Una simbiosi perfecta entre poesia i música

Sergi Mateu, Kalina Macuta i el pianista Daniel Blanch faran un concert a Santa Maria de les Franqueses el 17 de juliol.

Griselda Oliver i Alabau

Griselda Oliver i Alabau

Cap de la secció Homo Fabra

“La música és abstracta, però la paraula representa imatges concretes”, diu Sergi Mateu quan em parla sobre el concert Sonets i cançons, que oferirà, juntament amb la violinista Kalina Macuta i el pianista Daniel Blanch al Monestir cistercenc de Santa Maria de les Franqueses el proper 17 de juliol a les 20h. Per a Mateu, rapsode, la combinació entre música i poesia és una simbiosi perfecta.

El Grup dels Vuit. D'esquerra a dreta: Robert Gerhard, Agustí Grau, Joan Gibert Camins, Eduard Toldrà, Manuel Blancafort, Baltasar Samper i Ricard Lamote de Grignon. Hi falta Mompou | Foto: Viquipèdia

Sonets i cançons vol portar a l’escenari “la capacitat dels poetes per desenvolupar un llenguatge original que captava amb gran sensibilitat i bon gust l’atmosfera, la natura, els sentiments i els costums del país molts música a l’hora de definir una cançó autènticament catalana”, tal com diuen els músics i rapsode. “En aquest concert podrem gaudir de la interpretació de sonets i cançons per a violí i piano que aniran precedits per la recitació de la poesia que els ha inspirat”, afegeixen.

Sergi Mateu m’explica que no és la primera vegada que fa un concert en què música i poesia s’uneixen: “Amb el matrimoni format per Daniel Blanch i Kalina Macuta ja fa vam fer un espectacle similar al Versus Teatre de Barcelona, basat en la Sonata a Kreutzer de Mozart, de la qual Tolstoi va fer una novel·la”. Va ser allà on van descobrir la simbiosi entre música i paraula, precisa.

Sonets i cançons

Antonio Alberdi, Joan Lamote de Grignon, Frederic Mompou, Rafel Ferrer, Joan Manén, Agustí Grau, Eduard Toldrà i Manuel de Falla són alguns dels autors als quals combinen versos de poetes com Joan Maragall, Francesc Casas Amigó, Trinitat Catasús, Ambrosi Carrión i d’altres d’anònims. “En el cas dels sonets de Toldrà, en canvi, aquests ja van amb la música, perquè el músic els va compondre amb música”, explica Mateu, que aclareix que la tria de la música i la poesia ha anat a càrrec de Daniel Blanch. En aquest repertori hi ha tant sonets com elegies, així com cançons populars, com la jota o una asturiana: “Tot i que són cançons per ser cantades, jo les recito”, diu el rapsode.

Perfils

Kalina Macuta ha estudiat música, estudis que va finalitzar el 2002 amb matrícula d’honor a l’Acadèmia de Música Fryderyk Chopin de Varsòvia. Ha rebut diverses distincions, entre les quals destaquen una menció especial al Concurs Internacional Tadeusz Wronsky per a violinistes solistes, el primer premi al Concurs de Música de cambra de Lodz i una medalla per unanimitat al Concurs Internacional Maria Canals de Barcelona. Ha fet concerts arreu d’Europa (Polònia, Rússia, Dinamarca, Holanda, França i Espanya) i ha actuat en importants sales de concerts, com la Society of Music o el Palau de la Música de Barcelona.

Daniel Blanch va estudiar música amb professors Maria Canals i Raquel Millàs a l’Acadèmia Ars Nova de Barcelona, i més endavant va fer uns estudis de perfeccionament amb Maria Tipo i Brigitte Engerer. Com a solista ha actuat a sales com la Brahms-Saal del Musikverein de Viena, la Sala Witold Lutoslawski de Varsòvia o l’Auditori de Barcelona, i ha tocat amb orquestres com la Sinfonia Varsovia o la Prague Chamber Orchestra. Ha enregistrat concerts per a piano i orquestra de compositors catalans, com Manuel Blancafort, Carles Suriñach o Xavier Montsalvatge, i és fundador i president de l’Associació Joan Manén.

Sergi Mateu és llicenciat en Art Dramàtic a l’Institut del Teatre. Ha fundat la companyia Teatre Metropolità de Barcelona amb Iago Pericot i ha participat en més d’una trentena de produccions amb directors com Josep Maria Flotats o George Lavaudant, i amb títols com El verí del teatre, El censor, Les bruixes de Salem. Juntament amb Kalina Macuta i Daniel Blanch ha fet els monòlegs La balada d’Oscar Wilde i Sonata a Kreutzer. En el cinema, ha participat com a protagonista en nombroses pel·lícules i, en televisió, ha participat a sèries com Secrets de família, La Riera o Hospital Central. Ha rebut dues vegades el Premi Nacional de Cinematografia de Catalunya.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació