10 mots que els lectors de Núvol volen salvar

3.01.2019

A Núvol hem acabat i començat l’any escrivint algunes paraules que són cares de sentir darrerament. Són els 10 mots que podrien desaparèixer el 2019, i que encara podem recuperar perquè no hem perdut del tot. Davant d’aquesta proposta de conscienciació de la llengua, molts lectors ens han respost a Twitter dient paraules que creuen que també cal ressaltar. Fem un recull d’aquestes aportacions, algunes de les quals són territorials i d’altres que ens fan recordar la riquesa del llenguatge de les nostres àvies.

Paraules en català que encara podem fer servir quan parlem | Foto: Priscilla du Prezz

1. Senyurites, estintolar, espinjolar

2. Vatua listo!, petarró, carlàmpies, boi

3. Trumfos

4. Claviller, roïgó, esporret

5. Estantís

6. Capcinada, tranuitar

7. Trossar

8. Vianda cuita

9. Esporreta

10. Eixerida, carronya, maturranga, brundes, anar descarit, dissipa, eixida

 

Per cert, un afegitó de Nadal: en Josep-Maria és un lector de Núvol que ha comentat l’article 5 aberracions lingüístiques nadalenques explicant això: “En alguns indrets, del “tió” se’n diu “tronca” (“fer cagar la tronca”). El DCVB recull aquesta accepció de “tronca” i diu que la trobem a la Vall d’Àneu, Pont de Suert, Benavarri, Àger. A casa -família procedent de la Baixa Ribagorça i de la Llitera-, en un poble del Segrià, no dèiem mai “tió”, sinó “tronca”. Però ara no goso dir si passava igual a les altres cases del poble.”

Els lectors de Núvol han aportat més paraules. Podeu llegir-les en aquest fil de Twitter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris
  1. Desar per guardar, rumiar per pensar, enraonar per parlar, que van perdent ús davant del homònims (que són iguals en castellà).

  2. I, sobretot, escanyar, arrencar, pitjar, pressionar, atepeir, prémer, per l’omnipresent (I bsrbarisme) apretat.