Un bon glop de Casasses

Tàrrega dedica els actes de Sant Jordi al poeta Enric Casasses. Del 18 al 27 d’abril.

És del tot improbable que l’ànec blanc que va perdre Enric Casasses –el Salomó– aparegui entre el 18 i 27 d’abril a Tàrrega. Això només podria passar en un poema. Un, de fet, que fos la continuació de Salomó, la composició on el poeta explica com era l’au i on va fugir. “Se n’ha anat a viure al camp”, explica cap al final: “Se’m va acabar la bona | sort quan vaig perdre el Salomó”. Qui sí, però, que compareixerà a Tàrrega durant aquests dies serà Casasses: l’ajuntament de la ciutat dedica els actes literaris de Sant Jordi a l’autor de La bragueta encallada. Entre els dies 18 i 27, escriptors, crítics i acadèmics examinaran l’obra del poeta als Col·loquis a Thä.

Amb l’estudi de Casasses, Tàrrega recupera els cicles monogràfics sobre autors contemporanis dissenyats per l’expert en literatura Xavier Garcia. Abans s’han fet acostaments als escriptors Jaume Pont i Manuel de Pedrolo. Casasses (Barcelona, 1951) serà a la capital de l’Urgell per divulgar la seva obra i ser reconegut com un dels màxims poetes vius de les lletres catalanes. La seva és una trajectòria exuberant i multiforme que, a banda del treball del vers, inclou el tresc de la traducció, l’assaig, la narrativa, la dramatúrgia, el dibuix, la rapsòdia i la poesia musicada (amb Pascal Comelade o Daniel Ariño).

Casasses ha editat més d’una vintena de llibres i ha estat distingit amb els premis Carles Riba (Calç), Ciutat de Palma (Plaça Raspall, poema en set cants) i Nacional de Literatura. El seu últim poemari és El nus la flor (Edicions Poncianes). El regidor de cultura de Tàrrega, Raül Palacios, apunta que Tàrrega vol intensificar la seva agenda literària per Sant Jordi i que “la figura d’Enric Casasses és una sòlida columna sobre la qual bastir la programació”.

Les activitats arrencaran el dijous 18 d’abril amb la inauguració (20.30 h) de la mostra I la guitarra que no falti a la Sala Marsà, on s’exhibirà obra gràfica de Casasses fins al 5 de maig. El dijous 25 d’abril, el poeta i editor Jordi Cornudella pronunciarà al Museu Comarcal de l’Urgell una conferència sobre l’univers literari de Casasses. Serà a les 20 h. Tot seguit, a les 22 h, el Bar Kirikú acollirà una poetry session de versos de l’autor interpretats per vuit músics. Dos dies després, el dissabte 27 d’abril, s’oferirà –a partir de les 10.30 h– un programa de ponències sobre Casasses a càrrec de sis bons coneixedors del poeta: Albert Mestres, Joan Josep Camacho, Gerard Cisneros, Marta Font, Pol Guash (llegiu a Núvol la seva crítica d’El nus la flor) i Josep Bargalló, conseller d’Educació que participarà en qualitat de filòleg i expert en mètrica poètica. Les periodistes Laura Calçada i Teresa Arrufat s’encarregaran de presentar la jornada de ponències, que es desenvoluparà al Museu Comarcal de l’Urgell.

La trentena d’URTX

Més enllà de l’acostament a l’obra de Casasses, el dimecres 24 d’abril, Tàrrega commemorarà els 30 anys d’URTX – Revista d’Humanitats de l’Urgell. Així, es rememoraran tres dècades de recerca per part de 300 col·laboradors lligats al territori.  La celebració serà a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell a les 20 h. El divendres 26 d’abril, el periodista Valentín Ladrero presentarà el seu llibre Músicas contra el poder, en què aborda les relacions entre cançó i política durant el segle XX. La presentació serà complementada amb el concert de rap del dissabte 27 d’abril en què actuaran Homes Llúdriga, Lil Rússia, Pablo Hasél i Elane. Una última proposta de la programació targarina és l’exposició de la pintora i il·lustradora Joana Santamans a l’establiment El Vint, al carrer del Carme, fins al 30 d’abril.

Per cert, els versos de Salomó formen part del recull homònim de poemes infantils editat per Cruïlla el 2004 i il·lustrat per Leticia Feduchi.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació