Tot llegint i movent el drama

A finals de novembre vam assistir a la lectura dramatitzada de 'Refugiats' (Re&Ma, 2011), de Lurdes Malgrat, sota la direcció d'Albert Mestres i interpretada per Elies Barberà, Aina Calpe, Toni Guillemat i Eva Ortega.

Joan Cavallé

Joan Cavallé

Dramaturg. Foto de Teresa Leon

La setmana passada es tancaven els actes d’aquest programa que anomenem, a Tarragona, pel cap baix des de fa una dotzena d’anys, Tardor Literària. I el tancàvem amb el cicle de lectures dramatitzades Zona Drama, que ens ha portat dues noves mostres de la literatura dramàtica que es fa avui entre nosaltres. Aquest cicle va iniciar-se la tardor de 2014, fruit de la col·laboració entre la Casa de les Lletres i l’Escola de Lletres de la ciutat, i, a raó de dues lectures cada tardor i dues cada primavera, ja són sis les que fins ara s’han pogut veure al Teatre El Magatzem, de la Cooperativa Obrera Tarraconense. Carles Marquès, Magí Sunyer, Grégoire Polet, Albert Pijuan i, aquestes darreres setmanes, Lurdes Malgrat i Manuel Molins han estat els autors que s’hi han pogut veure.

Refugiats

Lurdes Malgrat és una persona de múltiples facetes que es mou com peix a l’aigua en els ambients literaris del Camp de Tarragona. Poeta de vers dúctil, fundadora i directora de l’Escola de Lletres, membre del col·lectiu La Gent del Llamp, hi ha poques iniciatives literàries on no sigui present. Fa poc, al Centre de Lectura de Reus, glosava l’obra del poeta vallenc Gabriel Guasch, uns dies després presentava al Cafè La Cantonada l’últim poemari de Cinta Mulet i per a dilluns vinent té previst de fer el mateix, a la Casa de les Lletres, amb el darrer llibre d’Adrià Targa, un dels seus múltiples alumnes. No crec agosarat de dir que el seu festeig amb el teatre va començar quan, des d’Arola editors, coordinava la col·lecció teatral Textos a part. Allí va publicar el seu primer text teatral, “El retorn de Neró”, una peça breu integrada dins el volum celebratori Dramaticulària, a la qual va seguir “Veus”, dins l’espectacle El mort, que va estrenar-se al Teatre Fortuny el 2008. A aquests dos textos breus en segueix un de llarg, Refugiats (Re&Ma, 2011), la lectura dramatitzada del qual vam poder veure el 26 de novembre.

Crec que als espectadors que vam assistir a aquesta lectura, austerament dirigida per Albert Mestres i interpretada per Elies Barberà, Aina Calpe, Toni Guillemat i Eva Ortega, ens costarà d’oblidar el flux verbal, d’alta i concentrada densitat poètica, que anaven recitant de manera fluïda els quatre actors. Refugiats, malgrat allò que el nom, de tràgica actualitat, pugui fer pensar, parla d’una altra mena d’exilis, i d’una altra mena de refugis. Els personatges ens són propers i les seves vides no s’allunyen massa de les dels nostres veïns. Són personatges que deambulen per un espai comú, esdevingut territori mític que converteix l’obra en un ritual, on els objectes, les persones i fins i tot les paraules esdevenen símbols.

L’’altra obra que ens ha portat aquesta tardor ha estat Blut und Boden (Sang i Pàtria), de Manuel Molins, que ja vam comentar fa uns mesos aprofitant la seva publicació. A diferència de Lurdes Malgrat, Molins és un autor dramàtic de llarga trajectòria, amb més de trenta obres publicades, moltes de les quals ha vist estrenades i gràcies a les quals ha obtingut importants premis, com el de la crítica dels autors valencians, en la modalitat de teatre. La lectura dramatitzada del seu text va ser dirigida per Marc Chornet i va comptar amb la interpretació de Carles Martínez, Teresa Urroz, Neus Pàmies i Xavier Torra. Un dels reptes de la lectura consistia a integrar, en un mateix espectacle, tal com proposava l’autor, la diversitat d’escenes construïdes per Molins amb la documentació a què aquestes escenes al·ludien. La proposta, arriscada, tant per a l’autor com per al director, no va decebre. Ans al contrari, va permetre obrir expectatives d’allò que el teatre encara pot explorar. La passa següent, els espectadors que assistíem a la lectura pensàvem, és el muntatge amb tots els ets i uts.

El cada vegada més nombrós públic que s’acosta a aquestes lectures dramatitzades té l’ocasió de constatar la vitalitat de la nostra literatura dramàtica, de comprovar les qualitats específicament literàries del gènere, d’entreveure la viabilitat escènica de les propostes seleccionades i de veure com, a través de les propostes, s’insinuen els camins de futures i desitjades posades en escena. A tot s’hi afegeix ara un element didàctic des del moment en què l’Escola de Lletres de Tarragona ha posat en marxa un curs dedicat al coneixement de les eines per a l’escriptura teatral, que imparteix l’autor i director Albert Mestres.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació