Onze exposicions pel Dia Internacional dels Museus

17.05.2017

El 18 de maig és el Dia Internacional dels Museus i molts ho celebren obrint les portes gratuïtament al públic. Expliquem en què es basa aquesta efemèride, us proposem plans per la Nit dels Museus al llarg de tot Catalunya, i aquí, destaquem onze exposicions que val la pena visitar.

Zoòtrop de Frederic Amat (La Pedrera, 2017) | Foto: Fundació Catalunya – La Pedrera

1. Dues exposicions molt particulars al MACBA

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona acull dues exposicions curioses. Per una banda, la mostra sobre l’Arab Image Foundation basada en el punt de vista del fotògraf Akram Zaatari, que ens porta a reflexionar que podem anar contra la fotografia perquè sabem què és la fotografia. Per altra banda, el museu ens descobreix un nou ofici Forensic Architecture: “Reunir arxius de proves sobre els conflictes contemporanis i crear noves metodologies d’anàlisi per reconstruir fets i establir relats acurats“.

2. Els retrats de Pablo Picasso al Museu Picasso

Catorze anys tenia Pablo Picasso quan va retratar la seva tia Pepa. Catorze. La trobem vestida de negre en un quadre d’oli sobre tela, just al principi de l’exposició Retrats. La mostra, comissariada per l’experta picassiana Elizabeth Cowling, està coordinada pel Museu Picasso i la National Portrait Gallery de Londres. Una bona proposta pel Dia Internacional dels Museus.

3. Pere Torné Esquius. Poètica quotidiana al Museu Nacional

Les obres de Pere Torné Esquius, d’un estil personalíssim, són d’un localisme cosmopolita que esquiva codis i etiquetes per sucumbir a l’ortodòxia d’un primer Modernisme i d’un Noucentisme que l’inclouria, irremeiablement, dins del seu programa. En aquest sentit, l’exposició que ofereix el MNAC ha aconseguit recollir vuitanta-cinc obres de l’artista català que mostren una visió ampliada de la seva trajectòria professional.

4. Tres exposicions interdiscilpinars a la Fundació Vila Casas

A l’Espai Volart de la Fundació Vila Casas presenten tres mostres protagonitzades per personatges d’especial rellevància en el context historicoartístic català: el crític d’art i poeta Juan Eduardo Cirlot, i els artistes Moisès Villèlia i Alberto García-ÁlvarezCirlot i els artistes a l’entorn del Correo de las Artes (1957-1962) és la més destacada i vol posar llum a la figura de Juan Eduardo Cirlot, aprofitant el centenari del seu naixement i la seva vinculació amb els artistes informalistes.

5. Un Museu Marítim renovat

Pere II El Gran va tornar a Barcelona després d’una expedició per la Mediterrània i va veure-ho clar: construiria unes Drassanes Reials. Aquesta història és el primer que descobrim quan entrem al renovat Museu Marítim de Barcelona, que fa un canvi de model i aposta per les exposicions temàtiques i els recursos interactius i audiovisuals. De moment, s’endinsa en el món de les Drassanes i les galeres.

6. Un món col·leccionable a la Fundació Tàpies

Un matí, ara fa quinze anys, Oriol Vilanova (Manresa, 1980) va comprar al Mercat de Sant Antoni la seva primera postal. Ara presenta a la Fundació Tàpies una part de l’arxiu que ha anat reunint al llarg d’aquest temps: 27.000 imatges que converteixen les dues plantes de l’edifici en una gegantina paradeta dominical minuciosament classificada, i inspirada per criteris dramatúrgics: «si no m’agrada com el venedor teatralitza la negociació, no compro».

7. Tapas: la bellesa serà comestible o no serà

“La bellesa serà comestible o no serà”, deia Salvador Dalí. I aquest és un dels aforismes que trobem a Tapas. Spanish design for Food, una mostra comissariada per l’arquitecte Juli Capella (Barcelona, 1960). La sentència de Dalí resumeix l’exposició, que uneix disseny i gastronomia i que es pot veure fins al 21 de maig al Museu del Disseny de Barcelona.

8. El Frederic Amat menys polèmic a La Pedrera

Frederic Amat és un dels creadors destacats del panorama artístic català contemporani, i ara podem trobar una selecció de les seves millors obresZoòtrop, l’exposició que produeix La Fundació Catalunya – La Pedrera. La mostra pretén fer públiques les diverses facetes de l’obra d’Amat en relació amb l’espai, l’arquitectura, la ciutat i el paisatge.

9. La nit sexual d’Oriol Vilapuig a la Fundació Suñol

La Fundació Suñol, presenta La nit sexual, una exposició temàtica del sabadellenc Oriol Vilapuig que fa caure de cul, literalment. Poques vegades hem trobat, en un artista contemporani, una densitat tan rica, tan profunda i tan excitant per a la ment com la que hem pogut assaborir en les seves obres.

10. Passat i futur de la cultura a l’Arts Santa Mònica

En un lugar de la Mancha de cuyo nombre no quiero acordarme, el fotògraf José Manuel Navia retratava aquests últims anys el camí que Miguel de Cervantes havia fet al llarg de la seva vida. Ara es mostra en format d’exposició fotogràfica a l’Arts Santa Mònica, al costat d’una retrospectiva dels artistes més destacats dels inicis del videoart català.

11. L’exposició que inaugura l’any Palau i Fabre

Aquest dijous 18 de maig, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, la Fundació Palau Caldes d’Estrac inaugura la primera exposició que obre la commemoració del centenari de Palau i Fabre. Es titula Josep Palau i Fabre: Jo sóc el meu propi experiment. Tretze poemes de l’Alquimista interpretats per creadors de diferents disciplines i  proposa una nova manera d’apropar-se a la poesia de Palau i Fabre.