Un mapa de cicles poètics per tot l’any

Trobar cicles dedicats a la poesia que tinguin una programació estable al llarg de l'any és cada cop més senzill. Arreu del territori trobem propostes interessants que ens acosten la poesia des de diferents angles: recitals, clubs de lectura, maridatges musicals, combats poètics. Aquí els teniu!

Laura Basagaña

Laura Basagaña

Cofundadora de Núvol i editora de LlavorCultural.cat.

Trobar cicles dedicats a la poesia que tinguin una programació estable al llarg de l’any és cada cop més habitual. Arreu del territori trobem propostes interessants que ens acosten la poesia des de diferents angles: recitals, clubs de lectura, maridatges musicals, combats poètics. Aquí els teniu!

Solem relacionar la poesia amb els mesos d’estiu, que és quan es concentren al calendari molts dels festivals poètics que fan que assaborim versos contemporanis i, també, de grans clàssics. Però qui vulgui lírica, la pot trobar durant tots els mesos de l’any. A continuació trobareu un recull de cicles anuals que programen poesia de manera continuada. N’hi ha per triar i remenar!

Barcelona és bona si la poesia sona

A Barcelona és ben conegut el cicle poètic que acull el bar l’Horiginal (Carrer de Ferlandina, 29) que cada dimecres convida un o diversos poetes que presenten novetats literàries o activitats relacionades amb la poesia i la música. Els dinamitzadors de tot plegat són el poeta Josep Pedrals i Ferran Garcia, que aconsegueixen fer que els dimecres a dos quarts de nou siguin sagrats per als amants de la poesia. Un altre punt de trobada interessant és l’Heliogàbal (C/ Ramón y Cajal, 80), que aquest mes d’octubre engega el setzè Trimestre de Poesia. Els divendres a les 19h del vespre es podrà gaudir de música, vers i performances diverses. El dia 5 d’octubre la poeta Anna Pantinat acostarà els oients als versos del poemari Construcció de la nit i Andreu Subirats, Diego Burián i Roger Blàvia presentaran On vas a peu el proper dia 12 del mateix mes. Música i vers, fusionats per començar bé els caps de setmana d’octubre, novembre i desembre, amb actuacions de Il Gran Teatro Amaro (26 d’octubre), els Recitals a Domicili d’Eduard Carmona, Guillem Callejón, Iago Marta i Àlex Valdés (16 de novembre), la Nit Vinyoli amb Enric Casasses, Cesc Martínez, Xavi Morte i Xavier Pérez, a la guitarra (30 de novembre) o l’actuació de l’explosiva Joana Brabo, d’en Boris Porter i les intervencions acústiques de Miquel Àngel Joan “Llonovoy”, (els divendres de desembre).

LEspai Mallorca (Plaça Vicenç Martorell, 1-2) també programa un cicle poètic al llarg de tot el curs acadèmic, els dimarts al vespre. Hi ha prevista la presentació d’una antologia de poesia catalana a l’Alguer aquest proper 26 de setembre a les sis de la tarda i un munt d’activitats més. També hi haurà un homenatge a Joan Vinyoli el proper dia 3 d’octubre (20,30h) amb els rapsodes Montse Guallar, Montse Germán, Toni-Lluís Reyes, Maria del Mar Bonet, en un acte presentat per Laura Borràs.

I si els dimarts queden reservats per a l’Espai Mallorca, els dilluns és l’Arts Santa Mònica (La Rambla, 7) qui programa poesia. El cicle Dilluns de Poesia , organitzat per Cinta Massip, permetrà conèixer de ben a prop el poeta Feliu Formosa i la  seva forma d’entendre la poesia la setmana entrant, a les set de la tarda.

Un altre dels motors poètics de la ciutat comtal és el cicle La Poeteca, que organitza la poeta Maria Antònia Massanet dins del bar La Createca (Comte Borrell, 122), els dijous al vespre (20,30h). “Han passat pel cicle molts dels principals poetes del país i ens agradaria poder comptar amb els que ens manquen en les properes edicions”, explica Massanet. “Som una Poeteca tant oral com online: tenim penjada la bibliografia i una foto de cada autor que ha passat pel cicle, amb la seva galeria fotogràfica corresponent”, comenta. Un dels plats forts de la temporada de La Poeteca serà la presentació del primer poemari traduït al castellà de la poeta romanesa Letitia Ilea, Sobre pérdidas y ganancias (Valparaíso, 2014). La cita tindrà lloc el proper dia 23 d’octubre. L’acompanyaran el traductors Xavier Montoliu i Diana Motoc, i els poetes Miquel Desclot, Christelle Enguix i la mateixa Maria Antònia Massanet. Més endavant, el dia 30 d’octubre, la Poeteca presentarà el poemari conjunt de  Ricard Mirabete i David Caño De Penitents a Desemparats, amb fotografies de Carles Mercader publicat a Tanit Poesia.

Granollers, Manresa, Lleida, Alella i Terrassa: poètica i disbauxa

L’Esquerda de Granollers és qui organitzava el festival Versos Lliures, que fa pocs mesos ha canviat de format. Presentarà un cicle poètic amb l’arribada de cada nova estació, organtizant combats poètics, recitals i presentacions de novetats, amb els seus autors com a convidats.

També a la comarca del Vallès, Terrassa ha impulsat els Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa una associació que fa cursos d’escriptura, col·loquis sobre temes d’actualitat i de cultura i organitza presentacions literàries i poètiques, a través del grup literari Mirall de Glaç (que també fou una publicació periòdica), creat pel poeta Cesc Aldea i el professor Jordi F. Fernández. El grup ha publicat plaquettes de poesia (Mirall de Glaç-Poesia) i també ha coordinal publicacions sobre història i literatura d’autors locals i internacionals, juntament amb la publicació de llibres de poesia (col·lecció Els llibres del Mirall). Mirall de Glaç també organitza recitals poètics regularment a la Nova Jazz Cava, sota el títol La deu de les veus. Paraules i música.

I seguim en terres egarenques perquè la  Bau House (Avinguda Jacquard, 1, Terrassa) organitza l’últim dijous de cada mes a les vuit del vespre un recital poètic. Aquest proper dia 25 de setembre hi actuarà Francesc Garriga, que publica nou poemari amb AdiA Edicions, acompanyat del poeta Oriol Estripaboires. I el dia 30 d’octubre, Carles Morell serà el protagonista, al costat de l’actuació de Cris López.

A Lleida, Amat Baró programa un cicle poètic titulat A cau d’orella cada dos dijous de 14h a 21h. El bar Gilda és el punt de reunió de poetes de totes les edats que presenten novetats o discuteixen sobre temàtiques relacionades amb el vers. “Durant aquest primer trimestre vindran a recitar els poetes Jaume C. Pons-Alorda, Laia Noguera, Jaume Pont,  Andriy Antonovskiy i Jordi Bresolí“, ens diu Baró. I de cara al segon i tercer trimestre hi passaran poetes com Arnau Pons, Josep Pedrals i Guim Valls, entre molts d’altres.

Ens traslladem ara cap a Alella. La periodista Montse Serra ha fet néixer un cicle literari  amb el centre d’art i pensament Can Manyé com a escenari, amb la col·laboració de la Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella.  Un dijous al mes presenta propostes vinculades a la literatura i el vi. La propera cita és aquest dijous 25 de setembre a les 19,30h amb la visita del poeta Enric Casasses, tot tastant una selecció de vins de Pansa blanca dels cellers de la Denominació d’Origen Alella. “Les gàrgoles de l’església de l’Escala han servit d’inspiració al poeta per escriure uns quants poemes que diagloguen amb aquestes obres d’art arquitectòniques, en el llibre Pedra viva“, explica Serra. Aviat passaran pel cicle el poeta Jaume C. Pons Alorda i els editors d’Adesiara per parlar de les Quartetes d’Omar Khayyam.

A la capital del Bages també estimen molt la poesia. La Llibreria Papasseit (Pl. Gispert, 2, Manresa) organitza cursos, presentacions i recentment un cicle poètic mensual.  “Un cop de poesia (al mes) és un punt de trobada entre els amants de la poesia que vulguin conversar, debatre i submergir-se en l’art poètica”, ens diuen els llibreters Anna Roca i Miquel Sanchis. Els propers convidats seran el jove poeta Guim Valls el mes de novembre i en Joan Vinuesa, els mesos següents. Tot això serà passat el festival literari Tocats de Lletra que la ciutat organitza aquest proper mes d’octubre.

Els vespres poètics de Girona i les Balears

A Girona hi ha dos cicles poètics que cal destacar. D’una banda el Magic Room, un club literari que reuneix a escriptors i poetes els diumenges a la tarda a El Cercle – Cultura & Begudes (C/ Ciutadans, 8, Girona). I de l’altra, trobem les Alvarinho Nits, que organitza la llibreria Cafè Context (c/ Pou Rodó, 21, Girona).

Dilluns és poesia és el cicle que impulsa el poeta Pau Vadell, a Palma. Cada darrer dilluns de mes, la llibreria Quart Creixent acollirà esdeveniments relacionats amb la poesia a les vuit del vespre.

Les sessions hipermetropoètiques de Tarragona

El Cafè Metropol (Rambla Nova, 46, Tarragona) organitza el cicle Hipermetropoesia els dijous a les 20h. Pel cicle hi han passat alguns dels poetes més detacats del país i per aquesta tardor preparen una programació variada i explosiva.

La revolta poètica de València

El cicle Poesia per la Revolta, que s’inscriu a l’espai Ca la Revolta (carrer Santa Teresa, 10, València) ofereix una programació estable de recitals, conferències i reflexions al voltant de la lírica.  Demà, dia 26 de setembre, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Traducció, hi haurà una jornada doble. A les 19h tindrà lloc una taula rodona que abordarà la important tasca dels traductors de poesia, amb les intervencions de Jaume C. Pons Alorda, traductor de Walt Whiman al català; Vicent Alonso, traductor de Tristan Tzara;  Xavier Montoliu i Corina Oprae, traductors de Marin Sorescu, moderats per Begonya Pozo. I tot seguit, a les 20h, es prepara un recital a partir de les obres traduïdes: Xavier Montoliu i Corina Oprae recitaran ‘Per entre els dies’ de  Sorescu; Vicent Alonso recitarà ‘L’home aproximatiu’ de Tzara, l’obra que ha traduït, i Jaume C. Pons Alorda farà sentir els versos de Whitman.

Cicles poètics al Penedès

Som Poesia programa recitals poètics cada dimarts al vespre al Centre Agrícola de Vilafranca del Penedès. Quatre poetes d’arreu del territori ompliran de poesia el local, setmanalment.

Més endavant, ben entrat el mes de maig, en Santi Borrell dinamitza els quatre divendres de maig portant propostes poètiques fresques dins les caves de Sant Sadurní d’Anoia, durant el cicle Poesia a les Caves.

Tramuntanada poètica

I a l’Empordà tampoc no hi falten els versos! El Poemestiu és un cicle de recitals que organitza el poeta Daniel Ruiz-Trillo a Navata, Castelló d’Empúries, Figueres i Palamós, en una reunió poètica que aplega més de 30 poetes locals i foranis els mesos de juliol i agost.

Arreu del territori: Poesia als parcs!

Els poetes Esther Xaragay i Carles Hac Mor programen recitals poètics en parcs naturals  catalans durant tots els mesos de l’any.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació