10 claus per entendre l’èxit del CaixaForum

6.09.2018

El CaixaForum és el tercer centre expositiu més visitat de Barcelona, per davant només hi té el Museu Picasso i el Museu Nacional. Aprofitant que tot just comença la temporada 2018-2019, desengrunem els 10 punts forts de la institució.

Una de les sales de l’exposició sobre Warhol del CaixaForum | Foto: CaixaForum

1. Accessibilitat geogràfica
El CaixaForum no és un museu que segueixi un model centralitzat. El de Barcelona fa 17 anys que existeix, però la marca té un total de 8 equipaments arreu de l’Estat Espanyol, per la qual cosa és proper a la majoria del públic. El CaixaForum de Madrid enguany farà 10 anys, el de Sevilla celebrarà el seu primer aniversari, i aviat en veurem un de nou a València. A finals de 2018 es posarà la primera pedra a l’edifici, que se situarà a la Ciutat de les Arts i les Ciències i que es calcula que podrà obrir a finals del 2020. A Catalunya també compta amb els equipaments de Girona, Lleida i Tarragona.

2. Aliança amb grans museus
El CaixaForum ha tornat a renovar la seva aliança amb el British Museum, amb el qual ja tenen planejades 5 noves exposicions pels anys 2020-2024. Aquestes es faran en 20 punts diferents del territori. “Repetir tant les exposicions obliga a treballar amb molta anticipació”, explica Elisa Duran, directora general adjunta de la Fundació La Caixa, “Només es pot fer amb institucions que segueixin aquests paràmetres temporals”. La contrapartida és que hi ha bones col·leccions que no es poden adaptar al calendari a llarg termini de la institució. Aquesta temporada 2018-19, podrem veure la mostra “Luxe. Dels assiris a Alexandre Magne”, fruit de l’acord entre institucions.

3. Prioritzar el públic nacional a l’estranger
L’estratègia del CaixaForum és apropar-se al públic nacional més que al públic turista, per tal d’assegurar la “recurrència i fidelització del visitant”, diu Duran. Això repercuteix en la manera com l’espectador interactua amb el museu (veure punt número 6). L’estratègia funciona, perquè durant la temporada 2017-18 que acabem de tancar, només un 8% de públic del CaixaForum Barcelona ha sigut estranger, respecte un 92% nacional. D’aquest, el 65% de públic és de Barcelona, i els altres usuaris són de la resta de Catalunya i de l’Estat Espanyol.

4. Exposicions d’èxit
La temporada 2017-2018, el CaixaForum va acollir una exposició sobre Andy Warhol que va suposar un rècord de visitants respecte els últims 5 anys. La mostra sobre Disney i sobre Músiques a l’Antiguitat van ser, respectivament, les altres dues més visites de la temporada passada. Segons la directora general adjunta, aquesta ha sigut una “temporada excel·lent” gràcies a l’èxit de les mostres mencionades. En total, el CaixaForum de Barcelona ha acollit 849.648 visitants, un 20% que l’any 2017.

5. Un públic actiu i jove
El 35% de públic del CaixaForum Barcelona es mou entre els 25 i els 45 anys. És el segment que més visita el museu, i per contra, els que menys ho fan són la gent gran. La dada segueix la línia general que explicàvem en aquest article: “Les franges d’edat d’entre els 14 i els 19 anys i entre els 20 i 24 són les que més visiten museus i altres equipaments expositius, amb taxes de participació situades entre el 59,8% i el 55% respectivament. Les franges dels 25 als 34 i dels 35 als 54 estan en una posició central, amb una taxa de participació situada al voltant del 52%”.

6. Un públic que es deixa acompanyar
Valentí Farràs, director del CaixaForum, deixa clar que l’objectiu de la institució és que “cada vegada més públic participi o es deixi acompanyar dins del museu”. La intenció no és casual: la institució ha comprovat que com més visites de qualitat fa una persona, millor valora després la totalitat del museu. En enquestes fetes als usuaris del CaixaForum, aquests li posen una nota excel·lent, d’un 8,9 sobre 10. Però un 63% dels visitants que valoren positivament l’espai han fet visites acompanyades, davant d’un 37% de visitants que el valoren bé havent fet només la visita general.

7. Una col·lecció reduïda però utilitzada
La col·lecció La Caixa té un total de 1.000 peces de 401 artistes. El nombre no és gaire alt si el comparem amb altres institucions. La col·lecció del MACBA, per exemple, té 6.000 obres. Ara bé, el CaixaForum reivindica la seva i promou projectes que l’utilitzen, com és el Comisart, un programa que convida comissaris a desenvolupar exposicions a partir dels fons de la Col·lecció la Caixa i de la mencionada Col·lecció MACBA. I sense anar més lluny, aquesta temporada 2018-2019 podrem veure les mostres “La pintura: un repte permanent” i “Poètiques de l’emoció”, que s’articulen a partir de la col·lecció.

8. Fer propostes als professionals
A part del Comisart, el programa de comissaris que acabem de mencionar en el punt anterior, enguany el CaixaForum Barcelona presenta dues novetats: una convocatòria d’ajuts a la producció d’artistes, que els ajudarà a crear la seva obra i comptarà amb una opció de compra per part de la institució, i una altra adreçada a la comunitat de professionals, que permetrà a especialistes recórrer diferents museus fora del país per tal de dur a terme les seves investigacions.

9. Organitzar més de 6 activitats per dia
CaixaForum no vol ser només un espai expositiu, per això compta amb un extens repertori de propostes culturals amb cicles de conferències, tallers, concerts, arts escèniques i programació de cinema. A part de l’èxit de les activitats pel públic familiar, ara es propulsa CaixaForum Found!, una programació que se centra exclusivament en el talent nacional i internacional de les arts visuals, la música, el disseny, la il·lustració, el 3D i les pràctiques amb les noves tecnologies. L’objectiu és generar trobades amb nous públics i explorar experiències culturals alternatives. La temporada 2017-2018, la institució va acollir 2.360 activitats.

10. Un mínim de 7 exposicions diferents cada any
El CaixaForum prepara moltes exposicions diferents cada temporada. Aquest any, a part de les mostres mencionades del British Museum (punt 2) i la col·lecció pròpia (punt 7), el centre durà a terme les exposicions “Toulouse-Lautrec i l’esperit de Montmartre”, que mostrarà l’artista emmarcat en l’eclosió de Montmartre com a motor cultural del París bohemi; “Velázquez i el Segle d’Or”, la primera exposició a Barcelona al voltant de l’obra del pintor; “Max Beckmann”, una antològica sobre el pintor alemany amb l’exili com a tema central; i “Les avantguardes històriques 1914-1945”, on reunirà les principals figures de l’escena creativa de les primeres dècades del segle XX a partir de la col·lecció de l’IVAM. La seva clau? Tenir sempre moltes propostes i molt variades.