Una mica de farigola, siusplau

Editorial Gnurf presenta un llibre-objecte Un poeta reconsagrat com Enric Casasses i dos poetes joves: un de publicat, Edgar Alemany, i un d’inèdit, Gerard Cisneros, es troben, pàgina contra pàgina, en un llibre que són tres.

Llegíem fa poc aquí mateix que, pel poeta Enric Casasses, l’aparença discreta de la farigola, més que cap altra planta, és la que “ enamora la poeta i ella la cull i n’aprecia l’aroma”. I aquest gest del fruir-ne, de la sensació de gaudi és la que sent el poeta amb la poesia.  Prenent-ne la idea al vol,  un cop més, l’olor efímera de la farigola ens duu versos en mans de tres experts oloradors i captadors d’aquesta sensació.

Un poeta reconsagrat com Enric Casasses i dos poetes joves: un de publicat, Edgar Alemany, i un d’inèdit, Gerard Cisneros, es troben, pàgina contra pàgina, en un llibre que són tres. És un sol volum, petit però amb tres autors i amb tres títols: Hi ha el dau amb la porta (Alemany),  A la raó (Casasses) i Bolets (Cisneros). Malgrat que podrien ser tres llibres, en són un;  perquè les seves, són tres veus que no desafinen entre elles. Són veus que, a part de compartir mots, també es parteixen visions, com qui comparteix el pa a la taula, el bròquil amb patates i les follies de l’amor. Tota és poesia que llisca, que dansa sardanes abruptes i que es podria sentir cantussejar mentre algú cuina amb cassola de terrissa o feineja, clama a un déu tel·lúric o fins i tot dins el somnieig del qui dormita estiragassat sota un bedoll.

El llibre, però, no és només un llibre. És en si mateix un poema. Un llibre-objecte, una petita peça peculiar: està envasat al buit ben pres al costat d’una branqueta de farigola, motiu que també surt serigrafiat a la tapa.  Si no fos per la necessitat de saber què s’hi amaga i per sentir-ne l’olor, potser no l’obriríem i el deixaríem exposat en algun racó càlid de casa o en alguna solana de sauló.

El petit opuscle es presenta avui dijous 13 a 2/4 de 10 del vespre al Fantástico Club de Barcelona i divendres 21, a les 8 del vespre a la Biblioteca Núria Albó de la Garriga, població on va néixer la peculiar i eclèctica editorial Gnurf, que l’edita. Poesia, relats, pseudiobiografies i relats de viatges ben regats amb il·lustracions són algunes de les altres publicacions que s’han anat succeint espontàniament a l’editorial Gnurf: una “iniciativa no lucrativa sense cap pretensió econòmica ni de cap altra mena. El seus únics objectius són l’intercanvi d’emocions i la reivindicació del paper com  suport comunicatiu insubstituïble” segons ens diuen les seves solapes. Aquest nou projecte autogestionat amplia la col·lecció de l’editorial contingent i escampa aromes de bosc enmig de la humitat freda de desembre.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació