Un recorregut per la poesia del Maresme

En forma d'espectacle musical

Albert Calls

Albert Calls

Escriptor i comissari del festival 'Poetes sota la lluna'

‘El carrer que em du a casa’, un vers de Jordi Bilbeny, és el nom de l’espectacle que s’estrenarà al festival Poetes sota la lluna el proper divendres 31 d’agost a Can Vallerià (Premià de Dalt).

El festival, que arriba a la quarta edició, és organitzat per Can Vallerià, entitat impulsora de l’editorial Quaderns de la Font del Cargol. Enguany estrenarà una producció pròpia, amb direcció musical de Jorge Sarraute i Jordi Torrens, a partir d’una selecció de poetes del Maresme del segle XX.

Aquesta panoràmica s’ha fet prenent com a base dues publicacions de referència en la construcció de l’imaginari literari d’un territori prolífic en escriptors com el Maresme; la ‘Primera antologia de poetes del Maresme’, (Edicions Robrenyo 1979) i la ‘Nova antologia de poetes del Maresme’, (Quaderns de la Font del Cargol 1983). En el context d’uns anys vuitata en què s’albirava un nou escenari per a la llengua i la cultura, aquests dos llibres van marcar nous horitzons partint gairebé del no-res. Són temps de revolta estètica, de poesia, d’experimentació literària i de recerca per aferrar-se als pocs referents de què es disposava.

La ‘Primera antologia de poetes del Maresme’, a cura del Grup de Lletres del Taller Obert d’Expressió (T.O.E.), que impulsa Valerià Pujol i que desemboca en el Grup de la Font del Cargol, és el primer treball amb voluntat d’antologia poètica de la comarca, almenys de l’època contemporània. En aquest volum s’hi recullen 24 poetes, amb noms que entrellacen la generació que havia viscut la Guerra Civil de ple i tot el període del franquisme amb d’altres autors i autores del que suposava ja un temps de represa. Esteve Albert, Ventura Ametller, Teresa d’Arenys, M. Àngels Ballbé, Josep Bras, Jem Cabanes, Fèlix Cucurull, Salvador Espriu, Joan Font, Jordi Garcia, Isidre Julià, Josep Lladó, Jaume Llenas, Albert Manent, Marià Manent, Josep M. Mercader, Salvador Moragas, Martí Peran, Valerià Pujol, Narcís Ramió, Martí Rosselló, Mossèn Pere Ribot, Salvador Solé i Rafael Vallbona, donen forma a aquella primera antologia.

D’aquell llibre senzill però poderós, amb coberta del dibuixant xilè Néstor Salas, aquest fragment del pròleg n’aclareix les intencions: “Qualsevol antologia necessita partir d’uns pressupostos que justifiquin el treball de selecció. D’entrada, val a dir que la nostra tria l’hem feta en base als autors que escriuen en català, que per altra banda són la immensa majoria. També podem dir que en cap moment no hem volgut fer una antologia diacrònica ni amb pretensions historicistes. (…) Tampoc pretenem fer un estudi crític sobre la situació de la poesia a la comarca perquè, en definitiva, els possibles corrents que despunten s’emmarquen dins les tendències generals de la poesia catalana. D’altra banda no es tracta d’una antologia de poesia sinó de poetes, i per tant no hi és inclòs tothom qui escriu d’una manera accidental i dispersa sinó qui escriu o ha escrit poesia amb una certa dignitat i seriositat”.

Amb la força dels vuitanta

Uns anys més tard, amb el Grup de la Font del Cargol i les publicacions dels Quaderns de la Font del Cargol en plena efervescència, surt un segon llibre que evidencia la plena potència cultural del moment al Maresme.

A la ‘Nova antologia de poetes del Maresme’ ja es deixa enrere una generació literària amb els ancoratges de la desfeta de la Guerra Civil i l’exili. I alhora es dona espai a les noves veus poètiques, ja més marcades per la represa, veus que clamen per expressar-se en la seva llengua i amb una poesia que parla al públic lector des de la proximitat, la claredat i la valentia del ‘crit i la paraula’ (citant un llibre de Valerià Pujol). Un total de 28 poetes configuren la nova proposta editorial: Joan Abril, Ventura Ametller, Teresa Bertran (que desenvoluparà la seva obra com a Teresa d’Arenys), Jordi Bilbeny, Pere Boix, Gabriel Bou, Josep Bras, Josep M. Calleja, Jaume Cases, Lluís Colomer, Jordi Garcia, Mercè Giralt, M. Antònia Grau, Manel Guerrero, Jordi Jané, Joan Jubany, Marc Lluch, Pere Manyer, Josep M. Mercader, Salvador Moragas, Martí Peran, Perajaume, Feliu Plasència, Valerià Pujol, Enric Quintana, Narcís Ramió, Martí Rosselló i Rafael Vallbona.

Els criteris de la nova antologia segueixen fonamentalment els de la primera, s’amplia el nombre de poetes, n’hi ha 11 de nous i en desapareixen 12 de l’anterior per criteris com el reconeixement, l’apartar-se de la tasca literària, la desconnexió de la comarca o la negativa del propi poeta a formar-ne part. A més, la inclusió d’una poètica dels antologats al final del llibre dona més consistència i solidesa al volum. En un fragment del pròleg descobrim la intenció dels antòlegs: “Cal dir doncs que aquesta ‘Nova antologia de poetes del Maresme’ és complementària i no substitutòria de la Primera”.

Amb el bagatge i el llegat de les dues antologies, Can Vallerià (casa natal del poeta Valerià Pujol) dedica enguany el festival ‘Poetes sota la lluna’ a recordar i reinterpretar amb la força i el poder de la veu i de la música aquella tasca ingent, que amb el pas del temps és clau per situar la literatura d’aquells anys. I alhora ens mostra també els fonaments d’una creació literària feta des del Maresme amb voluntat d’arribar més enllà.

 

POETES SOTA LA LLUNA
El carrer que em du a casa
espectacle de música i poesia del Maresme
Divendres 31 d’agost.  21.30 h
Can Vallerià. Premià de Dalt
entrada gratuïta

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació