10 activitats per viure el Nadal a Barcelona

26.11.2018

Cadascú viu el Nadal a la seva manera: hi ha qui l’ espera amb delit, alguns usarien el títol de la novel·la d’Àngel Casas ¿Nadal?, no gràcies i d’altres, malauradament, enguany tampoc podran passar-lo a casa. Com és habitual a Barcelona, la ciutat decora els carrers per donar la benvinguda a aquesta temporada de l’any i organitza més d’un miler d’activitats culturals, comercials i solidàries i de lleure realitzades des del 22 de novembre fins al 5 de gener.

Les llums de Nadal de La Rambla | Foto: Barcelona.cat

La campanya de Nadal 2018 s’ha dissenyat a dues mans entre la cultura i el comerç, ambdós àmbits vehiculats a través de dos llibres (el Gran Llibre de les Coses Petites per a la Cultura i el Petit Llibre de les Coses per al comerç) i dos lemes (“Fem Nadal” i “Un comerç de conte”). La intenció, segons ha apuntat l’ajuntament, “és cohesionar i donar vida a la ciutat creant teixit social en unes festes de Nadal participatives destacant la part cultural de trobada i el moment àlgid que suposa el Nadal pel comerç de la ciutat”. D’aquesta manera, l’equip creatiu de l’ICUB  ha lligat tots els actes que hi col·laboren en un projecte de creació pròpia.

Marta Almirall, directora artística de la proposta, explica que “aquesta és una gran plataforma per les arts de carrer i per aconseguir una cultura democràtica compartida”. Per tal d’aconseguir un “Nadal policèntric” i que no totes les activitats se situïn a Plaça Catalunya (és el cas de les propostes 1 a la 6), també se celebraran activitats als diferents barris dels districtes de la ciutat (propostes de la 7 a la 10). Així, es distribueixen els punts d’interès i s’hi vinculen els comerços de proximitat. Aquesta és una manera de redefinir la tradició en una capsa de sorpreses d’un poder de creació artístic innovador.

Deu propostes entre Plaça Catalunya i la resta de Barris

1. El senyor Hivern i l’encesa de llums

L’encesa de llums la protagonitzarà un ninot gegant de 4 metres batejat amb el nom de Senyor Hivern. Aquest personatge viurà a Plaça Catalunya (transformada ara en “Ciutat dels somriures”) del 21 de desembre fins al 4 de gener. La companyia Efímer ha creat la figura perquè sigui el fil conductor de l’hivern i el responsable del Gran llibre de les Coses Petites, un llibre per escriure entre tots. Els carrers enllumenats sumen un total de 100 kilòmetres amb un pressupost de 860.000 euros. Sobretot s’aportarà llum a aquells carrers amb obres de llarga durada i barris dins del Projecte Pla de Barris.

2. El Boulevard de la Memòria, de la companyia Minimons

Plaça Catalunya comptarà amb un espai per connectar amb els records propis de Nadals passats i compartir-los al “Mur de la memòria”. La companyia Minimons crea recorreguts i instal·lacions per generar una aventura sensorial al públic visitant.

3. El Teatre de carrer

Matito i el gall Antonio són protagonistes d’un espectacle teatral musicat centrat en figures de la tradició nadalenca: Gall Antonio, l’Home dels Nassos, el Sr. Satanàs i Llucifer “lo cuiner”, el Rei Mag, un pastor de Betlem, la Bruixa remeiera de tots els mals… Es tracta d’una obra de teatre que tindrà diversos passis cada dia, a càrrec de la Companyia Matito Titelles.

4. Ritme al carrer

El 30 i 31 de desembre són dos dies especials. Artistes i col·lectius de la cultura urbana de carrer participen en aquest espectacle muti disciplinar: dansa urbana, Grafitti participatiu, exhibicions d’artistes plàstics, música experimental i joves promeses. Havent fet un seguiment de joves artistes dels barris, l’artista Rudy Alvarado reuneix un bon exemple de talent barceloní perquè facin les seves actuacions.

5. Millor adopta

Entre les activitats de Plaça Catalunya també es podrà trobar l’Espai “Millor adopta”, present els dies 22 i 23 de desembre. L’ajuntament de Barcelona, amb el suport de la Fundació Affinity, organitza aquesta activitat amb 20 entitats de protecció d’animals. L’objectiu de la iniciativa és promoure les adopcions com a primera opció quan es vulgui incorporar un animal de companyia a la llar, la tinença responsable de mascotes i la lluita contra l’abandonament.

6. Aquest Nadal, consum responsable

Arriba la quarta fira del consum responsable i economia social i solidària del 21 de desembre fins al 4 de gener. S’aconsegueix reunir activitats de diferents barris en un espai central per potenciar el coneixement de les empreses i 60 entitats que hi participen.

7. La Furgoneta-cinema

Dins de la campanya “Un comerç de conte”, els barcelonins i barcelonines podran gaudir de més de mil activitats arreu de la ciutat. Una d’elles és aquesta furgoneta-cinema des d’on es projecten contes de Nadal, com ara Un estel en la foscor, de Montse Ginesta i Rebeca Luciani, sobre la gent que s’ha quedat sense llar.

8. La Haima de les mil històries

Dins La Haima de les mil històries hi trobarem un món de llibres màgic on els llibres, els contes i les paraules prenen tot el protagonisme. Als districtes també hi haurà La botiga de mil i un records, una instal·lació que simula una botiga plena d’objectes de paper que rememoren històries que ens han impactat per tal de compartir-les amb amics, família o nous companys que ens trobem al carrer aquest Nadal.

9. Puzzle-Mur i Graffiti-House 

Gràcies a l’artista Rudy Albarado, que dinamitzarà l’activitat, els participants que cooperin entre ells construiran un mur gegant seguint la imatge creada per aquest nadal. L’artista de cultura urbana amanirà amb música l’activitat i animarà als vianants i als comerciants a participar en l’activitat. D’altra banda, el Graffiti-House és un espectacle per pintar una carpa (llenç de 360 graus) creat per la companyia Ritme del Carrer. Ells també coordinen la Gimcana urbana que recorrerà diferents botigues i comerços dels barris.

10. Cap carrer sense un aparador bonic

El Centre de Disseny de Barcelona (CDB) en paral·lel amb 10 escoles de disseny de la ciutat ha col·laborat amb 31 botigues per crear i fer més atractius els aparadors “en zones de nivell comercial més feble” i perquè, de retruc, els joves dissenyadors puguin així “plasmar els seus projectes en noves idees de comerços i noves capacitats”, apunta Almirall. Com a novetat, als diferents territoris del Pla de Barris també hi haurà mercats incorporar-los al concurs d’aparadors en reconeixement del seu esforç.