i Re-descobrint Centcelles. Si no us voleu moure de casa, el MNAT és un dels museus que podreu veure a través de Google Art Project.

 

 6. Museu de les Terres de l’Ebre

El Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre prepara moltes activitats, les més especials relacionades amb el territori. És el cas de les rutes pels paisatges culturals. Se’n programen dues: La ribera: el paisatge cultural del Delta de l’Ebre i La serra construïda: els paisatges culturals de la Serra de Montsià. A part d’això, els següents museus faran jornada de portes obertes: Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta); Museu de la Mar de l’Ebre (Sant Carles de la Ràpita); Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers, casa O’Connor (Alcanar), Poblat Iber de la Moleta del Remei (Alcanar); Centre d’Interpretació de la Serra de Montsià (Freginals) i, finalment, el Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana (Santa Bàrbara). Una oferta extensa i entretinguda.

 

7. Museus de Sabadell

Aquest dimecres els Museus de Sabadell tenen organitzats molts actes, d’entre els quals destaca la passejada Paisatges del Ripoll, una mira polièdrica, un recorregut pel riu des d’una mirada pluridisciplinar, explicant història, geologia, canvis energètics i art del riu. A part d’això, el Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont pintarà el mural “Sabadell fa 10 milions d’anys”; el Museu d’Història de Sabadell llegirà el conte “El blauet del Ripoll”; el Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa farà una activitat d’imatges en moviment; l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 organitzarà una visita comentada a l’exposició “El so de la llum” i el Museu d’Art de Sabadell hi podreu veure “Va de bèsties!”, un homenatge al Bestiari de Xavier Nogués i Pere Quart per a infants a partir de 3 anys. Tot plegat i molt més, als museus de Sabadell.

 

 8. Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya

El mNACTEC farà portes obertes i diverses activitats gratuïtes dimecres 18 de maig en motiu del Dia dels Museus, i també el cap de setmana 21 i 22 de maig per celebrar la Nit dels Museus. Una de les activitats destacades és la dansa performativa del col·lectiu Big Bouncers. Aquell dissabte es duran a terme visites guiades a l’exposició La fàbrica tèxtil, i a la nit hi han programades tres visites nocturnes a les voltes de la teulada de l’edifici modernista que acull el Museu. Diumenge també es faran activitats: una visita guiada pels tresors amagats del mNACTEC i la visita teatralitzada 1909. Un passeig per la fàbrica.

 

 9. Museu de Lleida

Dimecres el Museu de Lleida prepara una jornada de portes obertes de 10 a 14h i de 16 a 18h. Dissabte, La Nit dels Museus es convertirà en la Nit Ibèrica a Lleida, tot complementant l’exposició La Fortalesa dels Vilars d’Arbeca. Terra, aigua i poder en el món iber. Aquesta mostra repassa els 30 anys de treballs arqueològics de la fortalesa ibèrica dels Vilars d’Arbeca. Els visitants podran degustar diferents productes (cervesa i formatge), fer-se fotos a un photocall amb vestits ibèrics realitzats pels alumnes de l’INS Guindàvols; i posar-se guapos amb els tallers de maquillatge i perruqueria amb alumnes de l’INS Castell dels Templers.

 

 10. Museus de Girona

El Museu del Cinema, la Casa Masó, el CaixaFòrum, el Museu d’Història dels Jueus, el Museu d’Història de Girona, el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona i el Museu d’Art de Girona organitzen actes molt variats pel dia i la nit de museus. En aquests museus hi trobareu des d’un espectacle homenatge als 10 anys de trajectòria de la companyia d’ombres xineses de Valeria Guglietti fins a un quartet de flautes travesseres de l’Escola Municipal de Música de Girona, passant per una jornada de gastronomia i bona música als jardins del Museu d’Art de Girona.